Tuukka Temonen naurattaa katsojia Presidentintekijät-dokumentillaan paljastamalla poliittisen pelin nolouden.

Ohjaaja Tuukka Temonen (kok) on  kenties  pettänyt oman porukkansa mutta yleisölle hän on tehnyt jonkinlaisen palveluksen Presidentin­tekijät-dokumentillaan. Ei tullut munatonta tilaustyötä kokoomuksen voitokkaasta presidenttiehdokkaasta, tuli puolihävytön komedia paineessa kiroilevasta kampanjatiimistä, harvinainen kurkistus politiikan kulisseihin. Kutkuttavaa!

Samaan aikaan kun vihreiden Pekka Haavisto kerää taakseen somettajia ja uskottavaa kulttuuriväkeä, Niinistö mumisee Even johdolla Autiotaloa tyhjässä yökerhossa – yleisökato saa tiimin aivovaurioon. Kriisimielialaa suorastaan lietsotaan, ehdokaskin alkaa kyrsiä. Jäätävä henki ei tietenkään saa näkyä ulos. Pelätään, että haluton presidenttiehdokas mokaa kampanjan vetämällä julkisesti herneen nenäänsä.

Niinistöä suomitaan kuin hankalaa, etäistä ja itsevaltaista pomoa, jonka kustannuksella myös nauretaan. Katsojakin hekottaa, välillä tiimiläisille, välillä heidän kanssaan.

Temosella on ollut käsissään liian herkullinen materiaali, jotta hän olisi malttanut jättää sen hyödyntämättä. Kampanjatiimi päästi tutun elokuvantekijän ilmeisen hyvässä uskossa kokouksiinsa ja esiintyy nyt valko­kankaalla hämmästyttävän kaunistelemattomasti. Jälki­käteen vastentahtoisen päätähden, puoluesihteeri Taru­ Tujusen suuttumuksen voi ymmärtää.

Tujusen tiimin Temonen on saanut noloon nalkkiin paljastamalla kampanjoinnin kahdet kasvot, mutta porukan omistautumista presidentin tekemiselle ei voi kiistää.

PRESIDENTINTEKIJÄT

★★★★

Ensi-ilta 14.3.

Lue myös:

Olga Temonen ärähti miehensä kohuelokuvasta

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)