Uutuusleffa kertoo tyttöjen välisestä ystävyydestä anarkistisesti. Kuva: Jan-Niclas Jansson
Uutuusleffa kertoo tyttöjen välisestä ystävyydestä anarkistisesti. Kuva: Jan-Niclas Jansson

Oletko nähnyt jo ihan riittävän monta puuduttavaa suurmieselämäkertaa? Nuortenelokuva Lauri Mantyvaaran tuuheet ripset räjäyttää kotimaisen elokuvan kerralla uusiksi.

Kyllästyttääkö kotimainen elokuva? Oletko nähnyt jo ihan riittävän monta puuduttavaa suurmieselämäkertaa, paatoksellista sotaelokuvaa ja myötähäpeää aiheuttavaa komediaa? Unohda ne! Hannaleena Haurun esikoinen, nuortenelokuva Lauri Mantyvaaran tuuheet ripset, räjäyttää kotimaisen elokuvan kerralla uusiksi.

Satu (Inka Haapamäki) ja Heidi (Rosa Honkonen) ovat pienen paikkakunnan kapinallisia teinejä. Dokaamisen ja velttoilun sijaan he vastustavat romanttista rakkautta sabotoimalla häitä anarkistisilla performansseilla. Ystävyys joutuu koetukselle, kun Heidi ihastuu paikalliseen tuuhearipsiseen kiekkolupaukseen Lauri Mäntyvaaraan (Tiitus Rantala).

”Harvalla esikoisohjaajalla on yhtä vahva oma ääni kuin Haurulla.”

Harvalla esikoisohjaajalla on yhtä vahva oma ääni kuin Haurulla. Hän ei toista kotimaisten elokuvien pölyisiä kaavoja, vaan pyyhkii niillä pöytää. Harvoinpa meillä nähdään maagista realismia eli arkista todellisuutta ja fantasiaa sekoittavaa kerrontaa. Ja absurdia huumoria! Ote on räiskyvän feministinen. Näitä tyttöjä on turha yrittää mahduttaa ahtaisiin naisemalleihin. Näyttelijäntyö on hämmästyttävän luontevaa, vaikka kumpikin päätähdistä tekee vasta ensimmäisen roolinsa. Erityisesti Haapamäelle toivoisi pitkää uraa. Sivuosissa vilahtavat myös Samuli Vauramo ja fitnessstara Janni Hussi.

Jotakin elokuva-alan epätasa-arvosta kertoo se, että teos on vasta ensimmäinen 1980-luvulla syntyneen naisen ohjaus. Jos jo pääavaus on tällainen, jään odottamaan kieli pitkällä lisää.

Kannattaa tsekata myös elokuvan kotisivu. Sadulla ja Heidillä on toki myös omat Instagram-tilit.

Katso traileri

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset

****

ENSI-ILTA 28.7.

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****