Tällaista autoa Riiko tavoittelee. Kuva: Reuters
Tällaista autoa Riiko tavoittelee. Kuva: Reuters
Riiko Sakkinen. Kuva: Reijo Hietanen/HS
Riiko Sakkinen. Kuva: Reijo Hietanen/HS

Miksi kommunisti haluaa 230 000 euron luksusauton? Taiteilija Riiko Sakkinen kertoo.

Eilen mesenaatti.me-sivustolla aukesi joukkorahoitushanke, jolla taiteilija Riiko Sakkinen kerää rahaa saadakseen Lamborghini Huracán -urheiluauton. Luksusauto maksaa Espanjassa 230 000 euroa.

Lahjoittajat saavat vastineeksi taiteilijan käyttämät ja signeeraamat alushousut. Niitä tosin riittää vain 230:lle, ja lahjoituksen pitää olla vähintään 1100 euron arvoinen. 

Espanjassa asuva Riiko on mestariprovosoija, joka kutsuu itseään kommunistiksi.

Miksi kommunisti haluaa luksusauton, Riiko Sakkinen?

Kun kirjailijan kertojaminä tunnustaa olevansa natsi, ei kukaan ajattele, että kirjailijakin on. Jos kuvataiteilija tekee saman, ihmiset haluavat sulkea hänen näyttelynsä natsismin takia. Se, että käsittelen teoksissani rahaa, saa ihmiset ajattelemaan, että olen ahne ja naamioin ahneuteni urheiluautoon taideteokseksi. Minut ja teoksieni kertojaminä sekoitetaan.

Miksi juuri urheiluauto?

Mitä meidän maailmastamme kertoo se, että haluan tehdä teoksen, jossa käytän todella kallista autoa? Miksi en tee readymade-teosta halvasta, pienestä asiasta? Olen valinnut hyvin erityisen esineen, josta moni unelmoi, mutta joka on hyvin harvojen saatavilla.

Autot ovat merkittäviä fetissejä ja symboleita ja niitä on käsitelty paljon taiteessa. Niiden avulla on kuvattu vauhtia, sotaa, voimaa, mutta myös kritisoitu kulutuskulttuuria. Mitä teoksestani kertoo se, että sen tekee taiteilija, jonka oletetaan elävän köyhästi? Jokaisella teoksellani kommentoin maailmaa, jossa elämme, mutta myös taidetta. Viime aikoina on keskusteltu paljon taiteilijoiden toimeentulosta ja siitä, pitäisikö Suomessakin heidän saada jonkinlainen minimikorvaus.

Ylen haastattelussa kerroit eläväsi hyvin köyhästi. Saako kommunisti edes toivoa vaurautta?

Olen sanonut, että haluaisin tulla toimeen taiteilijana, mutta moni ajattelee, että kommunistitaiteilija ei saa toivoa taloudellista menestystä. Heidän mielestään taiteilijan pitää olla köyhä ja vaatimaton. Ruoka ja vaatteet maksavat kuitenkin kommunisteille ihan saman verran kuin muillekin.

Vastineeksi tarpeeksi suuresta lahjoituksesta annat päivän ajan käyttämäsi alushousut, joita jaat yhtensä 230 kappaletta. Oletko jo aloittanut niiden käyttämisen?

Jos nyt oletettaisiin, että saisin summan kerättyä, tulisi minulle vähän kiire käyttää housuja. Se ei kuitenkaan edes käynyt mielessä, että saisin summan kasaan. Veikkaan, että yksi tuttu museonjohtaja tukee joukkorahoitusta, mutta joudun ehkä palauttamaan senkin summan. Ja mitä minä, kahden lapsen isä, edes tekisin urheiluautolla? En saisi sillä edes vietyä lapsiani kouluun.

Miksi juuri kalsarit?

Käytetyt kalsarit ovat samanlainen fetissi kuin auto. Lisäksi ne ovat taiteen sisäinen viittaus italialaiseen Pierro Manzoniin, joka purkitti Taiteilijan paska -teoksessa säilykepurkkeihin omaa ulostettaan. Uskon, että teos kommentoi sen ajan kulutuskulttuuria, aikaa jolloin säilykkeet olivat uutta.

Haastattelun jälkeen Riiko viestittää: Ekat kalsarit menivät! Ja tottahan se on, projekti on saanut juuri ensimmäisen mesenaattinsa, joku havittelee taiteilijan likaisia pöksyjä.

