Patti Smith, Joni Mitchell ja Kim Gordon. Kuvat: Mvphtos ja Reuters
Patti Smith, Joni Mitchell ja Kim Gordon. Kuvat: Mvphtos ja Reuters

Kolme erilaista naista, muusikkoa ja elämäkertaa.

Hajamielinen rokkari

Punkin ylipapittareksi tituleerattu Patti Smith muisteli kiitetyssä Ihan kakaroita -kirjassaan (2011) nuoruusvuosiaan ja suhdettaan valokuvaaja Robert Mapplethorpeen. Uusi teos harhailee menneestä nykyisyyteen sekä muusikon New Yorkin -kodista reissun päälle maailmalle. Smith kuvaa hurmaavasti arkeaan, jota rytmittävät päivät kahviloissa, illat etsiväsarjojen parissa ja oudosti katoavien tavaroiden metsästys. Välillä ruokitaan kissat, listataan lempikirjailijoita ja haikaillaan mennyttä.

Sitkeä melankolia vaivaa 68-vuotiasta taiteilijaa, ja suru aviomies Fred ”Sonic” Smithin menehtymisestä vuonna 1994 tuntuu olevan yhä alati läsnä. Entinen punkrunoilija kirjoittaa nyt kauniita ja haikeita elämänpohdiskeluja.

Patti Smith: M Train. Elämäni tiekartta

Suom. Antti Nylén (Siltala)

Vereslihainen erokirja

Kim Gordon myöntää heti alkuun, että sydän särkyneenä on vaikea kirjoittaa hänen ja ex-mies Thurston Mooren rakkaustarinasta. Vaihtoehtorockbändi Sonic Youthin perustajakaksikon ihanteellisena pidetty avioliitto kesti 27 vuotta ennen eroa vuonna 2011. Syy oli arkinen: ”keski-iän kriisi, toinen nainen, kaksoiselämä”. Suhteen paljastumisesta Gordon kirjoittaa niin vereslihalla, että lukeminen tuntuu melkein kiusalliselta.

Kirjan ansiot ovat muualla, kuten nuoruuskuvauksissa 1960-luvun Los Angelesissa. 62-vuotias Gordon pohtii, kuinka lapsuus skitsofreenisen isoveljen kanssa on määrittänyt hänen suhdettaan miehiin alisteiseksi. Vaikeaa on ollut myös oman paikan löytämistä miehisessä rockmaailmassa.

Kim Gordon: Tyttö bändissä

Suom. Sirje Niitepõld (Like)

Oman tien kulkija

Joni Mitchell ansaitsisi jo kunnon elämäkerran – Malka Maromin teoskaan ei vielä sellainen ole. Marom pääsee kyllä ystäväänsä lähelle, ja vuosina 1973, 1979 ja 2012 kirjatut keskustelut avaavat hienosti tinkimättömän oman tien kulkijan uraa. Nuoruuden tragedia kuitataan lyhyesti: Mitchell joutui köyhänä parikymppisenä antamaan lapsensa adoptoitavaksi. Äiti ja tytär löysivät toisensa vuonna 1997, mutta tätä ei kirjassa käsitellä. Myös vaihtuvat miessuhteet mainitaan vain lyhyesti.

72-vuotias taiteilija kiidätettiin keväällä valtimonpullistuman takia sairaalaan, mutta hän on uutisten mukaan hyvää vauhtia toipumassa.

Malka Marom: Joni Mitchell. Omin sanoin. Lauluntekijän elämä.

Suom. Sini Linteri (Nemo)

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.