Juha Itkonen on jälleen tehnyt hienoa työtä kuvatessaan eri sukupolvia. Kuva: Otava/Pekka Nieminen
Juha Itkonen on jälleen tehnyt hienoa työtä kuvatessaan eri sukupolvia. Kuva: Otava/Pekka Nieminen

Kirjailija Juha Itkonen pohtii taiturimaisesti vanhemmuutta ja parisuhteita.

Heljällä on vaatimaton luonne, myyntihommissa maata kiertävä mies ja neljä jo melkein aikuiseksi kasvatettua lasta 60-luvun Suomessa. Hänen lapsenlapsensa vaimo Aino taas on mainosmaailman nousukauden ja hurlumhein kokenut menestyjä, jonka elämän äitiys on sittemmin pistänyt uuteen arvojärjestykseen. Tarinan alkaessa Aino astuu poikansa kanssa matkustajalautalle Itämerellä, ja on selvää, että mistään huviretkestä ei nyt ole kyse.

Voiko suru siirtyä sukupolvelta toiselle, pohtii Juha Itkonen viisaassa romaanissaan Ajo, joka perustuu löyhästi kirjailijan omassa suvussa tapahtuneeseen auto-onnettomuuteen.

Sukutarinaan mahtuu toki miehiäkin, mutta näiden kahden naisen pään sisään mennessään Itkonen on taiturimainen. (Mitä ihminen pystyy antamaan anteeksi? Mitä parisuhteesta jää jäljelle, kun siihen syntyy lapsi?) Vanhemmuuteen ja parisuhteeseen liittyviä epämääräisiä ja hankalia tunteita kuvatessaan hän saa palan nousemaan lukijan kurkkuun. Eikä se lähde sieltä pitkään aikaan pois.

Juha Itkonen: Ajo

(Otava)

★★★★

Lue myös:

Juha Itkonen: "En ole niin kunnollinen kuin miltä näytän"

Kaikki Me Naisten kirja-arviot löydät täältä.

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)