Luvassa on huikea kirjasyksy, jonka aikana lukija pääsee moneen kertaan miehen pään sisään.

Mikä yhdistää tämän syksyn (toistaiseksi) mielenkiintoisimpia uutuuskirjoja?

Ne ovat miesten tekemiä, mutta kirjailijasukupolvi on selvästikin vaihtunut, sillä nämä kirjailijat eivät pelkää kirjoittaa tunteista ja ihmissuhteista. Ja tekevät sen huikeasti.

Ainakin nämä viisi kirjaa kannattaa pistää lukulistalle: 

Karl-Ove Knausgård: Taisteluni 4

Norjalaisen kulttikirjailijan muistelmissa on edetty neljänteen osaan eikä nelikymppisen kirjailijan tarinoissa näy ehtymisen merkkejä. Jos olet ikinä miettinyt mitä liikkuu 16-18-vuotiaan nuoren miehen päässä, niin tämän jälkeen et mieti. Eipä paljon muuta kuin seksi.

Lue kirjailijan haastattelu: Karl Ove Knausgård: "Olen sentään parempi isä kuin omani oli"

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

Huikea esikoiskirja juuriltaan reväistystä perheestä ja rakkauden etsimisestä. Homobaarista jatkoille lähtenyt puhuva kissa on ehkä hulvattomin hahmo kotimaisessa kirjallisuudessa pitkään aikaan.

Lue kirja-arvostelu: Älä jätä tätä kirjaa lukematta!

Antti Holma: Järjestäjä

Näyttelijänä tunnetun tekijän räävitön ja fiksu esikoinen, josta ei vauhtia puutu. Päähenkilö Tarmon mukana lukija pääsee kurkistamaan kirjastotätien maailmaan sekä teatterin kulisseihin, missä kytee epätoivoinen rakkaustarina homon ja heteron välilla.

Juha Itkonen: Ajo

Arvostetun kirjailijan romaani sukupolvien yli ulottuvasta surusta, mutta ennen kaikkea siinä maalataan kaksi väkevää rakkaustarinaa. Itkonen on taiturimainen kuvatessaan ihmissuhteiden kipukohtia ja vaikkapa vanhemmuuteen liittyviä hankalia tunteita. 

Juha Itkosen haastattelu: "En ole niin kunnollinen kuin miltä näytän"

Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä

Kehutussa 1970-luvulle sijoittuvassa romaanissa nuori mies hankkii ensikokemuksensa työelämästä, naisista ja alkoholista.

Tänään 8.9. vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää. Me Naisten kaikki kirja-arviot löydät täältä.
 

Virpi Suutarin dokumentti Yrittäjä kurkistaa perheyrityksen arkeen ja juhlii nyhtökauran menestystarina

Ohjaaja Virpi Suutarin uutuusdokumentti Yrittäjä kertoo kahdesta suomalaisesta yrityksestä. Toinen on Maija Itkosen ja Reetta Kivelän Gold & Green Foods, joka valmistaa nyhtökauraa. Toinen on honkajokelaisten Laineiden perheyritys, johon kuuluu sekä liha-auto että perheen nimeä kantava tivoli. Niitä pyörittävät Jani ja Satu Laine neljä kouluikäistä lastaan apunaan.

Suutari rakentaa dokumenttinsa taitavasti vastakohtien varaan. Nelikymppisten helsinkiläisten Itkosen ja Kivelän firma edustaa uutta yrittämisen tapaa Suomessa. Nyhtökaura on innovaatio, joka on syntynyt tieteellisen tutkimuksen tuloksena laboratoriossa. Se on eettinen vastaisku lihansyöntiä ja sen aiheuttamia ympäristöongelmia vastaan.

Tuote vetoaa huonoon omaantuntoomme, jota tunnemme syödessämme lihaa. Itkonen ja Kivelä haluavat muuttaa maailman ateria aterialta. Menestystarinassa seurataan yrityksen Kiinan valloitusta.

Laineiden yritys edustaa mennyttä maailmaa, maatalousyhteiskuntaa. Maaseutu tyhjenee ja sitä mukaa myös liha-auton asiakkaat hupenevat.

Suutari on saanut kohteensa avautumaan häkellyttävällä tavalla.

