Lukemattomia rakkauksia luvassa. Kuva: Shutterstock
Lukemattomia rakkauksia luvassa. Kuva: Shutterstock

Maailma on täynnä rakkaustarinoita, joista osa käännetään myös suomeksi. Kevään käännösromaaneissa lemmitään ainakin Lontoossa, Pariisissa, New Yorkissa ja Bergenissä.

Cecelia Ahern: Kuinka rakastutaan (maaliskuu)

Christine Rode puhuu ventovieraan Adamin pois sillalta, josta tämä on hyppäämässä alas, ja joutuu samalla ottamaan vastuun myös omista päätöksistään. Tarina aikuisille, jotka unohtavat elää tätä hetkeä.

Lena Andersson: Vailla henkilökohtaista vastuuta (toukokuu)

Itsenäinen jatko-osa viime vuonna ilmestyneelle epätoivoisen rakkauden kuvaukselle Omavaltaista menettelyä. Jälleen Ester rakastuu varattuun mieheen, jota hän seuraa ympäri maata varastettujen lemmenhetkien toivossa.

Jessica Brockmole: Kirjeitä saarelta (tammikuu)

Nuoren skotlantilaisen runoilijan Elspethin ja amerikkalaisen opiskelijan Daveyn rakkaustarina maailmansotien aikaan.

Emma Chase: Taklattu (huhtikuu)

Kun menestynyt ja komea newyorkilaismies Drew Evans kohtaa kauniin ja älykkään Katherinen, hän on elämänsä kovimman haasteen edessä. Goodreads-sivusto on valinnut Chasen vuoden 2013 kirjailijatulokkaaksi.

Anna Gavalda: Parempaa elämää (huhtikuu)

Suositun ranskalaiskirjailijan romaani kertoo kahdesta ajelehtivasta aikamme ihmisestä, jotka päättävät, että on aika pyrkiä kohti aidompaa elämää.

Franz-Olivier Giesbert: Rakkauden ja koston kokki (maaliskuu)

Rakkaus, nauru ja kosto, siinä 104-vuotiaan Rosen motto. Forrestgumpmaisen tarinan on kirjoittanut politiikkaan ja kirjallisuuteen erikoistunut toimittaja ja kirjailija.

Sadie Jones : Ehkä rakkaus oli totta (maaliskuu)

Neljä nuorta etsii paikkaansa 1970-luvun Lontoon teatterimaailmassa. Romaani taiteesta, rakkaudesta ja intohimon tuhovoimasta.

Cathy Kelly: Kaikki alkoi Pariisissa (helmikuu)

Michaelin ja Katyn rakkaustarina sinetöidään alttarilla, mutta miten hääsuunnitelmat vaikuttavat heidän läheistensä elämään?

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Viides kirja (toukokuu)

Omaelämäkerrallinen mammuttiteos on edennyt viidenteen osaan. Karl Ove aloittaa opinnot uudessa kirjailija-akatemiassa. Tuttuun tapaan hän tuskailee kirjoittamisen kanssa, dokaa ja metsästää naisia. Ehkä aika kuitenkin alkaa olla kypsä vakavammalle rakkaussuhteelle?

Antoine Laurain: Punaisen muistikirjan nainen (helmikuu)

Laurent ryhtyy etsimään löytämänsä käsilaukun omistajaa, ja pian salapoliisileikki muuttuu romanttiseksi jahdiksi.

Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää (tammikuu)

Brittiläisen tekijän romaani kertoo halvaantuneen Willin ja hänen hoitajansa epätavallisen rakkaustarinan.

Linda Olsson: Kun mustarastas laulaa (helmikuu)

Väärään osoitteeseen toimitettu kirjalähetys yhdistää samassa rapussa asuvat yksinäiset naapurit.

Anna Todd: After (tammikuu) ja After –Törmäyksen jälkeen (maaliskuu)

Onko tässä Fifty Shadesin haastaja? Opiskelijatyttö Tess Youngista kertovaa eroottista tarinaa on luettu ja jaettu netissä yli miljardi kertaa.

Lue lisää:

Luvassa vahvojen naiskirjailijoiden kevät

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää poikavuosien kiimasta – ja enemmänkin

Tässä ovat vuoden parhaat kirjat

Vaikka BlaKkKlansman-elokuva sijoittuu 1970-luvulle, siitä löytyy selkeitä viittauksia Donald Trumpiin.

Usko tai älä, mutta tämä tarina on tosi. Afroamerikkalainen poliisi Ron Stallworth (s. 1953) onnistui vuonna 1979 soluttautumaan Ku Klux Klaniin ja jopa pääsemään klaanin jäseneksi. Hän piti yhteyttä klaanilaisiin puhelimitse, ja valkoinen poliisi esiintyi hänenä klaanin tapaamisissa.

Ohjaaja Spike Lee tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista elokuvistaan, jotka käsittelevät usein afroamerikkalaisiin kohdistuvaa rasismia, kuten Do The Right Thing – Kuuma päivä (1989) ja Malcolm X (1992). Lee oli juuri oikea ohjaaja filmatisoimaan Stallworthin uskomattomat muistelmat. Tuloksena on rohkea ja räväkkä BlacKkKlansman.

Suomalaisia elokuva kiinnostanee myös siksi, että mukana on Jasper Pääkkönen.

Lee sortuu välillä helmasyntiinsä eli opettamaan kansankynttilän elkein katsojille afroamerikkalaisten historiaa lynkkauksista Martin Luther Kingin murhaan. Karttakepin heilutuksen antaa kuitenkin anteeksi, sillä amerikkalaisissa koulukirjoissa afroamerikkalaisten historia jää vieläkin enimmäkseen marginaaleihin.

