Luvassa on huikea kirjasyksy, jonka aikana lukija pääsee moneen kertaan miehen pään sisään.

Mikä yhdistää tämän syksyn (toistaiseksi) mielenkiintoisimpia uutuuskirjoja?

Ne ovat miesten tekemiä, mutta kirjailijasukupolvi on selvästikin vaihtunut, sillä nämä kirjailijat eivät pelkää kirjoittaa tunteista ja ihmissuhteista. Ja tekevät sen huikeasti.

Ainakin nämä viisi kirjaa kannattaa pistää lukulistalle: 

Karl-Ove Knausgård: Taisteluni 4

Norjalaisen kulttikirjailijan muistelmissa on edetty neljänteen osaan eikä nelikymppisen kirjailijan tarinoissa näy ehtymisen merkkejä. Jos olet ikinä miettinyt mitä liikkuu 16-18-vuotiaan nuoren miehen päässä, niin tämän jälkeen et mieti. Eipä paljon muuta kuin seksi.

Lue kirjailijan haastattelu: Karl Ove Knausgård: "Olen sentään parempi isä kuin omani oli"

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

Huikea esikoiskirja juuriltaan reväistystä perheestä ja rakkauden etsimisestä. Homobaarista jatkoille lähtenyt puhuva kissa on ehkä hulvattomin hahmo kotimaisessa kirjallisuudessa pitkään aikaan.

Lue kirja-arvostelu: Älä jätä tätä kirjaa lukematta!

Antti Holma: Järjestäjä

Näyttelijänä tunnetun tekijän räävitön ja fiksu esikoinen, josta ei vauhtia puutu. Päähenkilö Tarmon mukana lukija pääsee kurkistamaan kirjastotätien maailmaan sekä teatterin kulisseihin, missä kytee epätoivoinen rakkaustarina homon ja heteron välilla.

Juha Itkonen: Ajo

Arvostetun kirjailijan romaani sukupolvien yli ulottuvasta surusta, mutta ennen kaikkea siinä maalataan kaksi väkevää rakkaustarinaa. Itkonen on taiturimainen kuvatessaan ihmissuhteiden kipukohtia ja vaikkapa vanhemmuuteen liittyviä hankalia tunteita. 

Juha Itkosen haastattelu: "En ole niin kunnollinen kuin miltä näytän"

Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä

Kehutussa 1970-luvulle sijoittuvassa romaanissa nuori mies hankkii ensikokemuksensa työelämästä, naisista ja alkoholista.

Tänään 8.9. vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää. Me Naisten kaikki kirja-arviot löydät täältä.
 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)