Talvivaaralla on monta tarinaa. Yksi on kaivostyöläisten oma, eikä se ole kaunis kertomus.

Markku Heikkisen dokumentti Talvivaaran miehet Suomen kuuluisimman nikkelikaivoksen kaaoksesta on nimetty harmillisen mieskeskeisesti, koskettavathan päästöongelmat tietenkin kaikkia.

Ohjaajan näkökulma selittää nimeä: keskiössä ovat kaivoksen työmiehet. He, jotka pohtivat, kuka puhuu totta; he, joiden maine talvivaaralaisina on työmarkkinoilla miinaa; he, joiden lapsia isän työpaikan vuoksi kiusataan koulussa. Voiko työllä olla arvoa, jos samalla leimataan paholaiseksi?

Talvivaaran tilanne kriisiytyi vuonna 2012, kun ensin tapahtui kuolemaan johtanut rikkivetymyrkytys ja sitten selvisivät laajat ympäristövuodot. Äkkiä kaivos oli kaikkien huulilla, mutta harva tietää vieläkään ruohonjuuritason tunnelmia.

Heikkinen tahtoi lähestyä aihetta ihmisen kautta. Työntekijöiden näkökulma on uskalias, ja on hienoa, että niin moni suostui astumaan kameran eteen ja puhumaan rehellisen ronskisti.

Tiedollinen anti on vahva: dokumentti kertoo selkeästi, mistä on kyse. Ympäristötuhoja käsitellään kansalaisten reagoinnin kautta. Kun oman kodin takapiha liataan, vihastuvat kainuulaiset. Vaikuttavinta on se vimma, jolla väki infotilaisuuksissa puhuu suunsa puhtaaksi. Tällaista osallistumista ja tunnetta harvoin Suomessa näkee.

Valta ja vastuu mietityttävät niin konkurssikypsän Talvivaaran työntekijöitä kuin Kainuun asukkaitakin. Vaikka herrojen ja duunareiden välinen kuilu on esillä, onnistutaan näkemään rivien väliin, inhimillisiin, joskin kyseenalaisiin virheisiin.

Kriisi on jättänyt jäljen. Keskeistä on luottamus ja kommunikaatio: keneen voi hädän hetkellä suuryrityksessä turvautua, keneen uskoa? Vieläkö on salattavaa?

Katso traileri:

Talvivaaran miehet

***

Ensi-ilta 20.2.2015.

Lue Me Naisten kaikki leffa-arviot täältä.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.