Suomalainen verinen kauhuleffa on kuin piristävä verensiirto jännityksen faneille.

Tähän asti suomalaiset suuren budjetin kauhuelokuvat ovat olleet mystisiä tai muuten vain tunnelmaltaan jännittäviä. Tuore Bodom on näyttävästi erilainen.

Bodom on yksi niistä harvoista superverisistä kauhumässäilyistä, joita on viime vuosina tehty Suomessa ja nimenomaan suurelle yleisölle. Ei siis ihme, että ulkomaiset leffamediat huomasivat elokuvan jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja sitä on odotettu maailmalla hartaasti.

Bodom-leffassa ei edes yritetä palata 60-luvulle, vaan oikeat uhrit jätetään rauhaan.

Luokkakokous-elokuvan ohjaajan Taneli Mustosen elokuva ammentaa vuoden 1960 karmivista tapahtumista Bodominjärvellä, mutta oikeastaan se kertoo aivan muusta: ystävyydestä, rakkaudesta, kostosta ja nykynuorten monimutkaisesta elämästä. Siinä neljä nuorta lähtee surmatyöpaikalle testaamaan omaa teoriaansa siitä, mitä murhapaikalla kävi. Järven rannalta alkaa kuitenkin aivan oma tarinansa, jossa vain poiketaan Bodom-teorioiden parissa. Ja hyvä niin.

Bodom-leffassa ei edes yritetä palata 60-luvulle, vaan oikeat uhrit jätetään rauhaan. Verisen kauhun faneille elokuva on yllättävä piristysruiske värittömään Suomi-kauhugenreen – vaikkakin vähän lapsellinen.

Katso traileri:

Bodom

***

Ensi-ilta 19.8.

Ranskalaiskomediassa C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan seurataan häitä hääsuunnittelijan näkökulmasta.

Hääsuunnittelijan elämä ei ole herkkua, mikäli Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaamaan ranskalaiseen romanttiseen komediaan C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan on uskominen. Samaa aihetta käsitteli vuonna 2001 Jennifer Lopezin tähdittämä elokuva Häät mielessä. Tällä kertaa hääsuunnittelijana kärsii eläkeikää lähestyvä Max (Jean-Pierre Bacri).

Maxin tehtävänä on järjestää häät 1600-luvulla rakennettuun loisteliaaseen linnaan. Elokuva seuraa hänen viime hetken ponnistelujaan hääpäivän aamusta aina myöhään yöhön. Toisin kuin tosi-tv-sarjoissa, morsian ei ole muuttunut häitä valmistellessaan hirviöksi, vaan sulhanen. Rasittavan sulhon lisäksi Maxin on kestäminen epäpäteviä palkollisiaan, jotka ovat muun koheltamisensa ohella aiheuttaa vieraille ruokamyrkytyksen ja ampua heitä ilotulitusraketeilla.

Huumoria ammennetaan ranskalaisesta temperamentista. Tunteet käyvät kuumina, henkilöt sanailevat kilpaa toistensa kanssa ja ärräpäät lentävät. Siis samanlaista kohkaamista ja meuhkaamista, johon suurin osa ranskalaisista komedioista nykyisin luottaa. Elokuvan pelastavat kaksi lopussa nähtävää juhlakohtausta. Niissä on aitoa romantiikan lumoa ja magiaa.

C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan ***

Matt Damon ja Kristen Wiig kutistuvat lilliputeiksi uutuusdraamassa Downsizing.

Väestönkasvun hillitsemiseen ei ole keksitty keinoa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Alexander Payne tarjoilee uutuusdraamassaan Downsizing varsin radikaalin ratkaisun: kutistetaan ihmiskunta peukaloisiksi. Mini-ihmiset kuluttavat vähemmän luonnon resursseja, joten ilmastonmuutoskin saadaan hallintaan. Riittävätkö moiset perustelut vakuuttamaan muut kuin ituhipit? Mites olisi tämä: peukaloliisojen ja peukalolassejen elämä on niin edullista, että jokaisella lilliputilla on varaa luksuselämään. No niin, johan kuulostaa paremmalta! Ei siis ihme, että perusjamppa Paul (Matt Damon) ja hänen vaimonsa Audreykin (Kristen Wiig) päättävät aloittaa uuden elämän pikkiriikkisinä.

Downsizingin alkuasetelma on kuin suoraan 1950-luvun scifikauhuelokuvista. Paynen tyylilaji on kuitenkin satiiri. Ihmisiä kiinnostaa enemmän mässäillä ja mälläillä kuin uhrautua pyyteettömästi luonnon puolesta. Pian käy ilmi, että pikkuistenkin yhteiskuntaakin pyörittävät nälkäpalkalla kituvat siirtolaissiivoojat, jotka on kutistettu vastoin tahtoaan valkoisia palvelemaan.

Satiiri toimii, mutta aivan yhtäkkiä Payne lisää hurjasti kierroksia. Alkaa psykedeelinen ja paatoksellinen trippi, jonka aikana Paul vierailee bergeniläisessä ekoyhteisössä. Haahuilua, batiikkipaitoja ja rummutusta. Kultti vai utopia? Joka tapauksessa turhan kulunutta kuvastoa eikä oivalluksista ole tietoakaan. 

Downsizing **