Tua Harno on himomatkustaja ja pienen pojan äiti. Oranssi maa syntyi sen jälkeen kun kirjailija oli tehnyt road tripin Australiassa eikä Kalgoorlien kaupunki jättänyt häntä rauhaan.
Tua Harno on himomatkustaja ja pienen pojan äiti. Oranssi maa syntyi sen jälkeen kun kirjailija oli tehnyt road tripin Australiassa eikä Kalgoorlien kaupunki jättänyt häntä rauhaan.

Suomalainen Tua Harno kirjoitti romaanin australialaisesta kaivoskaupungista. Nyt kirjan oikeudet on myyty Yhdysvaltoihin. Kumpaakaan ei tapahdu joka päivä.

Sannalla on takanaan kariutunut parisuhde ja siitä muistona vatsassaan ihmistaimi, kun hänen isänsä järjestää saamattoman tyttären Australiaan lopputyötä tekemään.

Nyt ei kuitenkaan chillailla missään surffirannalla, sillä Tua Harno sijoittaa tarinansa rujoon kaivoskaupunkiin, jollaista kotimaisessa kirjallisuudessa tuskin on aiemmin nähty.

Kalgoorlien kultakaivoskaupungissa on kymmenen miestä yhtä naista kohden, ja näistäkin naisista suurin osa tanssii ja tarjoilee puolialastomana kälyisessä baarissa, jonka tuoppeihin kaivosmiehet yrittävät unohtaa surkeita kohtaloitaan.

Sannaa pelottaa kulkea yksin kaupungin kaduilla, mutta onneksi hän tutustuu luotettavaan suomalaiseen Marttiin. Martti on Sannaa vanhempi ja kiertänyt maailman kaivoksia.

Todelliseksi jännitysnäytelmäksi tarina kääntyy, kun Sanna lähtee viisaan tutkijanaisen Raldan kanssa etsimään itseään aavikkovaellukselle. Erämaa on armoton, ja matkasta tulee jotain ihan muuta kuin Sanna kuvittelee etukäteen.

Seuraako menneisyys aina ihmistä? Voiko ihminen elää ilman toisia ihmisiä? Pystymmekö tekemään valintoja, jotka oikeasti vaikuttavat elämäämme? Mistä tietää, mitkä niitä ovat? romaani kysyy, muttei tarjoa valmiita vastauksia.

Taiturimainen kertoja

Omaperäinen kasvutarina on hurja ja niin hienosti kerrottu, ettei sitä voi laskea käsistään ennen viimeistä sivua. Sen melankolinen ja vahva tunnelma viipyy lukijan luona vielä pitkään.

Tua Harnon pari vuotta sitten ilmestynyt esikoiskirja Ne jotka jäävät keräsi paljon kehuja. Oranssissa maassa esittäytyy, jos mahdollista, vielä vahvempi kertoja. Ei ihme, että teoksen oikeudet on juuri myyty Yhdysvaltoihin.

Romaanien lisäksi teatteri- ja oikeustieteen maisteri on kirjoittanut muun muassa käsikirjoituksen musiikkielokuvaan Ollaan vapaita, joka pyöri leffateattereissa viime syksynä.

Tua Harno: Oranssi maa

(Otava)

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.