Lue myös:

Suomalaistaiteilijan rohkeat omakuvat huomattiin maailmalla – "En osannut odottaa mitään tällaista"

Elokuvan ajankuva on uskottavaa, mutta huumori vanhentunutta.

Työväenteatterin näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) joutuu sisällissodan loputtua vangiksi vankilasaarelle. Samaan vankilaan on vangittu hänen työtoverinsa. Koko teatteriseurue on saanut kuolemantuomion.

Vankilaa johtava kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen) tarjoaa poppoolle mahdollisuuden. Sotavankilaitoksen johtaja on tulossa vierailulle vankileirille. Viihdyttäjien tulee loihtia häntä varten huvinäytelmä, joka saa kunniavieraan ulvomaan naurusta. Näyttelijät siis joutuvat näyttelemään henkensä edestä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää sai inspiraation näytelmäänsä Suomen hauskin mies näyttelijä Jalmari Parikan elämästä. Hän ei kuitenkaan pyrkinyt olemaan uskollinen historian tapahtumille. Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa marraskuussa. Pääosassa nähtiin Martti Suosalo. Nyt on vuorossa samanniminen elokuva.

Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa.

Näyttelijöistä jäävät Suosalon lisäksi mieleen erityisesti Jani Volanen ja Jussi Lehtonen. Volanen näyttelee hyvin ristiriitojen repimää kapteenia, jonka menneisyys saa hänet kiinni.

Lehtosen homoseksuaali hahmo on stereotyyppi, jonka näyttelijä hahmottelee muutamalla maneerilla. Miksi ohjaaja on halunnut näyttelijältään näin kliseisen tulkinnan?

Elokuvan suurin ongelma liittyy huvinäytelmään, jota siinä valmistellaan. Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa. Voin uskoa, että vuosikymmeniä sitten huumoriksi on riittänyt se, että mies keekoilee mekossa.

Elokuvan kliimaksi eli näytelmän esittäminen onkin antikliimaksi. Nykykatsoja ei ihan näin alkeelliselle huumorille enää lämpene.

Suomen hauskin mies ***

 

Lady Bird lunastaa odotukset ja sen dialogi on luontevaa sekä nokkelaa.

Eletään vuotta 2002. 17-vuotias Lady Bird (erinaomainen Saoirse Ronan) aloittaa viimeisen luokan katolisessa Immaculate Heart Of Mary -lukiossa. Nunnat tarkastavat, että tyttöjön hame ei ole heidän mielestään liian lyhyt. Koulun tanssiasissa tanssivan parin välissä on oltava 15 sentin rako ”pyhää henkeä varten”.

Mutta kun nunnien silmä välttää, teinit suorittavat nuoruuteen kuuluvat aikuistumisriitit ekasta kerrasta huumekokeiluihin.

Näyttelijä Greta Gerwig räjäytti indieleffojen ystävien tajunnan vuonna 2012 draamalla Frances Ha. Hän paitsi näytteli nimiroolin, myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä sen ohjaajan Noah Baumbachin kanssa.

”Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin.”

Huikean tyylikäs mustavalkoisena kuvattu draama kertoi naisten välisestä ystävyydestä niin raikkaasti, ettei sille ole vertailukohtaa. Niinpä Gerwigin ohjaajadebyytiltään oli lupa odottaa paljon. Draama Lady Bird lunastaa odotukset.

High school -elokuvat kertovat yleensä humoristiseen sävyyn poikaporukasta, joka hinkuu eroon poikuudestaan. Tyttöjen rooliksi jää olla vain poikien halujen kohde. Gerwig kääntää kliseisen astelman päälaelleen.

Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin. Ihastuksia Kylea ja Dannya (Timothée Chalamet ja Lucas Hedges) paljon tärkeämpi on ystävyys bestis Julien (Beanie Feldstein) kanssa.

Elämä paiskaa Lady Birdin eteen tilanteita, joista monet ovat tuttuja katsojan omasta nuoruudesta. Ne esitetään uskottavasti ja samastuttavasti. Tällainen on esimerkiksi äidin ja tyttären välinen vaivaannuttava seksivalistuskeskustelu tai bestisten välinen juttutuokio masturbaatiosta. Dialogi on luontevaa ja nokkelaa.

Lady Bird ****