Jenkit puhuvat naisten vallankumouksesta makuuhuoneessa. Suomessa on hymähdelty tarinan lapsellisuudelle. Fifty Shades of Grey on kevään kohutuin leffailmiö.

Jos kirjallisuuskriitikoita on uskominen, Fifty Shades -trilogiasta ei pitänyt tulla mitään maailmaa mullistavaa.

Kun kirjasarja oli julkaistu vuonna 2011, amerikkalaisen viihdelehti Vulturen kriitikko arvioi kohdanneensa parempaa tarinankerrontaa paikallislehden uutispätkässä, jossa pesukarhun kerrottiin jääneen päästään jumiin maapähkinävoipurkkiin sikäläisen pikaruokalan roskalavalla.

Me Naisten kirjapalstalla opuksia suositeltiin paremminkin unilääkkeeksi kuin makuuhuoneen tunnelman sähköistäjäksi, vaikka Fifty Shadesista tuolloin kohistiin sen sadomasoseksiä tulvivan sisällön vuoksi.

Mutta välillä käy niin, että puskaradio pesee ammattikriitikot kuusi–nolla. Fifty Shadesin tapauksessa suhde oli suunnilleen tuhat–nolla, niin valtava menestys englantilaisen uraäidin aikuisille kirjoittamasta prinsessasadusta tuli.

Fifty Shadesin sadan miljoonan kappaleen myynti on päihittänyt Harry Potterit, sen Facebook-sivulla oli sarjan ilmestymisen aikaan 6,7 miljoonaa tykkääjää ja sen Twitter- ja Instagram-tilejä seuraa 400 000 somettajaa. Myyntilistoilla se on ohittanut Dan Brownin Da Vinci -koodit ja Stieg Larssonin dekkarit. Kirjat on käännetty 52 kielelle.

Tällä viikolla Fifty Shadesista julkaistaan elokuva, jonka ympärille synnytetty hype ei kalpene yhtään kirjakohulle.

Leffan näyttelijävalinnoista on tehty nettivetoomuksia, musiikkivalinnoista on järjestetty tiedotustilaisuuksia ja tietoa kohtauksista vuodettiin harkiten julkisuuteen jo ennen kuin kaikkea materiaalia oli edes kuvattu. Suomessa elokuva valtasi 13.2. yhteensä 12 teatteria.

Me Naiset näki elokuvan ensimmäisten joukossa New Yorkissa pidetyssä ennakkokatselussa.

– Helpottunut ja ylpeä, ohjaaja Sam Taylor-Johnson, 47, kuvaili tuntemuksiaan kahden vuoden projektin jälkeen.

– Hermoilin ensimmäistä yleisönäytöstä niin, etten nukkunut edellisyönä hetkeäkään. Tiedostan kirjafanien odotukset. Kovin haaste oli löytää tasapaino oman näkemykseni ja fanien toiveiden välillä. Urakka oli kuin kävelyä veitsen terällä.

Kirjojen tapaan Fifty Shades of Grey on traaginen rakkaustarina sadomasoiluun erikoistuneen miljonääripoikamiehen Christian Greyn ja ensirakkautensa kokevan naiivin opiskelijatytön Anastasia Steelen välillä. Se on äärimmilleen vietyä neuvottelua siitä, mitä mies ja nainen haluavat parisuhteeltaan. Se on myös kuvaus Anastasian aikuistumisesta ja naiseksi kasvusta.

Haloo, se on vain viihdettä

Fifity-fanit ovat ihastuneet siihen, että rakkaustarina sijoittuu suhteellisen tavalliseen arkeen: minullekin voisi käydä juuri näin.

Anastasia on helposti samaistuttava, ja Christian pimeinekin mieltymyksineen aika ihana. Parin maailmassa on jotain vähän tuhmaa, vähän kiellettyä ja paljon luksusta. Lopulta mies uhraa kaiken saadakseen naisensa – ja ah, rakkaus voittaa.

Fifty Shadesin kylmäksi jättämät näkevät perinteisen tarinan naista alistavasta suhteesta. Mikä ihmeen Anastasian seksuaalinen vapautuminen: naisen seksuaalisuushan määritellään miehen kautta. Ja miten niin rakkauden tekoja: Christianhan koulii naisesta itselleen kelpo tyttöystävän.

Kuhina vaihteleekin paljon maittain ja kulttuurin mukaan. Siinä missä amerikkalainen naisyleisö on kokenut Fifty Shadesit seksielämäänsä vapauttavana ja rikastuttavana, alastomuuteen ja alakouluissa alkavaan seksivalistukseen tottuneessa Suomessa on hymähdelty tarinan lapsellisuudelle. Kun jenkit puhuvat naisten vallankumouksesta makuuhuoneissa, suomalaiset lukevat kirjoja puhtaasti viihteenä.

