Love is loven pääosissa Julianne Moore sekä Ellen Page.
Love is loven pääosissa Julianne Moore sekä Ellen Page.

Tositapahtumiin perustuvaa elokuvaa on vaikea ottaa tosissaan, kiitos siirappisuuden sekä sivuosassa meuhkaavan Steve Carrellin.

Pitkän uran tehnyt homoseksuaali poliisi Laurel Hester (Julianne Moore) löytää elämänsä rakkauden 19-vuotta nuoremmasta Stacie Andreesta (Ellen Page), mutta sairastuu pian syöpään. Staciella ei ole varaa pitää pariskunnan yhteistä kotia, joten Laurel aloittaa julkisen taistelun, jotta hänen rekisteröity puolisonsa saisi poliisieläkkeen, jonka ainoastaan aviopuolisot ovat aiemmin voineet saada.

Tarina on tosi, ja sitä seurattiin 2005 vuonna Yhdysvalloissa. Pari vuotta myöhemmin aiheesta ilmestyi myös Oscar-palkittu dokumentti. Stacie Andree on antanut siunauksensa projektille ja kertonut auttaneensa Pagea näyttelemään itseään.

Tärkeä elokuva on takuuvarma itkettäjä, mutta vähän noloa katsottavaa. Tasa-arvokamppailusta ja syövän selättämisestä on tehty sokerista eeposta, ja Laurel Hesterissä on jäljellä Mooren roolisuorituksen jälkeen enää ripaus kovanaamaista poliisia. Koko soppaa sekoittaa vielä sivuroolissa meuhkaavaa juutalaista homoa ja kansalaisaktivistia näyttelevä, tähän yhtälöön liian yliampuva ja koominen Steve Carrell.  

Love Is Love

**

Ensi-ilta 1.7.

Ensi-iltaviikonloppuna sateenkaarikansan juhlaviikko, Helsinki Pride, huipentuu kulkueeseen ja puistojuhlaan.

30 tiukkaa kysymystä – testaa Me Naisten eeppisessä joululauluvisassa, miten hyvin tiedät rakastetut klassikot ja muut sesonkibiisit. Vain todellinen tietäjä saa kaikki oikein!

 

 

The Crown -sarjasta tuttu Claire Foy nähdään uutuusdraamassa Breathe poliota sairastavan miehen omistautuvana vaimona.

Robin Cavendish (1930–1994) halvaantui kaulasta alaspäin sairastuttuaan polioon 28-vuotiaana. Hänen henkensä oli hengityslaitteen varassa. 1950-luvulla hengityskonepotilaat joutuivat viettämään loppuelämänsä sairaalassa. Cavendish vaati kuitenkin päästä kotiin, vaikka lääkäri ennusti hänen kuolevan kahdessa viikossa ilman sairaalahoitoa.

Toivetta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa ilman hänen viimeisillään raskaana olleen vaimonsa Dianan omistautumista. Eikä ilman Robinin yläluokkaisuutta ja sen myötä kertynyttä omaisuutta.

Cavendishien poika Jonathan on tuottanut vanhempiensa tarinasta uutuusdraaman Breathe. Pojan hallitseva rooli elokuvanteossa selittää sen, miksi pariskunnan elämää kuvataan niin sovinnaisesti. Robinin ja Dianan suhde on tasapainoinen ja seesteinen, eikä elokuvassa nähdä ainuttakaan perheriitaa. Luulisi, että omaishoitajan ja hoitajastaan täysin riippuvaisen hoidettavan suhde olisi omiaan aiheuttamaan ristiriitoja.

Monet vammaisaktivistit ovat sitä mieltä, että vammaisten seksi on yhä tabu, jota ei uskalleta käsitellä. Elokuvassa parin seksielämään viitataan vain hienoisesti vihjaillen. Tai sitten Jonathan-poika ei vielä aikuisenakaan halua nähdä vanhempiaan seksuaalisina olentoina.

Elokuva tarttuu vammaisuuteen muutenkin silkkihansikkain. Se kertoo selviytymistarinan: Robin on sankari, jonka urheutta hänen ystävänsä ihailevat. Diagnoosin saatuaan Robin toivoo eutanasiaa, mutta kun hän on hyväksynyt sairautensa, negatiivisia tunteita ei enää juuri näytetä. Hänestä tuli yksi maailman ensimmäisistä vammaisaktivisteista.

Asia on tärkeä, mutta draaman ote on välillä kuin valistuselokuvan. Vammaisista soisi näkevänsä elokuvia, jossa heidät esitettäisiin ennen kaikkea ihmisinä ja sitten vasta vammaisina.

Robinia näyttelee Andrew Garfield ja Dianaa The Crown -tv-sarjan pääosasta tuttu Claire Foy. Elokuva on taattua BBC-laatua: puvustukset, lavastus ja kuvaus hivelevät silmää. Elokuva on Andy Serkisin esikoisohjaus. Hänet muistetaan parhaiten Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa tekemästään liikkeenkaappausroolistaan Klonkkuna.

Breathe ***