Jennifer Lawrence on päässyt esittämään myös reippaita ja puhekykyisiä rooleja. Kuva: Shutterstock
Jennifer Lawrence on päässyt esittämään myös reippaita ja puhekykyisiä rooleja. Kuva: Shutterstock

Elokuvien naiset eivät paljon puhu. Ja jos puhuvat, heillä ei yleensä ole vaatteita päällä, kertoo uusi tutkimus.

Elämä ei mene kuin elokuvissa. Onneksi! Naisten kannalta. Tosielämässä naisia on nimittäin maailman väestöstä 49,6 prosenttia, mutta leffoissa meillä on rankka aliedustus, kertoo uusi tutkimus, jossa tarkasteltiin suosittuja elokuvia 11 maassa.

Tulokset kertovat, että elokuvissa puhuvista hahmoista 31 prosenttia on naisia. Päähenkilöistä tyttöjä tai naisia oli 23 prosenttia. Tasa-arvoisimpaan prosenttiosuuteen pääsivät brittiläiset (38 prosenttia naisia), brasilialaiset (37 prosenttia), korealaiset (36 prosenttia) ja saksalaiset (35 prosenttia) leffat, perää piti Yhdysvallat vajaalla 24 prosentilla. Suomi ei ollut tutkimuksessa mukana.

Yllätys, yllätys: naisten osuus kasvaa reippaasti, jos aletaan laskea alastomien roolihahmojen osuutta (kaksi kertaa miehiä useammin) tai hoikkien hahmojen osuutta (naisista 38,5 prosenttia, miehistä 15,7).

Hienosti menee siis tasa-arvorintamalla. Mutta jos on leffojen naiskuva vinksallaan, on elokuvabisneksenkin sukupuolijakauma vielä aika miehinen: sadasta ohjaajasta vain seitsemän oli naisia ja sadasta käsikirjoittajasta 20. Niissä elokuvissa, joissa tekijät olivat naisia, naishahmoillakin tuppasi olemaan enemmän sanottavaa. Joten ehkä maailma paranee sitä mukaa kuin tytötkin uskaltautuvat elokuva-alalle.

Tutkimuksen teki Geena Davis Institute on Gender in Media, ja sen taustajoukoissa oli mm. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women.

Lue myös:

Läpäiseekö uutuusleffa Keinoja kaihtamatta feministiseulan?

Uuden Nälkäpeli-elokuvan traileri julki

Elokuvan ajankuva on uskottavaa, mutta huumori vanhentunutta.

Työväenteatterin näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) joutuu sisällissodan loputtua vangiksi vankilasaarelle. Samaan vankilaan on vangittu hänen työtoverinsa. Koko teatteriseurue on saanut kuolemantuomion.

Vankilaa johtava kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen) tarjoaa poppoolle mahdollisuuden. Sotavankilaitoksen johtaja on tulossa vierailulle vankileirille. Viihdyttäjien tulee loihtia häntä varten huvinäytelmä, joka saa kunniavieraan ulvomaan naurusta. Näyttelijät siis joutuvat näyttelemään henkensä edestä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää sai inspiraation näytelmäänsä Suomen hauskin mies näyttelijä Jalmari Parikan elämästä. Hän ei kuitenkaan pyrkinyt olemaan uskollinen historian tapahtumille. Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa marraskuussa. Pääosassa nähtiin Martti Suosalo. Nyt on vuorossa samanniminen elokuva.

Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa.

Näyttelijöistä jäävät Suosalon lisäksi mieleen erityisesti Jani Volanen ja Jussi Lehtonen. Volanen näyttelee hyvin ristiriitojen repimää kapteenia, jonka menneisyys saa hänet kiinni.

Lehtosen homoseksuaali hahmo on stereotyyppi, jonka näyttelijä hahmottelee muutamalla maneerilla. Miksi ohjaaja on halunnut näyttelijältään näin kliseisen tulkinnan?

Elokuvan suurin ongelma liittyy huvinäytelmään, jota siinä valmistellaan. Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa. Voin uskoa, että vuosikymmeniä sitten huumoriksi on riittänyt se, että mies keekoilee mekossa.

Elokuvan kliimaksi eli näytelmän esittäminen onkin antikliimaksi. Nykykatsoja ei ihan näin alkeelliselle huumorille enää lämpene.

Suomen hauskin mies ***

 

Lady Bird lunastaa odotukset ja sen dialogi on luontevaa sekä nokkelaa.

Eletään vuotta 2002. 17-vuotias Lady Bird (erinaomainen Saoirse Ronan) aloittaa viimeisen luokan katolisessa Immaculate Heart Of Mary -lukiossa. Nunnat tarkastavat, että tyttöjön hame ei ole heidän mielestään liian lyhyt. Koulun tanssiasissa tanssivan parin välissä on oltava 15 sentin rako ”pyhää henkeä varten”.

Mutta kun nunnien silmä välttää, teinit suorittavat nuoruuteen kuuluvat aikuistumisriitit ekasta kerrasta huumekokeiluihin.

Näyttelijä Greta Gerwig räjäytti indieleffojen ystävien tajunnan vuonna 2012 draamalla Frances Ha. Hän paitsi näytteli nimiroolin, myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä sen ohjaajan Noah Baumbachin kanssa.

”Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin.”

Huikean tyylikäs mustavalkoisena kuvattu draama kertoi naisten välisestä ystävyydestä niin raikkaasti, ettei sille ole vertailukohtaa. Niinpä Gerwigin ohjaajadebyytiltään oli lupa odottaa paljon. Draama Lady Bird lunastaa odotukset.

High school -elokuvat kertovat yleensä humoristiseen sävyyn poikaporukasta, joka hinkuu eroon poikuudestaan. Tyttöjen rooliksi jää olla vain poikien halujen kohde. Gerwig kääntää kliseisen astelman päälaelleen.

Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin. Ihastuksia Kylea ja Dannya (Timothée Chalamet ja Lucas Hedges) paljon tärkeämpi on ystävyys bestis Julien (Beanie Feldstein) kanssa.

Elämä paiskaa Lady Birdin eteen tilanteita, joista monet ovat tuttuja katsojan omasta nuoruudesta. Ne esitetään uskottavasti ja samastuttavasti. Tällainen on esimerkiksi äidin ja tyttären välinen vaivaannuttava seksivalistuskeskustelu tai bestisten välinen juttutuokio masturbaatiosta. Dialogi on luontevaa ja nokkelaa.

Lady Bird ****