Hirviönä pahistelee Dan Stevens ja Kaunottarena sydämen sulattaa Emma Watson.
Hirviönä pahistelee Dan Stevens ja Kaunottarena sydämen sulattaa Emma Watson.

Henkilöhahmojen parasta antia on ehdottomasti komea mutta niljakas Gaston.

1990-luku oli Disney-elokuvien kulta-aikaa ja Kaunotar ja Hirviö sen ylistetyimpiä animaatioita. Nyt, kaksikymmentäkuusi vuotta myöhemmin, teattereihin saapuu live action -versio rakastetusta klassikosta. Sekin on Disneyn tuotantoa ja on ilo huomata, että alkuperäiselle teokselle on pysytty uskollisena.

Tarina on tuttu: kaunis ja älykäs Belle (Emma Watson) lähtee etsimään metsään kadonnutta isäänsä (Kevin Kline) ja päätyy Hirviön (Dan Stevens) linnaan vangiksi. Siellä seuraa pitävät eläväiset esineet, ja pikku hiljaa välit Hirviöönkin lämpenevät. Uutta sisältöä on tarjolla lähinnä Bellen perhetaustoja kartoittavan sivujuonen muodossa.

Ainoa heikko lenkki on Bellen roolissa nähtävä Watson.

Alkuperäisen animaation elementit toimivat yllättävän hyvin Bill Condonin ohjaamassa uusintaversiossa. Lähes kuva kuvalta kopioidut musiikkikohtaukset ovat riemastuttavaa katseltavaa, ja uudestaan henkiin herätettyjä hahmoja on hauska seurata. Ainoa heikko lenkki on Bellen roolissa nähtävä Watson, jolta puuttuu roolin vaatima itsevarmuus ja karisma. Pieniä puutteita paikkaa onneksi muilta osin loistava näyttelijäkaarti. Henkilöhahmojen parasta antia on ehdottomasti komea mutta niljakas Gaston, jota esittää roolin täydellisesti haltuun ottava Luke Evans. Äänirooleissa nähdään Hollywoodin isoja nimiä kuten Ian McKellen ja Ewan McGregor.

Myös elokuvan viimeiseen näytökseen on saatu alkuperäisestä versiosta tuttua tunnelatausta. Liekö pelkkää nostalgiaa, mutta loppukohtaus saa edelleen vanhan Disney-fanin silmät kostumaan.

Katso traileri:

Kaunotar ja Hirviö

****

Ensi-ilta 17.3.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***

 

Hugh Jackmanin musikaali The Greatest Showman nostalgisoi viihteen muotoa, jota ei ole ikävä.

P. T. Barnum (1810–1891) rikastui freak show -esityksillä, joissa yleisö sai pällistellä sellaisia ”kummajaisia” kuin parrakas nainen, maailman lihavin mies tai siamilaiset kaksoset. Nykynäkökulmasta viihde ei ollut eettistä: liikakarvoituksesta kärsiviä naisia, sairaalloisen ylipainoisia miehiä tai yhteen kasvaneita kaksosia ei enää pidetä friikkeinä, vaan ihmisiä siinä missä muitakin.

Tämä on Michael Graceyn uutuusmusikaalin The Greatest Showman ongelma. Se kertoo Barnumin (Hugh Jackman) menestystarinan kyseenalaistamatta yhteiskunnan hyljeksimien ihmisten hyväksikäyttöä. Elokuvassa esiintyjät laulavat ja esittävät huikeita tanssikoreografioita. Todellisuudessa ”luonnonoikkuja” oli tapana esitellä häkeissä.

Elokuvan pelastaisi esiintyjien oma näkökulma. Sen sijaan tapahtumat kerrotaan Barnumin kannalta. Asenne on nostalginen: oi niitä aikoja, kun kansa vielä pääsi nauttimaan näin ihmeellisestä viihteestä! ”Friikit” saavat sentään yhden oman laulunumeron, jossa juhlitaan jokaisen oikeutta olla sellainen kuin on. Tai niin kuin Barnum toteaa kenraali Tom Thumbiksi (suom. Pekka Peukaloiseksi) nimeämälleen lyhytkasvuiselle miehelle: ”Jos sinulle joka tapauksessa nauretaan, on parempi ottaa siitä maksu”. Maksusta tosin valui suurin osa Barnumin omaan taskuun.

Moraaliset pohdinnat sikseen. Musikaalinakaan elokuva ei ole katsomisen arvoinen. Voimaballadit ovat laskelmoituja ja tanssikoreografiat jäykkiä. Barnumin vaimoa näyttelevä Michelle Williams on muovinen kuin Barbie ja Barnumin liikekumppania tulkitseva Zac Efron vahamainen kuin Ken. Elokuvasta on turha hakea mitään tunteita. Ilo, riemu ja taika loistavat poissaolollaan. Niin kuin freak show’sta aikanaan.

The Greatest Showman **