Yllättävässä nosteessa oleva Pepe Willbergin Pepe & Saimaa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä Ruisrockissa. Kuva: Susanna Kekkonen
Yllättävässä nosteessa oleva Pepe Willbergin Pepe & Saimaa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä Ruisrockissa. Kuva: Susanna Kekkonen

Festimekko ylle ja menoksi! Me Naisten pieni festariopas kertoo, missä Pepe & Saimaa heittää ensimmäisen keikkansa ja mistä löytyy festivaalialue, jossa saa herkutella trendiravintoloiden ruualla.

Provinssirock

Mikä? Talousvaikeuksista kärsinyt Provinssi on nyt vain kaksi­päiväinen ja entistä elektronisempi. Mutta ei rockiakaan ole unohdettu!

Lavalla: M.I.A., The Prodigy, Karnivool, Banks, Knife Party, Rudimental, Dropkick Murphys, Iisa, Pariisin Kevät, Jenni Vartiainen, Risto, Yona...

Missä? Seinäjoen Törnävänsaarella.

Milloin? pe–la 27.–28.6.

Plussaa: Liput saa nyt myös osamaksulla

Ruisrock

Mikä?  Ruissalon ja ohi lipuvien ruotsinlaivojen taika puree yhä. Monipuolinen artistiharava on poiminut tutuimpia nimiä eri tyylilajeista.

Lavalla: Lily Allen, David Guetta, The Offspring, Bastille, Wiz Khalifa, Phoenix, Suede, First Aid Kit, Erin, Tuomo, J. Karjalainen, Children Of Bodom, Michael Monroe, Pepe & Saimaa.

Missä? Turun Ruissalossa.

Milloin? pe–su 4.–6.7.

Plussaa: Kohutun Pepe & Saimaan eka keikka!

Ilosaarirock

Mikä? Itä-Suomen kodikas kansanjuhla esittelee tuulahduksia muun muassa grungesta.

Lavalla: Alice In Chains, Portishead, A$AP Ferg, Ellie Goulding, Haim, Opeth, Death Hawks, Pietarin Spektaakkeli, Risto...

Missä? Joensuun Laulurinteessä.

Milloin? pe–su 11.–13.7.

Plussaa: Perjantain Töminä-klubi on leiriytyjille­ ilmainen!

Pori Jazz

Mikä? Yli viikon mittainen piknik-­karnevaali kestää öisin jopa puoli kahteen. Lähes viisikymppinen festari limittää jazz-virtuooseja sekä popin ja rockin valtavirtaa.

Lavalla: Bob Dylan, Patti Smith, Kelis, Pet Shop Boys, James Blunt, Mac Miller, Jamie Cullum, George Clinton & Parliament Funcadelic, Zara McFarlane...

Missä? Porin Kirjurinluodolla.

Milloin? la–su 12.–20.7.

Plussaa: SuomiAreenalla voi bongata päätöksentekijöitä!

Tammerfest

Mikä? Kaupunkifestari täyttää jo 20 vuotta ja tarjoaa kirjavaa häppeningiä pääosin kotimaisin voimin.­

Lavalla: John Newman, Youssou N’Dour, Happoradio, Apulanta, Viikate, Yö, Sanni,­ Eppu Normaali, Popeda, Cheek, Robin...

Missä? Ympäri Tamperetta terasseilla, torilla, ravintoloissa, klubeilla, kaduilla, laivoilla.

Milloin? ke–la 16.–19.7.

Plussaa: Luvassa rock-risteilyjen tunnelmaa!

Flow

Mikä? Suomen ykköskaupunkifestari panostaa hiphopiin, elektromusaan ja jazziin. Kasvanut suureksi, mutta kantaa yhä vaihtoehtomainetta.

Lavalla: Outkast, Mos Def, Janelle Monáe, The National, Nina Persson, Jenny Wilson, Die Antwoord, The Horrors, Pusha T, Bonobo...

Missä? Helsingin Suvilahdessa.

Milloin? pe–su 8.–10.8.

Plussaa: Mahdollisuus herkutella trendikkäiden ravintoloiden ruualla!

Lue myös:

Festareiden selviytymispaketti – näitä ilman et pärjää

Ovatko haisevat festarivessat pian historiaa?

Mikä kesäfestari sopii sinulle? Testaa!

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)