Esittelyssä kirjakevään suloisimmat rakkaustarinat
Lukemattomia rakkauksia luvassa. Kuva: Shutterstock
Lukemattomia rakkauksia luvassa. Kuva: Shutterstock

Maailma on täynnä rakkaustarinoita, joista osa käännetään myös suomeksi. Kevään käännösromaaneissa lemmitään ainakin Lontoossa, Pariisissa, New Yorkissa ja Bergenissä.

Cecelia Ahern: Kuinka rakastutaan (maaliskuu)

Christine Rode puhuu ventovieraan Adamin pois sillalta, josta tämä on hyppäämässä alas, ja joutuu samalla ottamaan vastuun myös omista päätöksistään. Tarina aikuisille, jotka unohtavat elää tätä hetkeä.

Lena Andersson: Vailla henkilökohtaista vastuuta (toukokuu)

Itsenäinen jatko-osa viime vuonna ilmestyneelle epätoivoisen rakkauden kuvaukselle Omavaltaista menettelyä. Jälleen Ester rakastuu varattuun mieheen, jota hän seuraa ympäri maata varastettujen lemmenhetkien toivossa.

Jessica Brockmole: Kirjeitä saarelta (tammikuu)

Nuoren skotlantilaisen runoilijan Elspethin ja amerikkalaisen opiskelijan Daveyn rakkaustarina maailmansotien aikaan.

Emma Chase: Taklattu (huhtikuu)

Kun menestynyt ja komea newyorkilaismies Drew Evans kohtaa kauniin ja älykkään Katherinen, hän on elämänsä kovimman haasteen edessä. Goodreads-sivusto on valinnut Chasen vuoden 2013 kirjailijatulokkaaksi.

Anna Gavalda: Parempaa elämää (huhtikuu)

Suositun ranskalaiskirjailijan romaani kertoo kahdesta ajelehtivasta aikamme ihmisestä, jotka päättävät, että on aika pyrkiä kohti aidompaa elämää.

Franz-Olivier Giesbert: Rakkauden ja koston kokki (maaliskuu)

Rakkaus, nauru ja kosto, siinä 104-vuotiaan Rosen motto. Forrestgumpmaisen tarinan on kirjoittanut politiikkaan ja kirjallisuuteen erikoistunut toimittaja ja kirjailija.

Sadie Jones : Ehkä rakkaus oli totta (maaliskuu)

Neljä nuorta etsii paikkaansa 1970-luvun Lontoon teatterimaailmassa. Romaani taiteesta, rakkaudesta ja intohimon tuhovoimasta.

Cathy Kelly: Kaikki alkoi Pariisissa (helmikuu)

Michaelin ja Katyn rakkaustarina sinetöidään alttarilla, mutta miten hääsuunnitelmat vaikuttavat heidän läheistensä elämään?

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Viides kirja (toukokuu)

Omaelämäkerrallinen mammuttiteos on edennyt viidenteen osaan. Karl Ove aloittaa opinnot uudessa kirjailija-akatemiassa. Tuttuun tapaan hän tuskailee kirjoittamisen kanssa, dokaa ja metsästää naisia. Ehkä aika kuitenkin alkaa olla kypsä vakavammalle rakkaussuhteelle?

Antoine Laurain: Punaisen muistikirjan nainen (helmikuu)

Laurent ryhtyy etsimään löytämänsä käsilaukun omistajaa, ja pian salapoliisileikki muuttuu romanttiseksi jahdiksi.

Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää (tammikuu)

Brittiläisen tekijän romaani kertoo halvaantuneen Willin ja hänen hoitajansa epätavallisen rakkaustarinan.

Linda Olsson: Kun mustarastas laulaa (helmikuu)

Väärään osoitteeseen toimitettu kirjalähetys yhdistää samassa rapussa asuvat yksinäiset naapurit.

Anna Todd: After (tammikuu) ja After –Törmäyksen jälkeen (maaliskuu)

Onko tässä Fifty Shadesin haastaja? Opiskelijatyttö Tess Youngista kertovaa eroottista tarinaa on luettu ja jaettu netissä yli miljardi kertaa.

Lue lisää:

Luvassa vahvojen naiskirjailijoiden kevät

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää poikavuosien kiimasta – ja enemmänkin

Tässä ovat vuoden parhaat kirjat

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.