Jennifer Lawrence on päässyt esittämään myös reippaita ja puhekykyisiä rooleja. Kuva: Shutterstock
Jennifer Lawrence on päässyt esittämään myös reippaita ja puhekykyisiä rooleja. Kuva: Shutterstock

Elokuvien naiset eivät paljon puhu. Ja jos puhuvat, heillä ei yleensä ole vaatteita päällä, kertoo uusi tutkimus.

Elämä ei mene kuin elokuvissa. Onneksi! Naisten kannalta. Tosielämässä naisia on nimittäin maailman väestöstä 49,6 prosenttia, mutta leffoissa meillä on rankka aliedustus, kertoo uusi tutkimus, jossa tarkasteltiin suosittuja elokuvia 11 maassa.

Tulokset kertovat, että elokuvissa puhuvista hahmoista 31 prosenttia on naisia. Päähenkilöistä tyttöjä tai naisia oli 23 prosenttia. Tasa-arvoisimpaan prosenttiosuuteen pääsivät brittiläiset (38 prosenttia naisia), brasilialaiset (37 prosenttia), korealaiset (36 prosenttia) ja saksalaiset (35 prosenttia) leffat, perää piti Yhdysvallat vajaalla 24 prosentilla. Suomi ei ollut tutkimuksessa mukana.

Yllätys, yllätys: naisten osuus kasvaa reippaasti, jos aletaan laskea alastomien roolihahmojen osuutta (kaksi kertaa miehiä useammin) tai hoikkien hahmojen osuutta (naisista 38,5 prosenttia, miehistä 15,7).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hienosti menee siis tasa-arvorintamalla. Mutta jos on leffojen naiskuva vinksallaan, on elokuvabisneksenkin sukupuolijakauma vielä aika miehinen: sadasta ohjaajasta vain seitsemän oli naisia ja sadasta käsikirjoittajasta 20. Niissä elokuvissa, joissa tekijät olivat naisia, naishahmoillakin tuppasi olemaan enemmän sanottavaa. Joten ehkä maailma paranee sitä mukaa kuin tytötkin uskaltautuvat elokuva-alalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen teki Geena Davis Institute on Gender in Media, ja sen taustajoukoissa oli mm. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women.

Lue myös:

Läpäiseekö uutuusleffa Keinoja kaihtamatta feministiseulan?

Uuden Nälkäpeli-elokuvan traileri julki

Sisältö jatkuu mainoksen alla