Ikä ei ole suinkaan vähentänyt Edinan (Jennifer Saunders) ja Patsyn (Joanna Lumley) toilailuja. Kuva: Twentieth Century Fox
Ikä ei ole suinkaan vähentänyt Edinan (Jennifer Saunders) ja Patsyn (Joanna Lumley) toilailuja. Kuva: Twentieth Century Fox

Puolitoistatuntinen Todella upeeta -elokuva hemmottelee kulttisarjan faneja.

Miehiset kohellusleffat ovat elokuvateattereiden ja kotikatsomoiden normisettiä, ja kuusikymppisten naishahmojen ympärille rakentuva Todella upeeta -elokuva tarjoaa niille oivaa vaihtelua. Samannimiseen kulttisarjaan (Absolutely Fabulous) perustuvan elokuvan huumori on yhtä räävitöntä, ja genrelle uskollisesti tarinankerrontakin polkee välillä kaiken sähläyksen vuoksi paikoillaan.

Elokuvan juoni lienee ollut tekijöille lähinnä pakollinen elementti, vaikka huippumalli Kate Mossin (jota näyttelee itse Kate Moss) traaginen katoaminen Thames- jokeen on sinänsä viihdyttävä ajatus. Ikääntyvä PR-guru Edina Monsoon (elokuvan myös käsikirjoittanut Jennifer Saunders) kärvistelee asiakkaiden puutteessa ja tulee niistä taistellessaan työntäneeksi legendaarisen mallin jokeen. Hän pakenee ystävänsä Patsy Stonen (Joanna Lumley) kanssa tapahtumia Etelä-Ranskaan.

Kaikki isoimmat paukut onkin lastattu leffan näyttävyyteen, jota leffassa riittää muun muassa lukuisten (britti)julkkisten cameoroolien muodossa, sekä tietenkin siihen tärkeimpään eli tosifaneille suunnattuun komiikkaan.

Päähenkilöiden karisma täyttää mainiosti valkokankaan, mutta huumoripuolen toimivuus riippuu tietenkin katsojasta. Sitä voi miettiä esimerkiksi siitä näkökulmasta, naurattavatko vanhenemisesta veistellyt lantionpohjavitsit vai tuleeko niistä ennemminkin paha mieli.

Katso traileri:

Todella upeeta -elokuva

***

Ensi-ilta 17.8.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.