Banksyn taideprojektin odotetaan houkuttelevan valtavasti kävijöitä. Kuva: Reuters
Banksyn taideprojektin odotetaan houkuttelevan valtavasti kävijöitä. Kuva: Reuters

Huippusuosittu katutaiteilija Banksy irvailee nyt Disneyland-huvipuistojen satumaailmoille.

Elämä ei ole aina satua.

Jos joku ei sitä vielä tiennyt, nyt asiasta muistuttaa provosoivasta taiteestaan tunnettu katutaiteilija Banksy. Hänen tänään avautuva uusi näyttelynsä saattaa kaukaa katsottuna vaikuttaa satumaiselta Disneyland-huvipuistolta, mutta lähempänä se paljastuu Dismalandiksi, apokalyptiseksi huvi- tai ennemminkin ankeuspuistoksi, jossa kaikki on hieman vinksallaan. Viiden viikon ajan auki on "turistikohde, joka on Britannian suurin pettymys".

Projektiin on osallistunut yli 50 taiteilijaa ympäri maailmaa, ja tapahtuman virallisessa esitteessä sen teemaksi kerrotaan, että teemapuistoilla pitäisi olla parempia teemoja.

Yhteiskuntakriittisessä ja anarkistisessa Dismalandissa vierailijat pääsevät nauttimaan taideteosten lisäksi perinteisistä huvipuistonähtävyyksistä, joita on viritetty satiirisempaan suuntaan. Paikassa on esimerkiksi öljykalifaattiteemainen hullu golfkenttä.

Hauskaa vai ei? Saattaahan Banksyn puistossa olla jopa hauskempaa kuin jonottaessa puolentoista tunnin ajan pääsyä minuutin mittaiseen kyytiin pikkuruisessa vuoristoradassa. Tosin eiköhän julkkistaiteilijan teokset nähdäkseenkin joudu jonottamaan.

Huvipuisto sijaitsee Weston-super-Maren merenrantakaupungissa lähellä Bristolia ja on auki 27. syyskuuta asti.

 

Who would you take to #Dismaland?

Kuva, jonka Banksy's Dismaland Park (@dismalandofficial) julkaisi

 

Life isn't always a fairytale.

Kuva, jonka Banksy's Dismaland Park (@dismalandofficial) julkaisi

 

Hamas #Banksy #Dismaland

Kuva, jonka Banksy's Dismaland Park (@dismalandofficial) julkaisi

 

See Jeff Gillette's masterpiece at the #Dismaland.

Kuva, jonka Banksy's Dismaland Park (@dismalandofficial) julkaisi

 

Distorted Ariel #dismaland

Kuva, jonka Banksy's Dismaland Park (@dismalandofficial) julkaisi

 

Banksy's Dismaland Bemusement Park. Open from 22nd of August to 27th of September 2015.

Kuva, jonka Banksy's Dismaland Park (@dismalandofficial) julkaisi

Ranskalaiskomediassa C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan seurataan häitä hääsuunnittelijan näkökulmasta.

Hääsuunnittelijan elämä ei ole herkkua, mikäli Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaamaan ranskalaiseen romanttiseen komediaan C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan on uskominen. Samaa aihetta käsitteli vuonna 2001 Jennifer Lopezin tähdittämä elokuva Häät mielessä. Tällä kertaa hääsuunnittelijana kärsii eläkeikää lähestyvä Max (Jean-Pierre Bacri).

Maxin tehtävänä on järjestää häät 1600-luvulla rakennettuun loisteliaaseen linnaan. Elokuva seuraa hänen viime hetken ponnistelujaan hääpäivän aamusta aina myöhään yöhön. Toisin kuin tosi-tv-sarjoissa, morsian ei ole muuttunut häitä valmistellessaan hirviöksi, vaan sulhanen. Rasittavan sulhon lisäksi Maxin on kestäminen epäpäteviä palkollisiaan, jotka ovat muun koheltamisensa ohella aiheuttaa vieraille ruokamyrkytyksen ja ampua heitä ilotulitusraketeilla.

Huumoria ammennetaan ranskalaisesta temperamentista. Tunteet käyvät kuumina, henkilöt sanailevat kilpaa toistensa kanssa ja ärräpäät lentävät. Siis samanlaista kohkaamista ja meuhkaamista, johon suurin osa ranskalaisista komedioista nykyisin luottaa. Elokuvan pelastavat kaksi lopussa nähtävää juhlakohtausta. Niissä on aitoa romantiikan lumoa ja magiaa.

C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan ***

Matt Damon ja Kristen Wiig kutistuvat lilliputeiksi uutuusdraamassa Downsizing.

Väestönkasvun hillitsemiseen ei ole keksitty keinoa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Alexander Payne tarjoilee uutuusdraamassaan Downsizing varsin radikaalin ratkaisun: kutistetaan ihmiskunta peukaloisiksi. Mini-ihmiset kuluttavat vähemmän luonnon resursseja, joten ilmastonmuutoskin saadaan hallintaan. Riittävätkö moiset perustelut vakuuttamaan muut kuin ituhipit? Mites olisi tämä: peukaloliisojen ja peukalolassejen elämä on niin edullista, että jokaisella lilliputilla on varaa luksuselämään. No niin, johan kuulostaa paremmalta! Ei siis ihme, että perusjamppa Paul (Matt Damon) ja hänen vaimonsa Audreykin (Kristen Wiig) päättävät aloittaa uuden elämän pikkiriikkisinä.

Downsizingin alkuasetelma on kuin suoraan 1950-luvun scifikauhuelokuvista. Paynen tyylilaji on kuitenkin satiiri. Ihmisiä kiinnostaa enemmän mässäillä ja mälläillä kuin uhrautua pyyteettömästi luonnon puolesta. Pian käy ilmi, että pikkuistenkin yhteiskuntaakin pyörittävät nälkäpalkalla kituvat siirtolaissiivoojat, jotka on kutistettu vastoin tahtoaan valkoisia palvelemaan.

Satiiri toimii, mutta aivan yhtäkkiä Payne lisää hurjasti kierroksia. Alkaa psykedeelinen ja paatoksellinen trippi, jonka aikana Paul vierailee bergeniläisessä ekoyhteisössä. Haahuilua, batiikkipaitoja ja rummutusta. Kultti vai utopia? Joka tapauksessa turhan kulunutta kuvastoa eikä oivalluksista ole tietoakaan. 

Downsizing **