Kehottaa vai kehoittaa? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock
Kehottaa vai kehoittaa? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock

Kuulostaa vai kuullostaa? Testaa oikeinkirjoitustaitosi, näitä virheitä eivät nimittäin tee vain yläkoululaiset.

Alkaa tehdä vai alkaa tekemään?

Oikein! Kumpi vain kelpaa. Sehän oli tämän vuoden helmikuuta, kun suomen kielen lautakunta antoi periksi massojen itsepintaisuudelle ja hyväksyi myös kansan suosiman ”alkaa tekemään” -muodon.

Ne eivät siis enää nillitä tarpeeksi siellä lautakunnassa. Jos sama rappio jatkuu, kohta kauniiksi suomen kieleksi kelpaa mikä tahansa ”Oon ihab kohta tujossa sinne oota hwrki”.

Testaa taitosi

Oikeasti on mahtavaa, että kirjakielen normeja muutetaan samaan tahtiin kuin kieli muuttuu. Muuten tarvittaisiin pian korkeakoulutus äidinkieliseen, kirjalliseen viestintään, ja sellainen olisi pelleä.

Tässä kuitenkin Sinulle, joka haluat vaikuttaa korkeakoulutetulta, lahjaksi lista oikein kirjoitettuja sanoja. Näissä yläkoululaiset tekevät kuulemma virheitä, ja heidän lisäkseen kaikki muut.

Kuulostaa
Enkelten laulu kuulostaa kauniilta. Ei kuullosta.

Piirustus
Se ei ole piirrustus.

Suvereeni
Yleinen sivistyssana, helposti meinaa mennä ainakin puheessa muotoon suveneeri.

Renessanssi
Keskiajan jälkeen tuli tämmöinen. Varmaan muoto ”renesanssi” hyväksytään kohta, koska mitä sillä toisella ässällä tekee.

Prinsessa
Tähän taas tekisi mieli laittaa toinen ässä, mutta ei siis prinssessa.

Aggressiivinen
Kaksi g:tä. Muistakaa se.

Marginaalinen
Jotkut sanovat että mariginaalinen. Sanovat!

Itsekin
Puheessa siinä kuuluu kaksi k:ta: itsekkin. Mutta kirjakielessä on päädytty jostain syystä tällaiseen.

Enää
Enään on kyllä painokkaampi, mutta enää on oikein.

Kehottaa
Kehoittaa kuulostaisi hienommalta, mutta sitä i:tä ei oikeasti tule siihen.

Pilkun paikka

Äidinkielenopettaja halusi muistuttaa myös, että pilkku tulee lauseessa konjunktion (että, jotta, koska, kun, jos, vaikka, kunnes, mutta, ja) eteen. Monet laittavat sen vasta konjunktion perään – ja sekin on loogista: jos kuuntelee puhettaan, huomaa, että lauseessa tulee pitäneeksi tauon konjunktion jälkeen, ei ennen sitä.

Lopuksi katsaus tämän tekstin oikeakielisyyteen. Kirjoitetaankohan suomen kielen lautakunta pienellä vai isolla? Onko "nillittää" korrekti? Eikö "Sehän oli tämän vuoden helmikuuta" ole jotenkin nolosti sanottu? Mitä väliä, jos sen ymmärtää?

Lue myös:

Haluatko terveemmäksi? Ala kirjoittaa

 Otsikkoa muokattu klo 15.40

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)