Iso-Arska, toimintaelokuvien tunnetuin tähti, äijäilemässä vuonna 1986. Kuva: Reuters
Iso-Arska, toimintaelokuvien tunnetuin tähti, äijäilemässä vuonna 1986. Kuva: Reuters

Lääkärin määräys: laihduttajat elokuvapaastolle.

Hyvä toimintaelokuva. Vähän olutta. Kulhollinen popparia. Mikäs sen parempaa? Paitsi ehkä sellaisen mielestä, joka haluaa karistaa kiloja. Elokuvia ei nimittäin voi katsoa ilman herkkuja, ja se on fakta (tutkimuksien mukaan).

Nyt Cornwellin yliopistossa on selvitetty, minkä genren elokuvat saavat herkuttelemaan enemmän. Jos uskot tutkimusta, jätä hyllyyn Arnold Schwarzeneggerin, Jean-Claude Van Dammen, Bruce Willisin ja muiden pyssysankareiden työnäytteet, toimintaelokuvat saavat nimittäin erityisesti naiset mättämään herkkuja.

Tutkimuksessa 94 opiskelijaa katsoi elokuvia ja naposteli porkkanoita, viinirypäleitä, suklaata ja keksejä. Kun ruudulla pyöri laihduttajien ykkösvihollinen, Scarlett Johanssonin ja Ewan McGregorin The Island -toimintaelokuva, herkkuja kauhottiin suuhun miltei kaksinkertainen määrä.

Uskoisikohan tätä? Ruotsalaisessa yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan naiset nimittäin syövät televisiota katsellessaan sitä vähemmän runsaskalorisia ruokia, mitä jännittävämpi ohjelma on.

Ehkä laihduttajan ohjelmavalinta olisikin jotain aivan muuta kuin tiivistunnelmaista jännitystä, vaikka romanttista komediaa?

Lähde: BBC

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****