Samasta syystä pääroolissa nähtävä Dakota Johnson innostui tarinasta.

– Minusta kirjat olivat äärimmäisen viihdyttäviä. Olen jyrkästi eri mieltä niiden kanssa, jotka näkevät Anastasian alistettuna uhrina. Se on kerta kaikkiaan väärä tulkinta, tähti napautti Me Naisten haastattelussa.

Kymmenien miljoonien päiväuni

Ainakin Fiftyjen menestys on mullistanut niiden kirjoittajan E. L. Jamesin ja hänen puolisonsa Niall Leonardin maailman.

BBC:n entinen tv-tuottaja kaipasi vaihtelua uralleen ja kirjoitti ensimmäisen tarinansa nettiin Twilight-sarjojen innottamana. Fanfiction.net-saitilla julkaistun tarinan nimi oli tuolloin Master of the Universe, ja kirjoittajan nimimerkki Snowqueen’s Icedragon. Kumpikin vaihtui, kun kirjakustantamo äkkäsi tarinat ja ehdotti niiden jalostamista romaaneiksi.

E. L. James syntyi kolmessa minuutissa. Tasan niin kauan Erika Leonard pohti sopivaa kirjailijanimeä itselleen. E tuli Erikasta, L Leonardista, ja James oli suvussa kulkenut nimi.

Chileläisen äidin ja skotlantilaisen isän tytär opiskeli historiaa Kentin yliopistossa, päätyi töihin Lontoon National Film and Television Schooliin ja tapasi siellä Niallin, josta tuli ohjaaja ja Erikan kahden pojan isä. Pari on ollut naimisissa pian 30 vuotta.

– Fifty Shades syntyi tylsistymisestä. Se oli minun keski-iän kriisini, Erika Leonard on selittänyt.

Nykyisin freelancekirjoittajana työskentelevä Niall on kertonut samaa.

– Fifty Shades syntyi täysin Erikan mielikuvituksesta. En todellakaan ole tarinoiden mies, eikä kodissamme ole salaista seksiluolaa. Ehkä olen niin tavallisen tylsä, että Erikan piti keksiä itselleen parempaa päiväuniseuraa, Niall on sanonut huomiosta hämillään.

– Emme kuvitelleet kirjoista tällaista menestystä. Kun eräänä iltana Erikan puhelimeen tuli kaksikin tarjousta elokuvaoikeuksista, tuumimme että oh shit…! mies kertoi The Guardianissa.

Erika myi elokuvaoikeudet, mutta tiukoin ehdoin. Hän on ollut mukana elokuvaan liittyvissä päätöksissä näyttelijä-
valinnoista alkaen ja valvonut filmauksia kuvauspaikoilla lähes päivittäin.

Ohjaaja Sam Taylor-Johnsonille kirjailijan tiivis mukanaolo oli sekä tuki että haaste.

– Oli kätevää, että Erika vastasi paikalla kysymyksiini. Mutta samalla hän oli puolustamassa omia näkemyksiään. Välillä me riitelimme ja väittelimme kovaan ääneen, mutta se oli hyvää tappelua. Sellaista kuin kahden intohimoisesti asialleen omistautuvan naisen välillä voi olla, Sam kertoo.

Erika on kertonut saaneensa ensimmäisestä kirjadiilistään kuusinumeroisen palkkion. Parissa vuodessa ansiot ovat moninkertaistuneet: vuosien 2012 ja 2013 välillä kirjailija tahkosi 95 miljoonan euron tulot.

Perhe on kuitenkin edelleen nähty shoppailemassa Ikeassa, ja Niall on kuvaillut menestyksen näkyvän vain harvoissa arjen hankinnoissa.

– Toisen kirjan julkaisun jälkeen Erika kertoi aikovansa jättää päivätyönsä. Olin kauhuissani. Hän oli meistä se, jolla oli vakituinen työ ja säännöllinen palkka, Niall paljasti The Guardianissa.

– Kun Fifty Shades nousi New York Timesin bestseller-listan ykköseksi, vaihdoimme vanhan surkean Hondamme hohtavaan Volkswageniin, mutta siinäpä se.

Seksiä rokkitunnelmissa

Fifty Shades -elokuva tehtiin 40 miljoonan dollarin budjetilla. Sam kuitenkin kertoo, ettei projektin suuruus juuri näkynyt kuvauspaikalla.

– Minulle oli tärkeää pitää tunnelma intiiminä ja kuvausporukkamme pienenä. Paikalla ei pyörinyt turhia tyyppejä, vaan työskentelimme tutulla pikkuporukallani.

Turvallisuuden tunne korostui erityisesti kuvausten loppuvaiheessa, kun leffan tusina seksikohtausta kuvattiin.

