Knasu, Peter Hoeg, Jo Nesbø, Caitlin Moran...

Kirjakevät tuntuu ihan joululta, kun niin moni lempparikirjailija julkaisee uuden teoksen.

Margaret Atwood: Uusi maa (maaliskuu)

Rutto on pyyhkinyt yli maailman, ja vain pieni joukko ihmisiä on selvinnyt tuhosta. Miten he pystyvät vaalimaan inhimillisyyttä olosuhteissa, joissa kasvit, eläimet, mutanttisiat ja entiset vangit taistelevat elintilasta?

Pelottava tulevaisuudenkuva on samaan aikaan seikkailu ja rakkaustarina.

Gillian Flynn: Teräviä esineitä (toukokuu)

Flynnin Kiltti tyttö -romaani vei lukijaa kuin pässiä narussa ja loi aivan uudenlaisen dekkarityypin. Ei ihme, että sen pohjalta kuvatusta leffasta tuli myös menestys.

Nyt suomeksi ilmestyvä Teräviä esineitä on Flynnin esikoisromaani, jossa selvitetään kahden teinitytön murhaa.

Peter Hoeg: Susanin vaikutus (toukokuu)

Susanin vaikutusta on jo ehditty kehua tanskalaiskirjailijan parhaaksi romaaniksi sitten Lumen tajun. Trilleriä ja perhedraamaa yhdistävä romaani kertoo fyysikko Susan Svendsenistä, jolla on harvinaislaatuinen kyky saada ihmiset uskoutumaan.

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Viides kirja (toukokuu)

Omaelämäkerrallinen mammuttiteos on edennyt viidenteen osaan. Karl Ove aloittaa opinnot uudessa kirjailija-akatemiassa. Tuttuun tapaan hän tuskailee kirjoittamisen kanssa, dokaa ja metsästää naisia. Ehkä aika kuitenkin alkaa olla kypsä vakavammalle rakkaussuhteelle?

Ian McEwan: Lapsen oikeus (maaliskuu)

Arvostetun nykykirjailijan vavahduttavassa romaanissa naistuomari joutuu tekemään vaikean ratkaisun. Hänen miehensä haluaa solmia avioliiton ulkopuolisen suhteen nuorempaan naiseen, ja samaan aikaan töissä alaikäinen leukemiaan sairastunut Jehovan todistaja kieltäytyy verensiirrosta.

Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö (maaliskuu)

Omaelämäkerrallisessa romaanissaan ihana, räväkkä Moran kertoo sydämeen käyvän kasvutarinan kirjoista, musiikista, seksistä, maailman parantamisesta ja itsensä löytämisestä.

Muista myös pari vuotta sitten suomeksi ilmestynyt Naisena olemisen taito, jota pidetään nykyfeminismin klassikkona.

Alice Munro: Nuoruuden ystävä (maaliskuu)

Kymmenen tarinaa elämän tavattomasta tavallisuudesta. Kuulaita, väkeviä ja lohdullisia tarinoita kahden vuoden takaisen Nobel-voittajan taitavasta kynästä.

Aki Ollikainen: Musta satu (huhtikuu)

Ollikaisen kolme vuotta sitten ilmestynyt esikoisromaani Nälkävuosi sai kriitikot ja lukijat huokailemaan ihastuksesta.

Toinen teos sijoittuu vähän yllättävästi Tattarisuon kaatopaikalle, mutta mestarillisen kielenkäyttäjän näppäimistöllä siitäkin eittämättä syntyy kaunokirjallinen helmi.

Sarah Waters: Parempaa väkeä (toukokuu)

Brittikirjailija on tullut tunnetuksi romaaneistaan, jotka kuvaavat ihmisiä historian taitekohdissa rohkeasti ja ymmärtäen. Nyt kielletty, kahden naisen välinen rakkaus roihuaa 20-luvun Lontoossa.

Maailmanluokan jännitystä

Ja hei, sokerina pohjalla: tänä keväänä suomeksi ilmestyy kolmen maailman parhaan nykydekkaristin kirjat.

Kate Atkinson: Joka lapsia ja koiria rakastaa (maaliskuu)

Kate Atkinson on siunaus kaikille maailman dekkareita lukeville ihmisille – jos hänen kirjojaan nyt edes dekkareiksi tohtii nimittää. Niissä on samanlaista lämmintä viisautta ja kerronnan tarkkuutta kuin parhaissa lukuromaaneissa. Neljäs Jackson Brodie -kirja alkaa leedsiläisestä ostoskeskuksesta, missä turvallisuuspäällikön katse osuu itkevään lapseen.

Lars Kepler: Vainooja (maaliskuu)

Ilmiöksi nousseen Keplerin viides Joona Linna -teos oli Ruotsissa viime vuoden myydyin romaani! Nimimerkki Lars Keplerin takana on ruotsalainen nimisamis-kirjailijapariskunta Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril.

Jo Nesbø: Verta lumella (huhtikuu)

Jos on kerran menettänyt sydämensä Jo Nesbøn dekkareiden päähenkilölle Harry Holelle, jokaisen uuden Nesbon ilmestyminen tuntuu joululta. Siinäkin tapauksessa, että Harry Holea ei tuoreessa suomennoksessa enää tavatakaan.

Lue lisää:

Raivohauska feministi Caitlin Moran

Jo Nesbøn kirjojen ahmiminen on toiseksi parasta, mitä sängyssä voi tehdä – lue fanin tuomio Poliisi-kirjasta

Kirjailijapari Milla ja Aki Ollikainen: Menestys johti aviokriisiin

Luvassa vahvojen naiskirjailijoiden kevät

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.