Karhut juoksevat ja yleisö hurraa. Kuva: Drag Bear Race
Karhut juoksevat ja yleisö hurraa. Kuva: Drag Bear Race
Näissä kilpailuasuissa ei ole mielikuvitusta säästelty! Kuva: Drag Bear Race
Näissä kilpailuasuissa ei ole mielikuvitusta säästelty! Kuva: Drag Bear Race
Drag Bear Racen järjestäminen on Lempi Hellä Haaralle (vas.) ja Unelma Patukalle unelmien täyttymys. Kuva: Drag Bear Race
Drag Bear Racen järjestäminen on Lempi Hellä Haaralle (vas.) ja Unelma Patukalle unelmien täyttymys. Kuva: Drag Bear Race

Miten korkokengillä juostaan oikeaoppisesti? Drag Bear Racen järjestäjät opastavat.

Heillä kaikilla on parta. Ja värikkäät leningit, runsaasti meikkiä ja korkokengät. He juoksevat vimmatusti, mitä nyt välillä pysähtyvät poseeraamaan yleisölle ja tuomareille.

Kyseessä on Drag Bear Race -kisa, joka käydään sunnuntaina Karhupuistossa Helsingin Kalliossa. Ideana on juosta korkokengillä parrakkaana ja pyntättynä.

Kaikki käy, kunhan on karvaa

Kisan järjestäjinä häärivät Lempi Hellä Haara ja Unelma Patukka -nimiset hahmot. Drag Bear Race -nimi viittaa paitsi drag-kulttuuriin, myös homojen karhukulttuuriin. Suuri osa kilpailijoista onkin Lempi Hellä Haaran mukaan homomiehiä, mutta myös naiset ja heterot ovat tervetulleita osallistumaan – kunhan naama on karvainen.

– Karvaa täytyy olla! Jos partaa ei ole omasta takaa, on kehiteltävä jotain.

Kisa käydään pareittain. Nopeuskilpailusta ei ole kyse, vaan tarkoitus on suorittaa erilaisia tehtäviä juoksun lomassa. Tuomaristo arvioi tehtävistä suoriutumisen lisäksi esimerkiksi tiimityöskentelyä. Matkan varrella keksityistä hulvattomuuksista saa lisäpisteitä. Tuomaristoa johtaa tänä vuonna iskelmälaulaja Nisa Soraya.

Mummojen ja vaarien suosikki

Meininki Drag Bear Racessä – joka on muuten patentoitu tavaramerkki –  on iloisen karnevalistinen ja siihen kuuluu myös poseeraaminen kameroille sekä yleinen ilakointi.

– Tarkoitus on levittää vapauden ja rakkauden sanomaa. Tämä on hauskanpitoa kaikkien ihmisten kesken. Kaiken ei tarvitse olla niin ryppyotsaista, muistuttaa Lempi.

Kisa järjestetään nyt kuudetta kertaa.

– Pidän Karhupuistossa lippakioskia, ja paikalliset mummot ja vaaritkin tulevat sinne kyselemään, milloin kisa taas pidetään. Ihmiset tykkäävät tällaisista iloisista jutuista. Saamme paljon kiitosta heittäytymisestä. Suomalaisethan ovat heittäytyjiä: kun johonkin ruvetaan, niin ruvetaan kunnolla. Harvassa maassa ryhdyttäisiin tällaiseen, mutta meillä on eukonkantoa ja saappaanheittoa. Suomessa asioita tehdään kieli poskessa mutta täysillä.

Juoksutyyli catwalkilta

Miten korkokengillä sitten juostaan nilkkaa muljauttamatta?

– Kannattaa kuvitella juoksevansa catwalkilla – siis niin, että jalka menee suoraan toisen eteen, kuin kävelisi viivaa pitkin. Ja polvet eivät saa olla suorana, vaan niiden pitää joustaa, Lempi neuvoo.

