Sinnikäs äiti (Julia Roberts) päättää laittaa poikansa Augustin (Jacob Tremblay) tavalliseen kouluun. Kuva: Nordisk Film
Sinnikäs äiti (Julia Roberts) päättää laittaa poikansa Augustin (Jacob Tremblay) tavalliseen kouluun. Kuva: Nordisk Film

Lämminhenkinen ja inspiroiva ensi-iltaelokuva Wonder kehottaa katsomaan ihmisiä pintaa syvemmälle.

August Pullman syntyy kasvoiltaan epämuodostuneena. Lapsi on elänyt eristäytynyttä elämää ja käynyt kotikoulua, kunnes äiti päättää, että hänen on aika mennä tavalliseen kouluun viidennelle luokalle.

On oivaltava idea kertoa tarina eri henkilöiden näkökulmista. Erityislapsi vaikuttaa kaikkiin perheenjäseniin ja yhteisöön. Sinnikkään äidin (Julia Roberts) yliopistoura on joutunut vuosiksi jäähylle hänen keskittyessään usein sairaalahoitoa tarvinneeseen lapseensa. Terve isosisko (Izabela Vidovic) on jäänyt kotona pikkuveljensä varjoon.

Tarina käsittelee itsehyväksyntää, ennakkoluuloja, ystävyyttä ja koulukiusaamista sekä neuvoo katsomaan ihmisiä pintaa syvemmälle. Sopii toivoa, että Wonderin näkisi myös mahdollisimman moni lapsi ja nuori, koska se kuvaa niin viisaasti perhe- ja ystävyyssuhteita. Elokuva näyttää lisäksi vammaisten kohtaamia ongelmia ja auttaa muita ymmärtämään, kuinka epäkohteliasta on esimerkiksi tuijottaa.

Tarina on kuvattu raikkaasti ja dialogi on oivaltavaa. Välillä juonenkäänteissä tosin lipsutaan amerikkalaisittain sentimentaalisen puolelle. Muuten tunteikkuus sopii herkkään aiheeseen.

Meikkiefektit ovat uskottavan näköisiä, vaikka toki korrektimpaa olisi, jos päärooliin olisi löydetty lapsi, jonka kasvot ovat oikeasti epämuodostuneet. Pääroolissa loistavalla 11-vuotiaalla Jacob Tremblaylla on jo paljon kokemusta elokuvanäyttelemisestä (Before I Wake, Room).

August kuvataan muita inspiroivana hahmona. Tosin vammaisaktivistit ovat puhuneet viime aikoina siitä, etteivät he tahdo tulla nähdyiksi vain tavallisten ihmisten inspiroijina ja saada ihailua siitä hyvästä, että elävät tavallista elämää. He eivät koe itse vammaansa ongelmaksi, vaan vaikeuksia aiheuttavat esimerkiksi portaat tai syrjintä työnhaussa. He haluavat näkyä eri rooleissa yhteiskunnassa ja saada tunnustusta saavutuksistaan silloin, kun siihen on oikeasti aihetta.

Augustille on kuitenkin iso kynnys mennä kouluun ja hankkia ystäviä, joten hänelle on saavutus alkaa elää täyttä elämää. On hienoa, että hänet on kuvattu monipuolisena hahmona, jolla on esimerkiksi kiinnostuksenkohteita, kuten avaruus ja fysiikka.  

Wonder perustuu Raquel Jaramillon samannimiseen bestselleriin vuodelta 2012. Ohjaaja Stephen Chbosky on tehnyt myös elokuvan käsikirjoituksen, ja ohjannut aikaisemmin esimerkiksi omaan nuortenkirjaansa perustuvan kehutun elokuvan Elämäni seinäruusuna (2012).

Wonder ****