Taylor Swift on yksi parhaiten ansaitsevista artisteista yli 50 miljoonan vuosituloillaan. Kuva: Reuters
Taylor Swift on yksi parhaiten ansaitsevista artisteista yli 50 miljoonan vuosituloillaan. Kuva: Reuters

Taylor Swift suuttui Spotifylle. Nyt suoratoistopalvelu yrittää kosiskella poptähteä takaisin palveluunsa.

Yli 26 miljoonaa levyä myynyt laulaja Taylor Swift, 24, päätti poistaa kaikki biisinsä suoratoistopalvelu Spotifysta. Artisti suuttui Spotifylle, kun yhtiön edustaja arvosteli laulajan päätöstä siitä, että tämä ei halunnut julkaista uusinta 1989-levyään Spotifyssa sen virallisena julkaisupäivänä. Tosin ei Swift ollut kokonaan kieltänyt albuminsa julkaisua vaan halusi, että se julkaistaan myöhemmin.

Nyt Spotify yrittää kosiskella laulajaa takaisin palveluunsa. Se yrittää vedota Swiftiin sillä, että tämän kaksi miljoonaa Spotify-seuraajaa varmasti pettyvät laulajan päätökseen.

– Me rakastamme Taylor Swiftiä. Ja meidän yli 40 miljoonaa käyttäjäämme rakastavat häntä jopa enemmän. Mielestämme fanien pitäisi pystyä kuuntelemaan musiikkia missä ja milloin tahansa he haluavat, Spotify vetoaa laulajaan ja tämän levy-yhtiöön.

Swiftin päätös näyttää kuitenkin koituvan artistin itsensä eduksi, sillä 1989-albumi on rikkomassa myyntiennätystä. Billboardin mukaan levyn oletetaan myyvän ilmestymisviikollaan 1,3 miljoonaa kappaletta, mikä olisi enemmän kuin kenenkään naisartistin levy koskaan. Tarkat luvut selviävät 5. marraskuuta.

Lue Taylor Swiftin tuoreen albumin arvio Me Naisten seuraavasta numerosta 45/2014.

Lue myös:

Kaikkien aikojen suosituin kappale tulee Ruotsista – kuuntele

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)