Octavia Spencer, Taraji P. Henson ja Janelle Monáe näyttelevät unohdettuja tiedenaisia. Twentieth Century Fox
Octavia Spencer, Taraji P. Henson ja Janelle Monáe näyttelevät unohdettuja tiedenaisia. Twentieth Century Fox

Hidden Figures – varjoon jääneet kertoo tärkeän tositarinan kolmesta afroamerikkalaisesta naisesta, jotka tekivät käänteentekevää työtä Yhdysvaltojen avaruusohjelman parissa.

Kuten elokuvan nimi kertoo, ei naisia (etenkään afroamerikkalaisia sellaisia) kummemmin avaruusmatkailun historiasta kertovissa tarinoissa näy. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö heitä olisi ollut. Ted Melfin ohjaama tositarina kertoo Katherine Johnsonista (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughnista (Octavia Spencer) ja Mary Jacksonista (Janelle Monáe), jotka tekivät ratkaisevan tärkeää työtä Nasan ensimmäisen miehitetyn avaruuslennon parissa.

Rakenteeltaan ja tyyliltään Hidden figures – varjoon jääneet on todella tyypillinen Hollywood-tositarina. Tekninen puoli on huolella toteutettu, draaman kaari noudattaa perinteistä kaavaa ja keskiössä on hahmojen inhimillisyys. Itse aihe on kuitenkin niin tärkeä ja mielenkiintoinen, ettei yllätyksettömyys haittaa. Juuri Johnsonin, Vaughnin ja Jacksonin kaltaiset periksiantamattomat ja oman arvonsa tuntevat naiset ovat heitä, jotka rohkaisevat meitä muita vielä vuosikymmenienkin jälkeen.

Hidden Figures ****
ensi-ilta 8.3

 

Ranskalaiskomediassa C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan seurataan häitä hääsuunnittelijan näkökulmasta.

Hääsuunnittelijan elämä ei ole herkkua, mikäli Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaamaan ranskalaiseen romanttiseen komediaan C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan on uskominen. Samaa aihetta käsitteli vuonna 2001 Jennifer Lopezin tähdittämä elokuva Häät mielessä. Tällä kertaa hääsuunnittelijana kärsii eläkeikää lähestyvä Max (Jean-Pierre Bacri).

Maxin tehtävänä on järjestää häät 1600-luvulla rakennettuun loisteliaaseen linnaan. Elokuva seuraa hänen viime hetken ponnistelujaan hääpäivän aamusta aina myöhään yöhön. Toisin kuin tosi-tv-sarjoissa, morsian ei ole muuttunut häitä valmistellessaan hirviöksi, vaan sulhanen. Rasittavan sulhon lisäksi Maxin on kestäminen epäpäteviä palkollisiaan, jotka ovat muun koheltamisensa ohella aiheuttaa vieraille ruokamyrkytyksen ja ampua heitä ilotulitusraketeilla.

Huumoria ammennetaan ranskalaisesta temperamentista. Tunteet käyvät kuumina, henkilöt sanailevat kilpaa toistensa kanssa ja ärräpäät lentävät. Siis samanlaista kohkaamista ja meuhkaamista, johon suurin osa ranskalaisista komedioista nykyisin luottaa. Elokuvan pelastavat kaksi lopussa nähtävää juhlakohtausta. Niissä on aitoa romantiikan lumoa ja magiaa.

C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan ***

Matt Damon ja Kristen Wiig kutistuvat lilliputeiksi uutuusdraamassa Downsizing.

Väestönkasvun hillitsemiseen ei ole keksitty keinoa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Alexander Payne tarjoilee uutuusdraamassaan Downsizing varsin radikaalin ratkaisun: kutistetaan ihmiskunta peukaloisiksi. Mini-ihmiset kuluttavat vähemmän luonnon resursseja, joten ilmastonmuutoskin saadaan hallintaan. Riittävätkö moiset perustelut vakuuttamaan muut kuin ituhipit? Mites olisi tämä: peukaloliisojen ja peukalolassejen elämä on niin edullista, että jokaisella lilliputilla on varaa luksuselämään. No niin, johan kuulostaa paremmalta! Ei siis ihme, että perusjamppa Paul (Matt Damon) ja hänen vaimonsa Audreykin (Kristen Wiig) päättävät aloittaa uuden elämän pikkiriikkisinä.

Downsizingin alkuasetelma on kuin suoraan 1950-luvun scifikauhuelokuvista. Paynen tyylilaji on kuitenkin satiiri. Ihmisiä kiinnostaa enemmän mässäillä ja mälläillä kuin uhrautua pyyteettömästi luonnon puolesta. Pian käy ilmi, että pikkuistenkin yhteiskuntaakin pyörittävät nälkäpalkalla kituvat siirtolaissiivoojat, jotka on kutistettu vastoin tahtoaan valkoisia palvelemaan.

Satiiri toimii, mutta aivan yhtäkkiä Payne lisää hurjasti kierroksia. Alkaa psykedeelinen ja paatoksellinen trippi, jonka aikana Paul vierailee bergeniläisessä ekoyhteisössä. Haahuilua, batiikkipaitoja ja rummutusta. Kultti vai utopia? Joka tapauksessa turhan kulunutta kuvastoa eikä oivalluksista ole tietoakaan. 

Downsizing **