Kehottaa vai kehoittaa? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock
Kehottaa vai kehoittaa? Siinäpä pulma. Kuva: Shutterstock

Kuulostaa vai kuullostaa? Testaa oikeinkirjoitustaitosi, näitä virheitä eivät nimittäin tee vain yläkoululaiset.

Alkaa tehdä vai alkaa tekemään?

Oikein! Kumpi vain kelpaa. Sehän oli tämän vuoden helmikuuta, kun suomen kielen lautakunta antoi periksi massojen itsepintaisuudelle ja hyväksyi myös kansan suosiman ”alkaa tekemään” -muodon.

Ne eivät siis enää nillitä tarpeeksi siellä lautakunnassa. Jos sama rappio jatkuu, kohta kauniiksi suomen kieleksi kelpaa mikä tahansa ”Oon ihab kohta tujossa sinne oota hwrki”.

Testaa taitosi

Oikeasti on mahtavaa, että kirjakielen normeja muutetaan samaan tahtiin kuin kieli muuttuu. Muuten tarvittaisiin pian korkeakoulutus äidinkieliseen, kirjalliseen viestintään, ja sellainen olisi pelleä.

Tässä kuitenkin Sinulle, joka haluat vaikuttaa korkeakoulutetulta, lahjaksi lista oikein kirjoitettuja sanoja. Näissä yläkoululaiset tekevät kuulemma virheitä, ja heidän lisäkseen kaikki muut.

Kuulostaa
Enkelten laulu kuulostaa kauniilta. Ei kuullosta.

Piirustus
Se ei ole piirrustus.

Suvereeni
Yleinen sivistyssana, helposti meinaa mennä ainakin puheessa muotoon suveneeri.

Renessanssi
Keskiajan jälkeen tuli tämmöinen. Varmaan muoto ”renesanssi” hyväksytään kohta, koska mitä sillä toisella ässällä tekee.

Prinsessa
Tähän taas tekisi mieli laittaa toinen ässä, mutta ei siis prinssessa.

Aggressiivinen
Kaksi g:tä. Muistakaa se.

Marginaalinen
Jotkut sanovat että mariginaalinen. Sanovat!

Itsekin
Puheessa siinä kuuluu kaksi k:ta: itsekkin. Mutta kirjakielessä on päädytty jostain syystä tällaiseen.

Enää
Enään on kyllä painokkaampi, mutta enää on oikein.

Kehottaa
Kehoittaa kuulostaisi hienommalta, mutta sitä i:tä ei oikeasti tule siihen.

Pilkun paikka

Äidinkielenopettaja halusi muistuttaa myös, että pilkku tulee lauseessa konjunktion (että, jotta, koska, kun, jos, vaikka, kunnes, mutta, ja) eteen. Monet laittavat sen vasta konjunktion perään – ja sekin on loogista: jos kuuntelee puhettaan, huomaa, että lauseessa tulee pitäneeksi tauon konjunktion jälkeen, ei ennen sitä.

Lopuksi katsaus tämän tekstin oikeakielisyyteen. Kirjoitetaankohan suomen kielen lautakunta pienellä vai isolla? Onko "nillittää" korrekti? Eikö "Sehän oli tämän vuoden helmikuuta" ole jotenkin nolosti sanottu? Mitä väliä, jos sen ymmärtää?

Lue myös:

Haluatko terveemmäksi? Ala kirjoittaa

 Otsikkoa muokattu klo 15.40

Virpi Suutarin dokumentti Yrittäjä kurkistaa perheyrityksen arkeen ja juhlii nyhtökauran menestystarina

Ohjaaja Virpi Suutarin uutuusdokumentti Yrittäjä kertoo kahdesta suomalaisesta yrityksestä. Toinen on Maija Itkosen ja Reetta Kivelän Gold & Green Foods, joka valmistaa nyhtökauraa. Toinen on honkajokelaisten Laineiden perheyritys, johon kuuluu sekä liha-auto että perheen nimeä kantava tivoli. Niitä pyörittävät Jani ja Satu Laine neljä kouluikäistä lastaan apunaan.

Suutari rakentaa dokumenttinsa taitavasti vastakohtien varaan. Nelikymppisten helsinkiläisten Itkosen ja Kivelän firma edustaa uutta yrittämisen tapaa Suomessa. Nyhtökaura on innovaatio, joka on syntynyt tieteellisen tutkimuksen tuloksena laboratoriossa. Se on eettinen vastaisku lihansyöntiä ja sen aiheuttamia ympäristöongelmia vastaan.

Tuote vetoaa huonoon omaantuntoomme, jota tunnemme syödessämme lihaa. Itkonen ja Kivelä haluavat muuttaa maailman ateria aterialta. Menestystarinassa seurataan yrityksen Kiinan valloitusta.

