Julieta sopii niillekin, jotka eivät ole espanjalaisen ohjaajan faneja.

Pedro Almodóvarin uudessa elokuvassa Julieta (vanhana Emma Suárez, nuorena Adriana Ugarte) on menettänyt yhteyden tyttäreensä. Tyttären entisen parhaan kaverin tapaaminen kadulla sekoittaa pakkaa, ja alkaa takaumien sarja, jonka aikana kerrotaan, miksi äiti ja tytär eivät ole nähneet vuosiin.

Almodóvariksi elokuva on yllättävän tavanomainen. Se on kaunis tarina menetyksestä, eri tavoista käsitellä surua ja äidinrakkaudesta. Kuten monessa muussakin ohjaajan elokuvassa, myös tässä pääosassa ovat naiset.

Elokuvan loputtua Julieta jää varmasti mieleen.

Niille, jotka eivät ole nauttineet ohjaajamestarin erikoisemmasta annista, Julieta on helppo pala purtavaksi. Sen yksinkertaisuudessa on jotain lumoavaa. Elokuvan loputtua Julieta jää varmasti mieleen. Hänen tarinansa on inhimillinen ja koskettava, eikä jätä varmasti kylmäksi.

Kanadalaisen novellistin Alice Munron fanit löytävät Julietasta jotain tuttua. Sen käsikirjoitus nimittäin perustuu kolmeen Munron Karkulainen-kokoelman (2004) novelliin.

Katso traileri:

Julieta

****

Ensi-ilta 12.8.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.