Kehottaa vai kehoittaa? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock
Kehottaa vai kehoittaa? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock

Kuulostaa vai kuullostaa? Testaa oikeinkirjoitustaitosi, näitä virheitä eivät nimittäin tee vain yläkoululaiset.

Alkaa tehdä vai alkaa tekemään?

Oikein! Kumpi vain kelpaa. Sehän oli tämän vuoden helmikuuta, kun suomen kielen lautakunta antoi periksi massojen itsepintaisuudelle ja hyväksyi myös kansan suosiman ”alkaa tekemään” -muodon.

Ne eivät siis enää nillitä tarpeeksi siellä lautakunnassa. Jos sama rappio jatkuu, kohta kauniiksi suomen kieleksi kelpaa mikä tahansa ”Oon ihab kohta tujossa sinne oota hwrki”.

Testaa taitosi

Oikeasti on mahtavaa, että kirjakielen normeja muutetaan samaan tahtiin kuin kieli muuttuu. Muuten tarvittaisiin pian korkeakoulutus äidinkieliseen, kirjalliseen viestintään, ja sellainen olisi pelleä.

Tässä kuitenkin Sinulle, joka haluat vaikuttaa korkeakoulutetulta, lahjaksi lista oikein kirjoitettuja sanoja. Näissä yläkoululaiset tekevät kuulemma virheitä, ja heidän lisäkseen kaikki muut.

Kuulostaa
Enkelten laulu kuulostaa kauniilta. Ei kuullosta.

Piirustus
Se ei ole piirrustus.

Suvereeni
Yleinen sivistyssana, helposti meinaa mennä ainakin puheessa muotoon suveneeri.

Renessanssi
Keskiajan jälkeen tuli tämmöinen. Varmaan muoto ”renesanssi” hyväksytään kohta, koska mitä sillä toisella ässällä tekee.

Prinsessa
Tähän taas tekisi mieli laittaa toinen ässä, mutta ei siis prinssessa.

Aggressiivinen
Kaksi g:tä. Muistakaa se.

Marginaalinen
Jotkut sanovat että mariginaalinen. Sanovat!

Itsekin
Puheessa siinä kuuluu kaksi k:ta: itsekkin. Mutta kirjakielessä on päädytty jostain syystä tällaiseen.

Enää
Enään on kyllä painokkaampi, mutta enää on oikein.

Kehottaa
Kehoittaa kuulostaisi hienommalta, mutta sitä i:tä ei oikeasti tule siihen.

Pilkun paikka

Äidinkielenopettaja halusi muistuttaa myös, että pilkku tulee lauseessa konjunktion (että, jotta, koska, kun, jos, vaikka, kunnes, mutta, ja) eteen. Monet laittavat sen vasta konjunktion perään – ja sekin on loogista: jos kuuntelee puhettaan, huomaa, että lauseessa tulee pitäneeksi tauon konjunktion jälkeen, ei ennen sitä.

Lopuksi katsaus tämän tekstin oikeakielisyyteen. Kirjoitetaankohan suomen kielen lautakunta pienellä vai isolla? Onko "nillittää" korrekti? Eikö "Sehän oli tämän vuoden helmikuuta" ole jotenkin nolosti sanottu? Mitä väliä, jos sen ymmärtää?

Lue myös:

Haluatko terveemmäksi? Ala kirjoittaa

 Otsikkoa muokattu klo 15.40

Charlie Hunnam on uusi Steve McQueen vankilapakoelokuvan Papillon uusintafilmatisoinnissa.

Franklin J. Schaffnerin vuonna 1973 ensi-iltansa saanut vankilapakoelokuva Papillon on klassikko. Sen pääosia näyttelivät ajan suurimmat miestähdet Dustin Hoffman ja Steve McQueen. Aikalaiskatsojia järkytti, että elinkautisvankien kärsimyksien Ranskan Guayanassa sijainneessa vankilassa kerrottiin pohjaavan tositapahtumiin.

Leffa perustui ranskalaisen rikollisen Henri ”Papillon” Charrièren (s. 1906–1973) vuonna 1969 ilmestyneeseen muistelmateokseen Vanki nimeltä Papillon. Kirja kertoo Charrièren joutuneen työleirille vuonna 1933. Siellä hän ystävystyi väärentäjä Louis Degan kanssa ja ystävykset alkoivat suunnitella pakoa. Muistelmien todenperäisyydestä on sittemmin kiistelty. Se kuitenkin on varmaa, että vuosina 1852–1946 toimineen vankilan olot olivat niin äärimmäisen kurjat, että sinne vuosikymmenten aikana vangitusta 80 000 vangista juuri kukaan ei enää palannut Ranskaan elävänä.