– Laskelmoin, että lopussa näyttelijöiden välille ja työryhmän kesken oli kasvanut tarpeeksi luottamuksellinen ilmapiiri. Näin paljastavien kohtausten kuvaaminen ei tarkoita näyttelijöille vain alastomuutta, vaan he ovat niissä myös henkisesti paljaita, Sam sanoo.

– Silti seksikohtausten aamuina menin töihin aina vähän pala kurkussa. Kuvauksissani soitetaan paljon musiikkia oikean tunnelman saavuttamiseksi, ja noina päivinä valitsin reippaita biisejä, kunnon rokkia Rolling Stonesilta ja sen sellaista.

Ruoskarajoitus teattereissa

Fifty Shades -elokuvan jatko-osia ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta ohjaajalla ja keskeisimmillä näyttelijöillä on optio niiden tekemisestä.

– Hassua, mutta studio haluaa ensin nähdä, millaisen vastaanoton elokuva saa. Itse olen valmis seuraaviin eriin. Loin leffan hahmot sekä sen, miltä elokuva näyttää, joten olisi outoa, jos en olisi mukana jatkossa, Sam kertoo.

Fifty Shades -buumi on tarjonnut temmellyskentän myös oheiskrääsämarkkinoille.

Ensimmäisenä tulivat seksikkäät alusvaatteet: Kapp Ahl kaupitteli niitä jo viime vuonna, ja nyt brittiläinen Bluebella myy omaa, E. L. Jamesin hyväksymää mallistoa. Bluebellalta löytyy myös seksileluja, ja sen kilpailija Lovehoney myy virallista Fifty Shades -nautintopakettia käsirautoineen, kuulineen, ruoskineen, naamioineen ja piiskoineen.

Sitten on seurapeliä, toimistotarvikkeita, korusarja ja nimikkoviini. Fiftyn henkeen on kehitetty jumppaohjelmia ja teemalomia.

Espanjassa Vilafrancan kylään suunniteltu fetissihotellihanke on jumissa sitä vastustavan kirkon vuoksi, mutta Amerikan Portlandissa hotelli Heathman ottaa kaiken ilon irti roolistaan Anastasian ja Christianin lemmiskelyhotellina.

Samaan aikaan muutamassa New Yorkin elokuvateatterissa varaudutaan Fifty Shadesin ensi-iltaan turvamiehin. Teatterit ovat kieltäneet tuomasta näytöksiin ruoskia tai käsirautoja ja luvanneet takavarikoida ne innokkaimmilta faneilta.

Lue lisää:

Fifty Shades -elokuvaa boikotoidaan ulkomailla – Suomessa ei olla huolissaan

Fifty Shades -elokuva loppuu näin – ohjaaja ja kirjailija napit vastakkain

Fifty Shades of Grey: näitä kirjan asioita et näe leffassa

Vaikka BlaKkKlansman-elokuva sijoittuu 1970-luvulle, siitä löytyy selkeitä viittauksia Donald Trumpiin.

Usko tai älä, mutta tämä tarina on tosi. Afroamerikkalainen poliisi Ron Stallworth (s. 1953) onnistui vuonna 1979 soluttautumaan Ku Klux Klaniin ja jopa pääsemään klaanin jäseneksi. Hän piti yhteyttä klaanilaisiin puhelimitse, ja valkoinen poliisi esiintyi hänenä klaanin tapaamisissa.

Ohjaaja Spike Lee tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista elokuvistaan, jotka käsittelevät usein afroamerikkalaisiin kohdistuvaa rasismia, kuten Do The Right Thing – Kuuma päivä (1989) ja Malcolm X (1992). Lee oli juuri oikea ohjaaja filmatisoimaan Stallworthin uskomattomat muistelmat. Tuloksena on rohkea ja räväkkä BlacKkKlansman.

Suomalaisia elokuva kiinnostanee myös siksi, että mukana on Jasper Pääkkönen.

Lee sortuu välillä helmasyntiinsä eli opettamaan kansankynttilän elkein katsojille afroamerikkalaisten historiaa lynkkauksista Martin Luther Kingin murhaan. Karttakepin heilutuksen antaa kuitenkin anteeksi, sillä amerikkalaisissa koulukirjoissa afroamerikkalaisten historia jää vieläkin enimmäkseen marginaaleihin.

Vakavista teemoistaan huolimatta elokuvan sävy on enimmäkseen kevyt ja viihdyttävä niin kuin rikoskomedian lajityyppiin kuuluukin. Katsoja saa nauraa erityisesti tahattoman koomisesti käyttäytyvien klaanilaisten kustannuksella.

Elokuva on järkyttävällä tavalla ajankohtainen.

Pääosissa nähdään John David Washington Ron Stallworthina ja Adam Driver hänen alter egonaan, poliisi Flip Zimmermanina, jonka on peitetehtävässä kätkettävä juutalaisuutensa. Suomalaisia elokuva kiinnostanee myös siksi, että mukana on Jasper Pääkkönen. Pääkkönen hoitaa roolinsa liipasinherkkänä klaanin jäsenenä kunnialla.

