Nämä kuusi teosta Me Naisten toimitus valitsi vuoden täysosumiksi.

Me Naisten kirja-arvioissa oli tänä vuonna tiukka seula: vain kuusi teosta sai täydet viisi tähteä. Mukaan mahtui niin esikoisteoksia kotimaasta ja käännöskirjallisuudesta kuin jo palkittujen kirjailijoiden uutuuksiakin. Nämä kirjat naurattavat, itkettävät, koskettavat ja avaavat uusia maailmoja. Nautinnollisia lukuhetkiä!

Nyt naurattaa

Seitsemän veljeksen nykyversio? Kuulostaa väkinäiseltä, mutta Wenla Männistö onkin hauska ja nerokas. Hupi alkaa heti, kun punainen talo Kumpulassa on esitelty ja paikallinen nuoriso pääsee ääneen. Megababe Wenla hulauttaa vahingossa kahvit tissiensä väliin, Jusa Jukola auttaa pyyhkimisessä. Nuoriso höpöttää, lukija nauttii.

Katajavuori on edennyt sopivan kauas 1800-luvun eteläisestä Hämeestä. Näytelmällinen rakenne, osa henkilöistä ja Kivi-mausteita on säilytetty, mutta muuten eletään nykyaikaa. Välillä vakavoidutaan: teemoissa vilahtaa isän kaipuuta, ADHD-veljesten yllä leijuu syrjäytymisuhka. Mutta hyvin siinä varmasti käy. Wenla on mahtava tyyppi, Wenla pärjää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Riina Katajavuori: Wenla Männistö (Tammi)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennalta-arvaamaton ihanuus

Älä ikinä lopu! Lopu jo, haluan tietää syyllisen! Hyvin harvaa romaaniapuhuttelee yhtä kiivaasti kuin tätä napakasti koukuttavaa trilleriä. Yli 800-sivuisen romaanin ainoa huono puoli on, että se on hotkittava loppuun lähes tauotta.

Jo alkuasetelma on kutkuttava: maineikkaan kirjailijan ja opettajan Harry Quebertin puutarhasta kaivetaan esiin ruumis, joka paljastuu hänen vuosikymmeniä sitten kadonneeksi rakastetukseen Lolaksi. Harry joutuu syytteeseen murhasta, ja hänen entinen oppilaansa päättää todistaa hänetsyyttömäksi.

Seuraa sarja ennalta-arvaamattomia juonenkäänteitä, jotka vuorotellen puhuvat Harryn syyllisyyden ja syyttömyyden puolesta. Loppujen lopuksi murhamysteerin ratkaisu ei ole edes kirjan kiinnostavin osuus.

Vasta 28-vuotiaan sveitsiläisen Joël Dickerin läpimurtoteos on nostanut melkoisen kohun kirjallisuuspiireissä.Arvosteluissa häntä on verrattu kestosuosikki John Irvingiin. Kirjailijaa itseääntämä on huvittanut, sillä hän ei koskaan ole lukenut ainoaakaan Irvingin teosta.

Joël Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta

Suom. Anna-Maija Viitanen (Tammi)

Sattuman kauppaa

Brittikirjailija Zadie Smithiä on pidetty palkitusta Valkoiset hampaat -esikoisestaan lähtien mestarillisena dialogin kirjoittajana. Smith ei aliarvioi lukijaa vaan vie keskelle tilanteita ja keskusteluja ja saa todella kuuntelemaan, mitä ja miten hänen hahmonsa puhuvat.

Risteymiä sijoittuu Luoteis-Lontoon rujoihin lähiöihin – Zadien lapsuudenmaisemiin. Kirjan neljä nuorta aikuista syntyivät samanlaisiin niukkoihin oloihin, mutta kukin heistä on lähtenyt eri suuntaan. On yhtä lailla sattumaa, että Natalien ponteva opinto-ohjaaja rohkaisee tyttöä aloittamaan lakiopinnot kuin että teräväpäinen Nathan päätyy huumemyyjäksi. Felix taas yrittää sumplia elämästään tavallisen kelpoa, vaikka ympärillä ei tunnu olevan sellaisesta ainuttakaan esimerkkiä.

Urallaan menestyvää Natalieta ei perhe juuri innosta, mutta ei hän myöskään ”aio tulla naurunalaiseksi siinä, mitä häneltä odotetaan”. Paras ystävä Leah sen sijaan haluaisi elää omanlaistansa elämää mutta huomaa, ettei se ole helppoa.

Smith on kirjoittanut jälleen kerran nautiskeltavan todenkarhean romaanin, joka pohdiskelee sattuman merkitystä ja ystävyyden muuttumista.

Zadie Smith: Risteymiä

Suom. Irmeli Ruuska (WSOY)

Viisi tähteä saivat myös:

Jennifer Clementin
Varastettujen rukousten vuori, lue arvio täältä.

Maggie O’Farrellin
Varoitus tukalasta helteestä, lue arvio täältä.

Pajtim Statovcin
Kissani Jugoslavia, lue arvio täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla