Knasu, Peter Hoeg, Jo Nesbø, Caitlin Moran...

Kirjakevät tuntuu ihan joululta, kun niin moni lempparikirjailija julkaisee uuden teoksen.

Margaret Atwood: Uusi maa (maaliskuu)

Rutto on pyyhkinyt yli maailman, ja vain pieni joukko ihmisiä on selvinnyt tuhosta. Miten he pystyvät vaalimaan inhimillisyyttä olosuhteissa, joissa kasvit, eläimet, mutanttisiat ja entiset vangit taistelevat elintilasta?

Pelottava tulevaisuudenkuva on samaan aikaan seikkailu ja rakkaustarina.

Gillian Flynn: Teräviä esineitä (toukokuu)

Flynnin Kiltti tyttö -romaani vei lukijaa kuin pässiä narussa ja loi aivan uudenlaisen dekkarityypin. Ei ihme, että sen pohjalta kuvatusta leffasta tuli myös menestys.

Nyt suomeksi ilmestyvä Teräviä esineitä on Flynnin esikoisromaani, jossa selvitetään kahden teinitytön murhaa.

Peter Hoeg: Susanin vaikutus (toukokuu)

Susanin vaikutusta on jo ehditty kehua tanskalaiskirjailijan parhaaksi romaaniksi sitten Lumen tajun. Trilleriä ja perhedraamaa yhdistävä romaani kertoo fyysikko Susan Svendsenistä, jolla on harvinaislaatuinen kyky saada ihmiset uskoutumaan.

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Viides kirja (toukokuu)

Omaelämäkerrallinen mammuttiteos on edennyt viidenteen osaan. Karl Ove aloittaa opinnot uudessa kirjailija-akatemiassa. Tuttuun tapaan hän tuskailee kirjoittamisen kanssa, dokaa ja metsästää naisia. Ehkä aika kuitenkin alkaa olla kypsä vakavammalle rakkaussuhteelle?

Ian McEwan: Lapsen oikeus (maaliskuu)

Arvostetun nykykirjailijan vavahduttavassa romaanissa naistuomari joutuu tekemään vaikean ratkaisun. Hänen miehensä haluaa solmia avioliiton ulkopuolisen suhteen nuorempaan naiseen, ja samaan aikaan töissä alaikäinen leukemiaan sairastunut Jehovan todistaja kieltäytyy verensiirrosta.

Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö (maaliskuu)

Omaelämäkerrallisessa romaanissaan ihana, räväkkä Moran kertoo sydämeen käyvän kasvutarinan kirjoista, musiikista, seksistä, maailman parantamisesta ja itsensä löytämisestä.

Muista myös pari vuotta sitten suomeksi ilmestynyt Naisena olemisen taito, jota pidetään nykyfeminismin klassikkona.

Alice Munro: Nuoruuden ystävä (maaliskuu)

Kymmenen tarinaa elämän tavattomasta tavallisuudesta. Kuulaita, väkeviä ja lohdullisia tarinoita kahden vuoden takaisen Nobel-voittajan taitavasta kynästä.

Aki Ollikainen: Musta satu (huhtikuu)

Ollikaisen kolme vuotta sitten ilmestynyt esikoisromaani Nälkävuosi sai kriitikot ja lukijat huokailemaan ihastuksesta.

Toinen teos sijoittuu vähän yllättävästi Tattarisuon kaatopaikalle, mutta mestarillisen kielenkäyttäjän näppäimistöllä siitäkin eittämättä syntyy kaunokirjallinen helmi.

Sarah Waters: Parempaa väkeä (toukokuu)

Brittikirjailija on tullut tunnetuksi romaaneistaan, jotka kuvaavat ihmisiä historian taitekohdissa rohkeasti ja ymmärtäen. Nyt kielletty, kahden naisen välinen rakkaus roihuaa 20-luvun Lontoossa.

Maailmanluokan jännitystä

Ja hei, sokerina pohjalla: tänä keväänä suomeksi ilmestyy kolmen maailman parhaan nykydekkaristin kirjat.

Kate Atkinson: Joka lapsia ja koiria rakastaa (maaliskuu)

Kate Atkinson on siunaus kaikille maailman dekkareita lukeville ihmisille – jos hänen kirjojaan nyt edes dekkareiksi tohtii nimittää. Niissä on samanlaista lämmintä viisautta ja kerronnan tarkkuutta kuin parhaissa lukuromaaneissa. Neljäs Jackson Brodie -kirja alkaa leedsiläisestä ostoskeskuksesta, missä turvallisuuspäällikön katse osuu itkevään lapseen.

Lars Kepler: Vainooja (maaliskuu)

Ilmiöksi nousseen Keplerin viides Joona Linna -teos oli Ruotsissa viime vuoden myydyin romaani! Nimimerkki Lars Keplerin takana on ruotsalainen nimisamis-kirjailijapariskunta Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril.

Jo Nesbø: Verta lumella (huhtikuu)

Jos on kerran menettänyt sydämensä Jo Nesbøn dekkareiden päähenkilölle Harry Holelle, jokaisen uuden Nesbon ilmestyminen tuntuu joululta. Siinäkin tapauksessa, että Harry Holea ei tuoreessa suomennoksessa enää tavatakaan.

Lue lisää:

Raivohauska feministi Caitlin Moran

Jo Nesbøn kirjojen ahmiminen on toiseksi parasta, mitä sängyssä voi tehdä – lue fanin tuomio Poliisi-kirjasta

Kirjailijapari Milla ja Aki Ollikainen: Menestys johti aviokriisiin

Luvassa vahvojen naiskirjailijoiden kevät

Vaikka BlaKkKlansman-elokuva sijoittuu 1970-luvulle, siitä löytyy selkeitä viittauksia Donald Trumpiin.

Usko tai älä, mutta tämä tarina on tosi. Afroamerikkalainen poliisi Ron Stallworth (s. 1953) onnistui vuonna 1979 soluttautumaan Ku Klux Klaniin ja jopa pääsemään klaanin jäseneksi. Hän piti yhteyttä klaanilaisiin puhelimitse, ja valkoinen poliisi esiintyi hänenä klaanin tapaamisissa.

Ohjaaja Spike Lee tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista elokuvistaan, jotka käsittelevät usein afroamerikkalaisiin kohdistuvaa rasismia, kuten Do The Right Thing – Kuuma päivä (1989) ja Malcolm X (1992). Lee oli juuri oikea ohjaaja filmatisoimaan Stallworthin uskomattomat muistelmat. Tuloksena on rohkea ja räväkkä BlacKkKlansman.

Suomalaisia elokuva kiinnostanee myös siksi, että mukana on Jasper Pääkkönen.

Lee sortuu välillä helmasyntiinsä eli opettamaan kansankynttilän elkein katsojille afroamerikkalaisten historiaa lynkkauksista Martin Luther Kingin murhaan. Karttakepin heilutuksen antaa kuitenkin anteeksi, sillä amerikkalaisissa koulukirjoissa afroamerikkalaisten historia jää vieläkin enimmäkseen marginaaleihin.

Vakavista teemoistaan huolimatta elokuvan sävy on enimmäkseen kevyt ja viihdyttävä niin kuin rikoskomedian lajityyppiin kuuluukin. Katsoja saa nauraa erityisesti tahattoman koomisesti käyttäytyvien klaanilaisten kustannuksella.

Elokuva on järkyttävällä tavalla ajankohtainen.

Pääosissa nähdään John David Washington Ron Stallworthina ja Adam Driver hänen alter egonaan, poliisi Flip Zimmermanina, jonka on peitetehtävässä kätkettävä juutalaisuutensa. Suomalaisia elokuva kiinnostanee myös siksi, että mukana on Jasper Pääkkönen. Pääkkönen hoitaa roolinsa liipasinherkkänä klaanin jäsenenä kunnialla.

Vaikka elokuva sijoittuu 1970-luvulle, se on järkyttävällä tavalla ajankohtainen. Leffassa on kohtaus, jossa KKK:n johtaja David Duke pitää palopuhetta. Ei ole sattumaa, että hän päättää puheensa Donald Trumpilta lainattuun fraasiin ”Make America Great Again”. Lee lopettaa elokuvansa uutispätkiin Charlottesvillen väkivaltaisuuksista ja Trumpin puheesta, jossa hän ei tuominnut rasisteja teoistaan.

BlacKkKlansman

ENSI-ILTA 10.8. Arvio: ****

Marvel's Cloak & Dagger -sarjan pääosissa nähdään kaksi tuoretta näyttelijäkasvoa.

IS TV-LEHTI: 20-vuotias Olivia Holt näyttelee Marvel-sarjakuvaan perustuvassa Cloak & Dagger -sarjassa supersankaria. Hänen roolihahmonsa Dagger (Tikari) eli Tandy Bowen putsaa voimillaan katuja huumeista. Hänen vastaparinsa, Aubrey Josephin näyttelemä Cloak (Viitta) eli Tyrone Johnson toimii pimeyden voimien kanssa.

Sarjaan mahtuu monia näyttäviä taistelukohtauksia. Näyttelijät joutuivat tekemään useita huimia stunt-temppuja. 

– Monen kuvauspäivän jälkeen olimme naarmuilla ja mustelmilla, iloisen puhelias Holt kertoi Monte Carlon tv-festivaalilla.

– Tarvitsimme usein hierontaa, hiljaisempi Aubrey Joseph lisää.

”Olimme naarmuilla ja mustelmilla.”

Olivia Holtilla on voimistelijatausta, ja hän kertoo sen auttaneen monesti kuvauksissa. Holt muistelee kohtausta, jossa hän pakenee vihollista. Juostessaan kovaa vauhtia hän kompastui, ja teki eteenpäinvoltin.

– En todella tiedä, miten se tapahtui, mutta se on yksi elämäni mielettömimmistä hetkistä!

Salamyhkäinen projekti

Marvel-yhtiö on tunnettu erittäin salailevasta tavastaan toimia: uusia elokuvia, sarjoja tai niiden näyttelijöitä ei haluta julkisuuteen ennen aikojaan. Sen saivat kokea myös nykyiset päätähdet. Kun heidät kutsuttiin koelukemiseen, he luulivat pyrkivänsä rooliin, joka kestää vain kaksi kohtausta.

– Kun luimme yhdessä Aubreyn kanssa, se oli maaginen hetki. Kemia oli heti käsin kosketeltavaa, Holt muisteli.

Erilaisia supersankarisarjoja riittää. Näyttelijät kuitenkin vakuuttavat, että Cloak & Dagger erottuu edukseen.

– Tässä tarinassa valkoinen nainen ja afroamerikkalainen mies haluavat luoda todellisen yhteyden ja toimia yhdessä. Se on jotakin erityistä, Aubrey Joseph sanoo.

”Kemia oli heti käsin kosketeltavaa.”

Nuorille näyttelijöille pääosa suuren mittakaavan sarjassa on elämää mullistava asia. Monte Carlon tv-festivaalin aikaan kesäkuussa ensimmäiset jaksot olivat vasta juuri tulleet nähtäville, ja kumpikin näyttelijä oli selvästi hämmentynyt mutta iloinen saamastaan huomiosta. 

– Olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Mutta emme vielä ihan käsitä tätä kaikkea, vaan se tuntuu surrealistiselta. Elämämme ei ole välttämättä muuttunut lopulta kovin paljon, Holt pohtii.

– Minun elämäni on muuttunut, koska lopetin teatterikoulun kesken tämän sarjan takia, Joseph naurahtaa.

– Haluamme, että sarja paitsi viihdyttää katsojia myös antaa jotakin enemmän. Siinä on paljon erilaisia tasoja ja teemoja, Holt sanoo.

Tuttuja Suomesta

Disney-sarjoista uransa jo nuorena aloittanut Holt on myös laulaja. Hänen kanssaan samalla kiertueella Yhdysvalloissa oli mukana suomalainen poppari Isac Elliot.

Olivia Holt ilahtuu, kun häneltä kysyy Isac Elliotista.

– Voi luoja, hän on niin lahjakas! Yhteinen kiertue oli ihana, ja hän on todella mahtava tyyppi. En ole nähnyt häntä kiertueen jälkeen, mutta toivon, että hänellä menee hyvin. Nautin todella hänen seurastaan.

Marvel's Cloak & Dagger, HBO Nordic