Papillon on taas ajankohtainen, sillä tanskalainen Michael Noer on filmatisoinut elokuvan uudelleen. Rohkea temppu, sillä klassikoihin kajoaminen herättää monissa filmihulluissa närää. Noer ei kuitenkaan ratsasta alkuperäisteoksella, vaan hänellä on tarinaan oma vahva näkemys. Pääosissa nähdään Charlie Hunnam Papillonina ja Rami Malek Degana.

Eniten elokuvat eroavat siinä, että uutuus on huomattavasti verisempi ja raaempi kuin alkuperäinen. Esimerkiksi vankilassa tapahtuvaa seksuaalista väkivaltaa kuvataan avoimemmin. Välillä ohjaajan ote on niin vimmainen, että tulkintaa tekee mieli kehua jopa alkuperäistä paremmaksi.

Erityisesti Noer ansaitsee kiitosta siitä, miten hän kuvittaa Papillonin eristyssellissä kokemat psykoottiset harhat. Sen sijaan, että syytäisi vaivaannuttavia kliseitä, mihin useimmat ohjaajat olisivat varmasti tyytyneet, Noerin harhaiset näyt vakuuttavat.

Noer käyttää elokuvan alkupuolella paljon aikaa varmistaakseen, ettei katsoja vahingossakaan erehdy luulemaan, että Papillonin ja Degan suhteessa on mitään homoseksuaalisuuteen vivahtavaakaan. Eikö miesten välistä ystävyyttä muka voi vieläkään kuvata takomalla ensin katsojan kaaliin, että kyse ei ole mistään muusta? Ja ennen kaikkea: mitä sitten, vaikka olisikin?

Myös Noerin tapa kuvata Papillonin vierailu Hondurasissa ihmetyttää. Onko vielä vuonna 2018 välttämätöntä esittää saari länsimaisen heteromiehen paratiisina ja siellä asuvat naiset eksoottisia alkuasukkaina, jotka hoivaavat tulokasta innoissaan rinnat paljaina?

Papillon *** 1/2

 

Kuva: Warner
Kuva: Warner

Jenni Vartiaisen odotettu uutuuslevy on silkkaa täsmäohjattua tunnekuohua, pohtii kriitikko Mikko Aaltonen.

Jenni Vartiainen on viimeisiä 2000-luvulla uransa aloittaneita artisteja, jotka yhä uskovat albumiin. Vartiaisen neljäs, Monologi, todistaa, että se onkin edelleen toimivin formaatti sellaisille kompakteille kokonaisuuksille, jotka tarkastelevat koko mitassaan tiettyä teemaa.

Vartiaisen kohdalla tämä on kriisiytynyt parisuhde. Se on tietenkin myös teema, jonka viihdeteollisuus ja taide ovat syväpesseet ja sen jälkeen lingonneet läpeensä puhtaaksi. Vartiainenkaan ei löydä aiheeseen tyystin uusia tai yllättäviä näkökulmia, mutta tekstien omakohtainen klangi höristää kuuntelemaan tavallista tarkemmin. Ei tule mieleenkään epäillä, etteikö Vainot-kappaleen tuskainen mustasukkaisuuskokemus olisi henkilökohtainen. Jos ei ole, se on poikkeuksellisen taitavasti kirjoitettu.

Musiikillisesti Monologi on ehjä kokonaisuus. Katkeransuloisten tuokiokuvien taustalla vuoroin liihotteleva ja vuoroin pumppaava viileä diskobiitti on kuin Vartiaiselle luotu. Juhlasumuun sukeltava Voulez-vou, rajusta seksistä tunnekokemuksen korvaajana kertova Turvasana ja erilleen kasvamista erittelevä Väärään suuntaan ovat musiikillisesti parasta Jenniä toistaiseksi. 

Jenni Vartiainen: Monologi (Warner)

Vierailija

Jenni Vartiaisen uutuuslevy sukeltaa kriisiytyneen parisuhteen ytimeen – ”musiikillisesti parasta Jenniä”

Itse olen kyllä enemmän rumban linjoilla. Ei näitä jaksa oikeasti kuunnella, vaikka niitä tietenkin pakkosoitetaan jkuvalla syötöllä radiosta. Ennen en sentään koskaan vaihtanut kanavaa autoillessa kun Vartiaista tuli kääntyy heti. Mutta mikäs siinä se on makuasia sanoi koira kun muniansa nuoli.
Lue kommentti