Taylor Swift todistaa uudella Bad Blood -musiikkivideollaan, että hänen tuttavapiirinsä on varsin nimekäs.

Jo parin viikon ajan sosiaalisessa mediassa jatkuneen rummutuksen jälkeen se on viimein julki: Taylor Swiftin Bad Blood -musiikkivideo.

Ja millainen video onkaan!

Twitterissä ja Instagramissa amerikkalaispoppari paljasti yksi supertähti kerrallaan musiikkivideollaan esiintyvät naiset. Mukana ovat kutakuinkin kaikki tämän hetken kuumat nimet Lena Dunhamista Cara Delevingneen – sekä supermalli Cindy Crawford.

Joseph Kahnin ohjaama video tuo mieleen Sin City -sarjakuviin pohjautuvat elokuvat, ja kaikilla videon naisilla on oma supersankariroolinsa. Taylorin kaveripiiriä on kehuttu ennenkin hulppeaksi, ja hänen itsensä tuottama video vahvistaa sen, että naisen kännykässä ovat viihdemaailman kaikki tärkeät puhelinnumerot.

Video julkistettiin sunnuntaina musiikkialan Billboard-palkintogaalassa, jossa Taylor Swift myös pokkasi itselleen muiden muassa parhaan artistin sekä parhaan naisartistin pystit.

Catastrophe vs. Knockout All photos by @J_MCD #BadBloodMusicVideo

Kuva, jonka Taylor Swift (@taylorswift) julkaisi

Meet Headmistress. @cindycrawford #BadBloodMusicVideo

Kuva, jonka Taylor Swift (@taylorswift) julkaisi

Meet Slay-Z. @gigihadid #BadBloodMusicVideo

Kuva, jonka Taylor Swift (@taylorswift) julkaisi

Meet Mother Chucker. @caradelevingne #BadBloodMusicVideo

Kuva, jonka Taylor Swift (@taylorswift) julkaisi

Meet Knockout. @karliekloss #BadBloodMusicVideo

Kuva, jonka Taylor Swift (@taylorswift) julkaisi

Meet Lucky Fiori. @lenadunham #BadBloodMusicVideo

Kuva, jonka Taylor Swift (@taylorswift) julkaisi

Meet Destructa X. @elliegoulding #BadBloodMusicVideo

Kuva, jonka Taylor Swift (@taylorswift) julkaisi

After we wrapped. #BadBloodMusicVideo

Kuva, jonka Taylor Swift (@taylorswift) julkaisi

Lue myös:

Onko Taylor Swiftin kissa laulajattarelle velkaa 40 miljoonaa dollaria?

Levyarvio: Taylor Swiftin uutuuslevy on makea kuin tikkari

Supertähti haistatti pitkät Spotifylle – tekemässä uutta ennätystä

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****