Vain elämää- ja We Want More -tv-ohjelmat ovat jo syksyistä historiaa, mutta kannattaisiko jatkaa tunnelmointia ja ostaa sarjojen levyt? Lue arviot.

Kaksi tv-formaattia, kaksi levyä. Levyt ovat ohjelmiensa näköiset, mutta rökittääkö kumpikaan albumi tv-sarjaemoaan 6–0? Ja tarvitaanko tätä musiikkia enää tv-sarjan jälkeen?

We Want More

WWM:n katsojamäärät ja artistiprotestit sikseen, mutta mikä on albumin anti? Bändeinä häärivät siis tutut Neon 2, Don Huonot, Mascara, Miljoonasade ja Kwan. Levyllä kuullaan jokaiselta bändiltä kaksi modernisti sovitettua vanhaa kappaletta ja yksi uusi biisi. Ongelma on, että kappaleet eivät varsinaisesti tarvinneet päivitystä. Vain Miljoonasateen Marraskuu sykähdyttää uutena versiona.

Levyn parhaan biisin palkinnon pokkaa ehdottomasti Don Huonojen Salaisuus, ja bändi tarjoaa Miljoonasateen ohella albumin kiinnostavimmat sävellykset. Muita bändejä ei ehtinyt varsinaisesti tulla ikävä. Levy on kokonaisuutena hiukan iloton.

Epäilyttää myös, miksi yhden WWM-artistin vanha fani ostaisi koko levyn? Oman suosikkibändin keikka lie parempi vaihtoehto. Ainakin Don Huonot ja Miljoonasade nähdään livelavoilla loppuvuodesta ja ensi vuonna.

We Want More

(Warner Music)

Vain elämää.

Tv-sarja oli jälleen menestys. Levyllä kuullaan runsas ja monipuolinen setti rajuja, leikkisiä, haikeita ja vereviä vetoja. Kuten tv-sarjassakin, naiset loistavat vahvoina ja ilahduttava valopilkku Elastinen tuo kaikkiin lainakappaleisiin lisäarvoa ja hurmaa lauluäänellään. Albumin parhaaksi kohoaakin radiossa runsaasti kuultu Elastisen versio Nauravasta kulkurista.

Palvottu Vesa-Matti Loiri painaa toisinaan liiankin hallitsevan leiman omiin tulkintoihinsa, eivätkä Elastisen sanoitukset sovi Samuli Edelmannin suuhun. Muutoin levy on monipuolinen ja viihdyttävä, paikoin loisteliaskin. Tiimityötä.

Levy ei silti peittoa emosarjaansa. Kappaleita on toki kelpo kokoelma, mutta kuulijan suurimmat tunteet liittyvät kuitenkin tv-sarjassa kuultuihin tarinoihin. Artisteihin ehti syksyn aikana kiintyä, ja heistä tuli katsojan ystäviä matkan varrella.

Levy ei samoja tunteita kirvoita. Asia on jo ikään kuin käsitelty ja iloisesti nyyhkitty.

Vain Elämää, kausi 3, Päivä

(Warner Music)

Lue Me Naisten kaikki levyarviot TÄÄLTÄ.

Lue myös:


Samuli Edelmann sopii naisen zen-hetkeen – lue levyarvio!


Seuraava tosi-tv-sarja: matka Marsiin ilman paluulippua

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.