Yllättävässä nosteessa oleva Pepe Willbergin Pepe & Saimaa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä Ruisrockissa. Kuva: Susanna Kekkonen
Yllättävässä nosteessa oleva Pepe Willbergin Pepe & Saimaa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä Ruisrockissa. Kuva: Susanna Kekkonen

Festimekko ylle ja menoksi! Me Naisten pieni festariopas kertoo, missä Pepe & Saimaa heittää ensimmäisen keikkansa ja mistä löytyy festivaalialue, jossa saa herkutella trendiravintoloiden ruualla.

Provinssirock

Mikä? Talousvaikeuksista kärsinyt Provinssi on nyt vain kaksi­päiväinen ja entistä elektronisempi. Mutta ei rockiakaan ole unohdettu!

Lavalla: M.I.A., The Prodigy, Karnivool, Banks, Knife Party, Rudimental, Dropkick Murphys, Iisa, Pariisin Kevät, Jenni Vartiainen, Risto, Yona...

Missä? Seinäjoen Törnävänsaarella.

Milloin? pe–la 27.–28.6.

Plussaa: Liput saa nyt myös osamaksulla

Ruisrock

Mikä?  Ruissalon ja ohi lipuvien ruotsinlaivojen taika puree yhä. Monipuolinen artistiharava on poiminut tutuimpia nimiä eri tyylilajeista.

Lavalla: Lily Allen, David Guetta, The Offspring, Bastille, Wiz Khalifa, Phoenix, Suede, First Aid Kit, Erin, Tuomo, J. Karjalainen, Children Of Bodom, Michael Monroe, Pepe & Saimaa.

Missä? Turun Ruissalossa.

Milloin? pe–su 4.–6.7.

Plussaa: Kohutun Pepe & Saimaan eka keikka!

Ilosaarirock

Mikä? Itä-Suomen kodikas kansanjuhla esittelee tuulahduksia muun muassa grungesta.

Lavalla: Alice In Chains, Portishead, A$AP Ferg, Ellie Goulding, Haim, Opeth, Death Hawks, Pietarin Spektaakkeli, Risto...

Missä? Joensuun Laulurinteessä.

Milloin? pe–su 11.–13.7.

Plussaa: Perjantain Töminä-klubi on leiriytyjille­ ilmainen!

Pori Jazz

Mikä? Yli viikon mittainen piknik-­karnevaali kestää öisin jopa puoli kahteen. Lähes viisikymppinen festari limittää jazz-virtuooseja sekä popin ja rockin valtavirtaa.

Lavalla: Bob Dylan, Patti Smith, Kelis, Pet Shop Boys, James Blunt, Mac Miller, Jamie Cullum, George Clinton & Parliament Funcadelic, Zara McFarlane...

Missä? Porin Kirjurinluodolla.

Milloin? la–su 12.–20.7.

Plussaa: SuomiAreenalla voi bongata päätöksentekijöitä!

Tammerfest

Mikä? Kaupunkifestari täyttää jo 20 vuotta ja tarjoaa kirjavaa häppeningiä pääosin kotimaisin voimin.­

Lavalla: John Newman, Youssou N’Dour, Happoradio, Apulanta, Viikate, Yö, Sanni,­ Eppu Normaali, Popeda, Cheek, Robin...

Missä? Ympäri Tamperetta terasseilla, torilla, ravintoloissa, klubeilla, kaduilla, laivoilla.

Milloin? ke–la 16.–19.7.

Plussaa: Luvassa rock-risteilyjen tunnelmaa!

Flow

Mikä? Suomen ykköskaupunkifestari panostaa hiphopiin, elektromusaan ja jazziin. Kasvanut suureksi, mutta kantaa yhä vaihtoehtomainetta.

Lavalla: Outkast, Mos Def, Janelle Monáe, The National, Nina Persson, Jenny Wilson, Die Antwoord, The Horrors, Pusha T, Bonobo...

Missä? Helsingin Suvilahdessa.

Milloin? pe–su 8.–10.8.