Vakavista teemoistaan huolimatta elokuvan sävy on enimmäkseen kevyt ja viihdyttävä niin kuin rikoskomedian lajityyppiin kuuluukin. Katsoja saa nauraa erityisesti tahattoman koomisesti käyttäytyvien klaanilaisten kustannuksella.

Elokuva on järkyttävällä tavalla ajankohtainen.

Pääosissa nähdään John David Washington Ron Stallworthina ja Adam Driver hänen alter egonaan, poliisi Flip Zimmermanina, jonka on peitetehtävässä kätkettävä juutalaisuutensa. Suomalaisia elokuva kiinnostanee myös siksi, että mukana on Jasper Pääkkönen. Pääkkönen hoitaa roolinsa liipasinherkkänä klaanin jäsenenä kunnialla.

Vaikka elokuva sijoittuu 1970-luvulle, se on järkyttävällä tavalla ajankohtainen. Leffassa on kohtaus, jossa KKK:n johtaja David Duke pitää palopuhetta. Ei ole sattumaa, että hän päättää puheensa Donald Trumpilta lainattuun fraasiin ”Make America Great Again”. Lee lopettaa elokuvansa uutispätkiin Charlottesvillen väkivaltaisuuksista ja Trumpin puheesta, jossa hän ei tuominnut rasisteja teoistaan.

BlacKkKlansman

ENSI-ILTA 10.8. Arvio: ****

Marvel's Cloak & Dagger -sarjan pääosissa nähdään kaksi tuoretta näyttelijäkasvoa.

IS TV-LEHTI: 20-vuotias Olivia Holt näyttelee Marvel-sarjakuvaan perustuvassa Cloak & Dagger -sarjassa supersankaria. Hänen roolihahmonsa Dagger (Tikari) eli Tandy Bowen putsaa voimillaan katuja huumeista. Hänen vastaparinsa, Aubrey Josephin näyttelemä Cloak (Viitta) eli Tyrone Johnson toimii pimeyden voimien kanssa.

Sarjaan mahtuu monia näyttäviä taistelukohtauksia. Näyttelijät joutuivat tekemään useita huimia stunt-temppuja. 

– Monen kuvauspäivän jälkeen olimme naarmuilla ja mustelmilla, iloisen puhelias Holt kertoi Monte Carlon tv-festivaalilla.

– Tarvitsimme usein hierontaa, hiljaisempi Aubrey Joseph lisää.

”Olimme naarmuilla ja mustelmilla.”

Olivia Holtilla on voimistelijatausta, ja hän kertoo sen auttaneen monesti kuvauksissa. Holt muistelee kohtausta, jossa hän pakenee vihollista. Juostessaan kovaa vauhtia hän kompastui, ja teki eteenpäinvoltin.

– En todella tiedä, miten se tapahtui, mutta se on yksi elämäni mielettömimmistä hetkistä!

Salamyhkäinen projekti

Marvel-yhtiö on tunnettu erittäin salailevasta tavastaan toimia: uusia elokuvia, sarjoja tai niiden näyttelijöitä ei haluta julkisuuteen ennen aikojaan. Sen saivat kokea myös nykyiset päätähdet. Kun heidät kutsuttiin koelukemiseen, he luulivat pyrkivänsä rooliin, joka kestää vain kaksi kohtausta.

– Kun luimme yhdessä Aubreyn kanssa, se oli maaginen hetki. Kemia oli heti käsin kosketeltavaa, Holt muisteli.

Erilaisia supersankarisarjoja riittää. Näyttelijät kuitenkin vakuuttavat, että Cloak & Dagger erottuu edukseen.

– Tässä tarinassa valkoinen nainen ja afroamerikkalainen mies haluavat luoda todellisen yhteyden ja toimia yhdessä. Se on jotakin erityistä, Aubrey Joseph sanoo.

”Kemia oli heti käsin kosketeltavaa.”

Nuorille näyttelijöille pääosa suuren mittakaavan sarjassa on elämää mullistava asia. Monte Carlon tv-festivaalin aikaan kesäkuussa ensimmäiset jaksot olivat vasta juuri tulleet nähtäville, ja kumpikin näyttelijä oli selvästi hämmentynyt mutta iloinen saamastaan huomiosta. 

– Olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Mutta emme vielä ihan käsitä tätä kaikkea, vaan se tuntuu surrealistiselta. Elämämme ei ole välttämättä muuttunut lopulta kovin paljon, Holt pohtii.

– Minun elämäni on muuttunut, koska lopetin teatterikoulun kesken tämän sarjan takia, Joseph naurahtaa.

– Haluamme, että sarja paitsi viihdyttää katsojia myös antaa jotakin enemmän. Siinä on paljon erilaisia tasoja ja teemoja, Holt sanoo.

Tuttuja Suomesta

Disney-sarjoista uransa jo nuorena aloittanut Holt on myös laulaja. Hänen kanssaan samalla kiertueella Yhdysvalloissa oli mukana suomalainen poppari Isac Elliot.

Olivia Holt ilahtuu, kun häneltä kysyy Isac Elliotista.

– Voi luoja, hän on niin lahjakas! Yhteinen kiertue oli ihana, ja hän on todella mahtava tyyppi. En ole nähnyt häntä kiertueen jälkeen, mutta toivon, että hänellä menee hyvin. Nautin todella hänen seurastaan.

Marvel's Cloak & Dagger, HBO Nordic