– Suoritukseen ei vaikuta koron korkeus, vaan kokemus ja keskittyminen. Juoksua voi harjoitella kotona etukäteen, leikata vaikka nurmikon korkkareissa! Eikä kannata juosta upouusissa kengissä, joissa ei vielä ole oman jalan muotoa.

Drag Bear Racessä ollaan Suomen sään armoilla. Viime vuoden kisapäivälle sattui kesän pahin sade.

– Mutta kisa pidettiin ja tytöt juoksi! Mitä vaikeammat olosuhteet, sitä hauskemmat kisat. Suomalainenhan menee läpi vaikka harmaan kiven.

Drag Bear Race Helsingin Karhupuistossa su 19.7. klo 17–20. Tapahtumassa mukana Bear Park Café sekä HIV-tukikeskus, joka jakaa paikan päällä kondomeja.

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Viisi naista syyttää James Francoa seksuaalisesti sopimattomasta käytöksestä. People-lehden mukaan tämä saattoi olla syynä siihen, ettei näyttelijää nähdä Oscar-mittelöissä.

Vuoden 2018 Oscar-ehdokkaat on julkistettu. Joukosta ei löydy varsinaisia yllättäjiä, mutta sen sijaan jonkinlaisena yllätyksenä voi pitää yhden nimen jäämistä ilman ehdokkuutta.

Näyttelijä James Franco on jo voittanut Golden Globen ja Critics’ Choice -palkinnon pääosastaan elokuvassa The Disaster Artist, mutta parhaan miespääosan Oscar-ehdokkaiden joukossa häntä ei siitä huolimatta nähdä.

People-sivusto nostaa esille, että syynä ehdokkuudetta jäämiseen saattaa olla, että useat naiset syyttävät näyttelijää seksuaalisesta häirinnästä. Elokuva-alan seksuaalinen häirintä on ollut jatkuvana puheenaiheena viime syksynä alkaneen #metoo-kampanjan ansiosta.

Los Angeles Times kirjoitti vajaat pari viikkoa sitten, että viisi naista syyttää Francoa valta-asemansa väärinkäytöstä. Artikkelin mukaan mies käyttäytyi seksuaalisesti sopimattomasti opettaessaan näyttelemistä opiskelijoille. Kahden opiskelijan mukaan näyttelijä suuttui, kun naiset kieltäytyivät yläosattomuudesta kuvauksissa. Yksi opiskelija kertoi Francon poistaneen suojavälineen elokuvan suuseksikohtauksen kuvauksissa vuonna 2015.

Suosikille 13 ehdokkuutta

Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia, 13 kappaletta, kahmi Guillermo del Toron ohjaama The Shape of Water. Toiseksi eniten eli kahdeksan ehdokkuutta napsahti Christopher Nolanin Dunkirk-leffalle.

Parhaan ohjauksen pystiä tavoittelee pitkästä aikaa nainen, Lady Birdin ohjannut Greta Gerwig. Viimeksi naisohjaaja on ollut ehdolla vuonna 2010, kun Kathryn Bigelow voitti parhaan ohjaajan palkinnon ensimmäisenä naisena maailmassa elokuvallaan The Hurt Locker.

Paras miespääosa

Timothée Chalamet (Call Me by Your Name)

Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)

Daniel Kaluuya (Get Out)

Gary Oldman (Darkest Hour)

Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)

Paras naispääosa

Sally Hawkins (The Shape of Water)

Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Margot Robbie (I, Tonya)

Saoirse Ronan (Lady Bird)

Meryl Streep (The Post)

Paras ohjaus

Dunkirk (Christopher Nolan)

Get Out (Jordan Peele)

Lady Bird (Greta Gerwig)

Phanton Thread (Paul Thomas Anderson)

The Shape of Water (Guillermo del Toro)

Paras elokuva

Call Me by Your Name

Darkest Hour

Dunkirk

Get Out

Lady Bird

Phantom Thread

The Post

The Shape of Water

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Katso kaikki ehdokkaat Oscars-sivustolta.