Teresa (Laura Birn) ja Jon (David Morrissey) ovat outoja.
Teresa (Laura Birn) ja Jon (David Morrissey) ovat outoja.

Jos järkytyt helposti, tämä klassikkoihin verrattu elokuva ei ole sinulle.

Esikoistaan odottavat Kate (Clémence Poésy) ja Justin (Stephen Campbell Moore) saavat alakertaansa kauan kaipaamansa naapurit, mutta jotain outoa Jonissa (David Morrissey) ja Teresassa (Laura Birn) on. He odottavat ensimmäistä lastaan hartaudella ja vaikuttavat ihan tavallisilta, mutta Jon on vähän liian kireä ja dominoiva, kun Teresa taas jollain tavalla maaninen. Kun Teresa kaatuu yhteisen illanvieton päätteeksi portaissa ja saa keskenmenon, vasta tutustuvan pariskunnan väleihin tulee kupru.

The Ones Below – Alakertalaiset on kiinnostava ja kylmäävä katsaus lapsettomuuden maailmaa.

Ulkomaiset mediat ovat hehkuttaneet psykologisessa trillerissä olevan jotain ”polanskia”, ja sitä on verrattu esimerkiksi elokuviin Rosemaryn painajainen ja Käsi, joka kehtoa keinuttaa. Teemansa puolesta elokuva astuukin niiden saappaisiin, mutta samanlaiseksi klassikoksi siitä tuskin on.

The Ones Below – Alakertalaiset on kiinnostava ja kylmäävä katsaus lapsettomuuden maailmaan, eikä varmasti sovi lohduttomuuden ja julmuuden vuoksi herkkiksille, mutta jollain tavalla se ontuu. Hahmot jäävät etäisiksi, ja koko elokuvan tunnelma on väärällä tavalla omituinen.

Katso traileri:

The Ones Below – Alakertalaiset

***

Ensi-ilta 2.9.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)