Plussaa: Mahdollisuus herkutella trendikkäiden ravintoloiden ruualla!

Lue myös:

Festareiden selviytymispaketti – näitä ilman et pärjää

Ovatko haisevat festarivessat pian historiaa?

Mikä kesäfestari sopii sinulle? Testaa!

Konservatiivinen seksikomedia – kuulostaa, eh, ei kovin hauskalta.

Ystävykset (Leslie Mann, John Cena ja Ike Barinholtz) tekevät kaikkensa, että heidän tytärtensä (Kathryn Newton, Geraldine Viswanathan ja Gideon Adlon) neitsyys säilyy koskemattomana vanhojentanssibileissä.

Pitch Perfect -komediatrilogian käsikirjoittajan Kay Cannonin esikoisohjaus on konservatiivinen seksikomedia, jonka arvomaailma on perua 1950-luvulta.

Onhan näitä nähty: elokuvia, joissa isät haluavat tytärtensä olevan ikuisia pikkutyttöjä. Asetelmaa on sentään hieman päivitetty. Yksi tytöistä on lesbo eikä isä halua hänen harrastavan ryhmäpaineen painostamana heteroseksiä.

Pojat eivät jahtaa tyttöjä, vaan tytöt ovat aktiivisia toimijoita ja päättävät itse, kenen kanssa haluavat sänkyyn.

Käsikirjoittajat ovat myös kirjoittaneet henkilöhahmoille repliikkejä, joissa ilmaistaan kriittisen katsojan ajatuksia. Yksi vanhemmista esimerkiksi huomauttaa, että elämme vuotta 2018, joten heidän asenteensa eivät ole ihan tätä päivää.

Mainosten perusteella luulisi, että elokuva on tehty teini-ikäisille. Vanhempien kyttääminen ja stalkkaaminen tuskin sen ikäisiä naurattaa. Leffa sopii paremmin vanhemmille, jotka voivat nauraa omille peloilleen ja ennakkoluuloilleen, joita elokuvan vanhempien ylilyövä käytös heijastelee.

Blockers **

 

Maria Theresia von Paradisin näköä yritettiin palauttaa muun muassa saksalaisen Franz Mesmerin poppaskonsteilla.

Itävaltalaisen hallintoneuvoksen tytär Maria Theresia von Paradis (1759–1824) menetti näkönsä leikki-ikäisenä. Hänen aristokraattiset vanhempansa turvautuivat milloin minkäkin puoskarin apuun, jotta heidän tyttärensä saisi näkökykynsä takaisin.

Yksi von Paradisia hoitaneista ”asiantuntijoista” oli saksalainen Franz Mesmer. Tohtori oli kehittänyt oman poppaskonstinsa mesmerismin. Hoidon ideana oli ohjailla fluidiumia – Mesmerin ”löytämää” eteeristä ainetta – ihmisen elimistössä. Hoito saavutti niin suuren suosion, että suomen kielessäkin on sana ”mesmeroida”.

Itävaltalainen Barbara Albert on ohjannut näistä tosielämän tapahtumista mielikuvitusta kutittelevan draaman. Valitettavasti elokuva keskittyy vain von Paradisin ja Mesmerin potilassuhteeseen eikä kerro Maria Theresian myöhemmistä vaiheista. Hän loi uran pianistina ja säveltäjänä sekä inspiroi Mozartia säveltämään yhden pianokonsertoistaan.

Elokuva on puvustettu ja lavastettu huolellisesti jokaista yksityiskohtaa myöten. Rokokooajan puvut ja huonekalut saavat huokailemaan ihastuksesta. Nimiroolissa nähtävä Maria Dragus näyttelee niin vakuuttavasti, että luulin hänen olevan oikeastikin sokea. Devid Striesow sen sijaan ei vakuuttanut Mesmerinä. Velho onnistui lumoamaan potilaansa varmasti ennen kaikkea karismallaan. Striesowilta sen sijaan moinen henkinen säteily puuttuu.

Madamoiselle Paradis ***