Paula Vesala. Kuva: Warner
Paula Vesala. Kuva: Warner

Paula Vesalan soololevy on irtiotto PMMP:stä. Levyn omalaatuisuus kiteytyy kahteen hittibiisiin.

Kun laittaa Paula Vesalan odotetun esikoissoolon ensimmäisen kerran soimaan, ainoa kysymys kuulijan mielessä on: kuinka Vesala riuhtaisee itsensä PMMP:n valtavan varjon alta?

Riuhtaisua on ainakin yritettävä, muutenhan PMMP:tä ei olisi edes kannattanut kuopata?

Kahden kappaleen sävellys ja sovitus antavat vastauksen.

Rakkaus ja maailmanloppu on väkevästi efektoitu elektroninen hituri, joka on kuin sävelletty Vesalan kulmikasta kirjoitustyyliä varten. Haastava ja pitkä kappale on sijoitettu heti levyn alkunumeroksi. Tällä taktiikalla Vesala alleviivaa, ettei hän ole avannut soolouraansa ensisijaisesti kaupallisesti tavoitteet mielessään.

Parhaiten onnistuvat kappaleet, joissa Vesala kuulostaa PMMP:ltä.

Riuhtaisujen koriin putoaa myös Älä droppaa mun tunnelmaa. Se on vastaveto Vesalan kriittiselle ja kunnianhimoiselle mielenmaisemalle: kesäinen, hassutteleva ja kevyt poppis, johon hän ei lyö sävellyksellä tai sanoituksilla ristiriitaista viiltoa. Siksi kappaletta on vaikea ottaa täysin tosissaan, koska tekisi mieli huudahtaa: äläs nyt Paula yritä, kyllä me tiedetään, ettet sä ole oikeasti näin hattarainen edes lomalla!

Parhaiten onnistuvat kappaleet, joissa Vesala kuulostaa PMMP:ltä. Ei pystyny hengittää -kappaleeseen Vesala on kirjoittanut itselleen ominaisen, ulkokohtaisen rauhallisesti jäsennellyn parisuhteen tilanneanalyysin, joka kohtaa kertosäkeessä mahtipontisen modernin poptuotannon ja huutolaulun. Kuin suodattamatonta PMMP:tä, siis.

Luvassa keikkahittejä

Tuttuun tapaan levyltä paikantuu ainakin kolme potentiaalista hittiä: Älä droppaa mun tunnelmaa -hassuttelun lisäksi tulevan kesän korvamatoihin lukeutuvat suurilla kierroksilla rokkaavat Tequila ja Tytöt ei soita kitaraa. Festarikeikoilla ne paukkunevat rinta rinnan vanhojen PMMP-hittien kanssa.

Vaikka Vesala ei pääse maneereistaan, hän saa riuhtaistua itsensä irti PMMP:n varjosta, ja tekee sen vakuuttavasti.

Katso ja kuuntele hittisinkku Tequila:

Paula Vesala: Vesala

(Warner)

Albumi julkaistaan perjantaina 17.6.2016.

Juttua muokattu 16.6. klo 11.43.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Tavallinen nainen

Tällainen on Paula Vesalan odotettu soololevy

Hyvä levy. Mahtava artisti, tulkitsija, laulaja ja taiteilija tämä Vesala. Tuskin kuitenkaan vetelee PMMP:n biisejä keikoillaan...? Olisi jotenkin laimeaa se, enkä usko Vesalan sellaiseen ryhtyvän. Uskon, että pääosassa keikoilla on tämä levy ja ehkä jotkut pari vuotta sitten tehdyistä Vain elämää -tulkinnoista (jotka soundillisestikin ovat lähempänä Vesalan soololevyä kuin PMMP:tä).
Lue kommentti

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.