Vaikka elokuva sijoittuu 1970-luvulle, se on järkyttävällä tavalla ajankohtainen. Leffassa on kohtaus, jossa KKK:n johtaja David Duke pitää palopuhetta. Ei ole sattumaa, että hän päättää puheensa Donald Trumpilta lainattuun fraasiin ”Make America Great Again”. Lee lopettaa elokuvansa uutispätkiin Charlottesvillen väkivaltaisuuksista ja Trumpin puheesta, jossa hän ei tuominnut rasisteja teoistaan.

BlacKkKlansman

ENSI-ILTA 10.8. Arvio: ****

Marvel's Cloak & Dagger -sarjan pääosissa nähdään kaksi tuoretta näyttelijäkasvoa.

IS TV-LEHTI: 20-vuotias Olivia Holt näyttelee Marvel-sarjakuvaan perustuvassa Cloak & Dagger -sarjassa supersankaria. Hänen roolihahmonsa Dagger (Tikari) eli Tandy Bowen putsaa voimillaan katuja huumeista. Hänen vastaparinsa, Aubrey Josephin näyttelemä Cloak (Viitta) eli Tyrone Johnson toimii pimeyden voimien kanssa.

Sarjaan mahtuu monia näyttäviä taistelukohtauksia. Näyttelijät joutuivat tekemään useita huimia stunt-temppuja. 

– Monen kuvauspäivän jälkeen olimme naarmuilla ja mustelmilla, iloisen puhelias Holt kertoi Monte Carlon tv-festivaalilla.

– Tarvitsimme usein hierontaa, hiljaisempi Aubrey Joseph lisää.

”Olimme naarmuilla ja mustelmilla.”

Olivia Holtilla on voimistelijatausta, ja hän kertoo sen auttaneen monesti kuvauksissa. Holt muistelee kohtausta, jossa hän pakenee vihollista. Juostessaan kovaa vauhtia hän kompastui, ja teki eteenpäinvoltin.

– En todella tiedä, miten se tapahtui, mutta se on yksi elämäni mielettömimmistä hetkistä!

Salamyhkäinen projekti

Marvel-yhtiö on tunnettu erittäin salailevasta tavastaan toimia: uusia elokuvia, sarjoja tai niiden näyttelijöitä ei haluta julkisuuteen ennen aikojaan. Sen saivat kokea myös nykyiset päätähdet. Kun heidät kutsuttiin koelukemiseen, he luulivat pyrkivänsä rooliin, joka kestää vain kaksi kohtausta.

– Kun luimme yhdessä Aubreyn kanssa, se oli maaginen hetki. Kemia oli heti käsin kosketeltavaa, Holt muisteli.

Erilaisia supersankarisarjoja riittää. Näyttelijät kuitenkin vakuuttavat, että Cloak & Dagger erottuu edukseen.

– Tässä tarinassa valkoinen nainen ja afroamerikkalainen mies haluavat luoda todellisen yhteyden ja toimia yhdessä. Se on jotakin erityistä, Aubrey Joseph sanoo.

”Kemia oli heti käsin kosketeltavaa.”

Nuorille näyttelijöille pääosa suuren mittakaavan sarjassa on elämää mullistava asia. Monte Carlon tv-festivaalin aikaan kesäkuussa ensimmäiset jaksot olivat vasta juuri tulleet nähtäville, ja kumpikin näyttelijä oli selvästi hämmentynyt mutta iloinen saamastaan huomiosta. 

– Olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Mutta emme vielä ihan käsitä tätä kaikkea, vaan se tuntuu surrealistiselta. Elämämme ei ole välttämättä muuttunut lopulta kovin paljon, Holt pohtii.

– Minun elämäni on muuttunut, koska lopetin teatterikoulun kesken tämän sarjan takia, Joseph naurahtaa.

– Haluamme, että sarja paitsi viihdyttää katsojia myös antaa jotakin enemmän. Siinä on paljon erilaisia tasoja ja teemoja, Holt sanoo.

Tuttuja Suomesta

Disney-sarjoista uransa jo nuorena aloittanut Holt on myös laulaja. Hänen kanssaan samalla kiertueella Yhdysvalloissa oli mukana suomalainen poppari Isac Elliot.

Olivia Holt ilahtuu, kun häneltä kysyy Isac Elliotista.

– Voi luoja, hän on niin lahjakas! Yhteinen kiertue oli ihana, ja hän on todella mahtava tyyppi. En ole nähnyt häntä kiertueen jälkeen, mutta toivon, että hänellä menee hyvin. Nautin todella hänen seurastaan.

Marvel's Cloak & Dagger, HBO Nordic