Kiinnostavinta dokumentissa ovat sen esittelemät ihmiset. Nyhtökauran tarina on monille tuttu, sillä sitä on käsitelty mediassa paljon. Niin on tavallaan Laineen perheenkin, sillä heidän kaltaisiaan pienyrittäjiä on maamme täynnä.

Suutari on saanut kohteensa avautumaan häkellyttävällä tavalla. Jani Laine uhmaa uskomusta, jonka mukaan suomalainen mies ei puhu eikä pussaa. Hän kertoo rohkeasti traumaattisesta menneisyydestään.

Sekä Laineet että Maija Itkonen ovat päästäneet kameran mukaan myös intiimeihin tilanteisiin. Saamme seurata Laineiden häitä ja osallistua Itkosen neuvolakäyntiin. Monitorin ruudulta näkyy hänen ja hänen aviomiehensä, kirjailija Juha Itkosen, kaksosten ultraäänikuva. 

Yrittäjä *** 1/2

 

Nuortenelokuva Every Day juhlii suvaitsevaisuutta kaikissa sateenkaaren väreissä.

Lukiolaistyttö Rhiannon (Angourie Rice) seurustelee ikäisensä Justinin (Justice Smith) kanssa. Muille on aivan selvää, ettei kundi välitä Rhiannonista, mutta tyttö itse ei sitä tajua.

Eräänä päivänä kaikki on toisin. Justin pyytää tyttöystäväänsä pinnaamaan koulusta, ja he viettävät yhdessä unelmien päivän hemmotellen toisiaan. Seuraavana päivänä Justin ei muista tapahtuneesta mitään. Aivan kuin hän ei olisi ollutkaan paikalla.

Asialle on yliluonnollinen selitys. Rhiannon saa tietää, että Justinin ruumiin oli vallannut A. A on ihmisen sielu, joka asettuu joka aamu päivän ajaksi eri ihmisen ruumiiseen. A on aina teini-ikäinen, mutta puolet ajasta hän elää tytön ja puolet pojan ruumiissa.

A kertoo rakastuneensa Rhiannoniin. Mutta voiko tyttö vastata rakkauteen? Olisihan hänellä joka päivä sama seurustelukumppani, mutta tämän sukupuoli, etninen tausta ja ihonväri vaihtuisivat päivittäin.

Elokuva on varsinainen biseksuaalisuuden ylistys.

Michael Sucksyn ohjaama nuortenelokuva Every Day perustuu David Levithanin vuonna 2012 ilmestyneeseen samannimiseen kirjaan, jota ei ole ainakaan vielä suomennettu. Se lainaa ideansa englantilaisen feministikirjailija Virginia Woolfin vuonna 1928 ilmestyneestä romaaniklassikosta Orlando, jonka päähenkilö elää yli 300 vuotta vuoroin miehenä ja vuoroin naisena.

Woolfin romaanin esittämä ajatusleikki sukupuolen joustavuudesta oli aikoinaan hätkähdyttävä. Entä tänä päivänä? Elokuvaa katsoessa valkenee, ettei käsityksemme sukupuolesta ole muuttunut liki sadassa vuodessa niin paljon kuin voisi luulla.

Elokuvassa voidaan vieläkin hyvin pohtia, voiko ihmisellä olla ollenkaan identiteettiä, jos se ei perustu sukupuoleen. A:ta näyttelee elokuvassa aina eri näyttelijä sen mukaan, elääkö hän päivän esimerkiksi havaijilaisena teinipoikana (Jacob Patalon) vai afroamerikkalaisena teinityttönä (Hannah Alissa Richardson). A jos kuka on muunsukupuolinen.

Elokuva ottaa sisäisen kauneuden idean kirjaimellisesti.

Elokuva on varsinainen biseksuaalisuuden ylistys, sillä seurustellessaan A:n kanssa Rhiannon harrastaa seksiä milloin tytön, milloin pojan ja milloin muunsukupuolisen kanssa. Samalla korostetaan tietysti myös sitä, ettei sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen lisäksi etnisellä taustalla tai ihonvärilläkään ole mitään väliä.

Elokuva ottaa sisäisen kauneuden idean kirjaimellisesti. A siirtyy päivittäin ruumiista toiseen, joten häntä voi todellakin arvioida vain sisäisten ominaisuuksien perusteella.

Elokuvalle voi olla luvassa jatkoakin, sillä Levithan julkaisi kirjalle jatko-osan Another Day vuonna 2015. MK

Every Day ***