Jennifer Lawrence on päässyt esittämään myös reippaita ja puhekykyisiä rooleja. Kuva: Shutterstock
Jennifer Lawrence on päässyt esittämään myös reippaita ja puhekykyisiä rooleja. Kuva: Shutterstock

Elokuvien naiset eivät paljon puhu. Ja jos puhuvat, heillä ei yleensä ole vaatteita päällä, kertoo uusi tutkimus.

Elämä ei mene kuin elokuvissa. Onneksi! Naisten kannalta. Tosielämässä naisia on nimittäin maailman väestöstä 49,6 prosenttia, mutta leffoissa meillä on rankka aliedustus, kertoo uusi tutkimus, jossa tarkasteltiin suosittuja elokuvia 11 maassa.

Tulokset kertovat, että elokuvissa puhuvista hahmoista 31 prosenttia on naisia. Päähenkilöistä tyttöjä tai naisia oli 23 prosenttia. Tasa-arvoisimpaan prosenttiosuuteen pääsivät brittiläiset (38 prosenttia naisia), brasilialaiset (37 prosenttia), korealaiset (36 prosenttia) ja saksalaiset (35 prosenttia) leffat, perää piti Yhdysvallat vajaalla 24 prosentilla. Suomi ei ollut tutkimuksessa mukana.

Yllätys, yllätys: naisten osuus kasvaa reippaasti, jos aletaan laskea alastomien roolihahmojen osuutta (kaksi kertaa miehiä useammin) tai hoikkien hahmojen osuutta (naisista 38,5 prosenttia, miehistä 15,7).

Hienosti menee siis tasa-arvorintamalla. Mutta jos on leffojen naiskuva vinksallaan, on elokuvabisneksenkin sukupuolijakauma vielä aika miehinen: sadasta ohjaajasta vain seitsemän oli naisia ja sadasta käsikirjoittajasta 20. Niissä elokuvissa, joissa tekijät olivat naisia, naishahmoillakin tuppasi olemaan enemmän sanottavaa. Joten ehkä maailma paranee sitä mukaa kuin tytötkin uskaltautuvat elokuva-alalle.

Tutkimuksen teki Geena Davis Institute on Gender in Media, ja sen taustajoukoissa oli mm. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women.

Lue myös:

Läpäiseekö uutuusleffa Keinoja kaihtamatta feministiseulan?

Uuden Nälkäpeli-elokuvan traileri julki

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****