Laineiden yritys edustaa mennyttä maailmaa, maatalousyhteiskuntaa. Maaseutu tyhjenee ja sitä mukaa myös liha-auton asiakkaat hupenevat.

Suutari on saanut kohteensa avautumaan häkellyttävällä tavalla.

Kiinnostavinta dokumentissa ovat sen esittelemät ihmiset. Nyhtökauran tarina on monille tuttu, sillä sitä on käsitelty mediassa paljon. Niin on tavallaan Laineen perheenkin, sillä heidän kaltaisiaan pienyrittäjiä on maamme täynnä.

Suutari on saanut kohteensa avautumaan häkellyttävällä tavalla. Jani Laine uhmaa uskomusta, jonka mukaan suomalainen mies ei puhu eikä pussaa. Hän kertoo rohkeasti traumaattisesta menneisyydestään.

Sekä Laineet että Maija Itkonen ovat päästäneet kameran mukaan myös intiimeihin tilanteisiin. Saamme seurata Laineiden häitä ja osallistua Itkosen neuvolakäyntiin. Monitorin ruudulta näkyy hänen ja hänen aviomiehensä, kirjailija Juha Itkosen, kaksosten ultraäänikuva. 

Yrittäjä *** 1/2

 

Nuortenelokuva Every Day juhlii suvaitsevaisuutta kaikissa sateenkaaren väreissä.

Lukiolaistyttö Rhiannon (Angourie Rice) seurustelee ikäisensä Justinin (Justice Smith) kanssa. Muille on aivan selvää, ettei kundi välitä Rhiannonista, mutta tyttö itse ei sitä tajua.

Eräänä päivänä kaikki on toisin. Justin pyytää tyttöystäväänsä pinnaamaan koulusta, ja he viettävät yhdessä unelmien päivän hemmotellen toisiaan. Seuraavana päivänä Justin ei muista tapahtuneesta mitään. Aivan kuin hän ei olisi ollutkaan paikalla.

Asialle on yliluonnollinen selitys. Rhiannon saa tietää, että Justinin ruumiin oli vallannut A. A on ihmisen sielu, joka asettuu joka aamu päivän ajaksi eri ihmisen ruumiiseen. A on aina teini-ikäinen, mutta puolet ajasta hän elää tytön ja puolet pojan ruumiissa.

A kertoo rakastuneensa Rhiannoniin. Mutta voiko tyttö vastata rakkauteen? Olisihan hänellä joka päivä sama seurustelukumppani, mutta tämän sukupuoli, etninen tausta ja ihonväri vaihtuisivat päivittäin.

Elokuva on varsinainen biseksuaalisuuden ylistys.

Michael Sucksyn ohjaama nuortenelokuva Every Day perustuu David Levithanin vuonna 2012 ilmestyneeseen samannimiseen kirjaan, jota ei ole ainakaan vielä suomennettu. Se lainaa ideansa englantilaisen feministikirjailija Virginia Woolfin vuonna 1928 ilmestyneestä romaaniklassikosta Orlando, jonka päähenkilö elää yli 300 vuotta vuoroin miehenä ja vuoroin naisena.

Woolfin romaanin esittämä ajatusleikki sukupuolen joustavuudesta oli aikoinaan hätkähdyttävä. Entä tänä päivänä? Elokuvaa katsoessa valkenee, ettei käsityksemme sukupuolesta ole muuttunut liki sadassa vuodessa niin paljon kuin voisi luulla.

Elokuvassa voidaan vieläkin hyvin pohtia, voiko ihmisellä olla ollenkaan identiteettiä, jos se ei perustu sukupuoleen. A:ta näyttelee elokuvassa aina eri näyttelijä sen mukaan, elääkö hän päivän esimerkiksi havaijilaisena teinipoikana (Jacob Patalon) vai afroamerikkalaisena teinityttönä (Hannah Alissa Richardson). A jos kuka on muunsukupuolinen.

Elokuva ottaa sisäisen kauneuden idean kirjaimellisesti.

Elokuva on varsinainen biseksuaalisuuden ylistys, sillä seurustellessaan A:n kanssa Rhiannon harrastaa seksiä milloin tytön, milloin pojan ja milloin muunsukupuolisen kanssa. Samalla korostetaan tietysti myös sitä, ettei sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen lisäksi etnisellä taustalla tai ihonvärilläkään ole mitään väliä.

Elokuva ottaa sisäisen kauneuden idean kirjaimellisesti. A siirtyy päivittäin ruumiista toiseen, joten häntä voi todellakin arvioida vain sisäisten ominaisuuksien perusteella.

Elokuvalle voi olla luvassa jatkoakin, sillä Levithan julkaisi kirjalle jatko-osan Another Day vuonna 2015. MK

Every Day ***