Krista Kosonen tekee uskottavaa työtä Miamissa. Kuva: Sami Kuokkanen, Helsinki-filmi
Krista Kosonen tekee uskottavaa työtä Miamissa. Kuva: Sami Kuokkanen, Helsinki-filmi

Miami on ennen kaikkea Krista Kososen elokuva.

Uskovainen showtanssija Angela (Krista Kosonen) haaveilee keikoista Miamin kasinoilla. Sitä ennen pitäisi saada maksettua 30 000 euron velat rikollispomolle, joka ei enää kauaa jaksa odottaa saataviaan. Angelan ei auta muu kuin kiertää Suomea keikalta toiselle. Kesken kiertueen hänen etäiseksi jäänyt siskopuolensa Anna (Sonja Kuittinen) ottaa yhteyttä. Angela keksii, että siskokset voisivat esiintyä kimpassa. Pian ollaankin yhdessä tien päällä.

Angela (Krista Kosonen, oik.) ja Anna (Sonja Kuittinen) road tripille päätyvinä siskoksina. Kuva: Sami Kuokkanen, Helsinki-filmi
Angela (Krista Kosonen, oik.) ja Anna (Sonja Kuittinen) road tripille päätyvinä siskoksina. Kuva: Sami Kuokkanen, Helsinki-filmi

Zaida Bergrothin edelliset työt, Skavabölen pojat ja Hyvä poika, olivat niin onnistuneita, että ne asettivat kovat odotukset kolmannelle elokuvalle. Uutuus Miami ei saa niitä lunastettua, vaikka katsomisen arvoinen onkin.

Päällimmäiseksi elokuvasta jäävät mieleen Angelan ja Annan esitykset. Moni muu ohjaaja olisi pyrkinyt cooliin vaikutelmaan, jolloin lopputulos olisi ollut vain vaivaannuttavaa seurattavaa. Bergroth ei ole myöskään erehtynyt tyrkyttämään seksuaalisuutta niin, että vaikutelma olisi juustoinen. Sen sijaan ohjaaja on saanut kohtauksiin aitoa iloa ja hyväntuulista flirttiä. Samaa välitöntä ja melkein viatonta tunnelmaa on myös Annan ja hänen keikkapaikalta pokaamansa Timin (Alex Anton) yhden illan jutussa. Heidän välillään on kemiaa, jota harvemmin elokuvissa näkee.

Katso traileri:

Miami on ennen kaikkea Krista Kososen elokuva. Kosonen tekee yhden tähänastisen uransa parhaista rooleista tunnetilasta toiseen heittelehtivänä Angelana. Muusikkona paremmin tunnettu Sonja Kuittinen ottaa saman tien haltuun myös näyttelemisen ensimmäisessä elokuvaroolissaan. Yhdessä he saavat luotua uskottavan monisärmäisen sisaruussuhteen, josta löytyy samastuttavaa. Sisaruus on teema, joka on kotimaisessa elokuvassa jäänyt veljeyden varjoon. Pisteet siis siitäkin.

Miami

***

ENSI-ILTA 4.8.

Viimein! Downton Abbey -faneja hemmotellaan sarjaan perustuvalla elokuvalla.

Downton Abbey -sarjaan pohjautuvasta elokuvasta on kohkattu suosikkisarjan päättymisestä asti, ja jo vuosi sitten elokuvasta puhuttiin täytenä totena.

Tänään myös tuotantoyhtiö on vahvistanut, että elokuvan kuvaukset todella alkavat tänä kesänä. Downton Abbeyn sosiaalisen median kanavissa julkaistiin tänään kutsu palata takaisin Downton Abbeyn maalaiskartanoon – elokuvateattereissa.

Deadline-sivusto uutisoi, että sarjan alkuperäiset näyttelijät, muun muassa Maggie Smith, Michelle Dockery ja Hugh Bonneville, ovat mukana elokuvassa. Käsikirjoituksen on tehnyt sarjan luoja Julian Fellowes. Elokuvan ohjaa sarjan pilottijakson ohjannut Brian Percival.

Elokuvan tarina ja julkaisupäivä ovat vielä toistaiseksi arvoituksia.

Nyt on tarjolla tuhti annos The Rockin kesäistä kasaritoimintaa kiinalaisittain.

Aina niin poikamaisesti innostuvan Dwayne ”The Rock” Johnsonin tähdittämä Skyscraper on täysiverinen kasarileffa niin hyvässä kuin pahassakin. Näin vanhentuneita ja suoraan sanottuna hölmöjä elokuvia ei oikeastaan edes enää tehdä Hollywoodissa, vaan nytkin suurimman osuuden tuotannosta on pulittanut kiinalaisstudio Legendary Entertainment, jonka taas omistaa Kiinan elokuvasalit omistava Wanda. Täten Skyscraper tapahtuu pääosin Hongkongissa, futuristisessa tietokoneella luodussa 220-kerroksissa pilvenpiirtäjässä.

Kiinalaisuus näkyy myös roolituksessa. Mukana ovat kiinalainen teknomiljardööri (Chin Han), hongkongilaiset poliisit sekä kiinalainen mafia ja sen päähahmo, nuori ja tappava kaunotar Xia (Hannah Quinlivan). Pahiksina nähdään lähinnä valkoisia näyttelijöitä, joiden pomona toimii tanskalainen, brittiaksentilla mumiseva Roland Møller. Liekö tässä pieni knoppi kolonialismille, sillä Hongkong oli Britannian hallinnassa vuoteen 1997 saakka?

The Rockille ei ole kirjoitettu edes huonoja one-linereita. Rohkeasti vain huumoria peliin, niin osaset loksahtaisivat paremmin kohdilleen.

The Rock on entinen sotilas Will Sawyer, joka on palkattu suorittamaan turvatarkastus uuteen jättipilvenpiirtäjään, jotta se voidaan avata tuleville asukkaille. Sawyerin perheen jäsenet ovat sattumoisin ensimmäiset asukkaat talossa. Pian kaikki menee tietenkin pieleen, kun pahikset sytyttävät pilvenpiirtäjän tuleen. The Rockin täytyy pelastaa vaimonsa Sarah (pitkästä aikaa isommassa roolissa nähtävä Neve Campbell) sekä kaksi lastaan konnilta ja uhkaavasti leviävältä tulipalolta. On myös hieno nähdä, että Campbellille on keksitty aktiivista tekemistä, eikä hän ole vain hädänalainen neito.

Skyscraper on kuin yhdistäisi ensimmäisen Die Hardin katastrofiklassikko Liekehtivään torniin, joiden joukkoon heitetään bonukseksi kohtauksia lähivuosien toimintahiteistä. Lopputulokseksi saadaan tavanomainen, mutta hyvin tehty ja melko viihdyttäväkin rymistely. Onneksi The Rockin järkälemäinen karisma jaksaa kannatella typeriä ja ennalta-arvattavia juonenkäänteitä ryöstöviljelevä elokuva räjähtävään loppuunsa saakka.

Pahimmat risut Skyscraper saa liiallisesta vakavamielisyydestään. Kasaritoimintaleffat olivat hauskoja. Nyt The Rockille ei ole kirjoitettu edes huonoja one-linereita. Rohkeasti vain huumoria peliin, niin osaset loksahtaisivat paremmin kohdilleen.

Skyscraper ***