Kari Ketonen ja Putin – kuin kaksi marjaa? Ainakin Timo Vuorensolan mielestä. Kuva: IS
Kari Ketonen ja Putin – kuin kaksi marjaa? Ainakin Timo Vuorensolan mielestä. Kuva: IS

Makupaloja uudesta Iron Sky 2 -elokuvasta: Kari Ketosen Putin-hahmo panee jalalla koreasti.

Näyttelijä Kari Ketonen, 43, esitti niin vakuuttavasti Venäjän presidentti Vladimir Putinia Putouksen tuoreimmalla kaudella, että ohjaaja Timo Vuorensola halusi hänet mukaan vuonna 2016 valmistuvaan uuteen Iron Sky 2 -elokuvaan Iron Sky The Coming Race. Ketosen esittämä Putin huomattiin myös Venäjällä ja Ukrainassa.

Eilen Iron Sky -elokuvan virallisella YouTube-tilillä julkaistiin video, jossa Ketonen nähdään tanssivana Putinina. Näet sen alla.

– Putinin roolihahmo on ollut käsikirjoituksessa jo pitkään, ja olen pähkäillyt pääni puhki sopivaa ulkomaista näyttelijää häntä esittämään. Kun Ketosen nimi tuli esille, innostuin todella – Putouksen sketsin nähtyäni tiesin, että hän on paras valinta rooliin, Timo Vuorensola kertoi aiemmin tiedotteessa.

Putinin lisäksi elokuvassa nähdään Hitler ja Yhdysvaltain presidentti. Elokuva kertoo onton maapallon sisällä asuvista natseista, liskoihmisistä ja dinosauruksista.

Marraskuun alussa uudesta Iron Sky -elokuvasta julkaistiin esimakua. Tältä se näyttää.

Lue myös:

Putous-tähti Kari Ketonen: ”Olen nähnyt painajaisia sketsihahmokisasta”

Näille kaikille Suomi-julkkiksille vinoiltiin Putous-kaudella

Suomi-julkkiset jakoivat nuoruuskuvansa – tältä he näyttivät

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****