Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater ja Richard Linklater Berliinin filmifestivaaleilla. Kuva: Reuters
Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater ja Richard Linklater Berliinin filmifestivaaleilla. Kuva: Reuters

Rakkautta ennen -trilogian ohjannut Richard Linklater teki Boyhood-leffaansa samojen näyttelijöiden kanssa yli vuosikymmenen.

Rakastetun Rakkautta ennen -trilogian ohjaajan Richard Linklaterin uusinta elokuvaa, Boyhoodia, on kuvattu 12 vuoden ajan samojen näyttelijöiden kanssa. Jo etukäteen hehkutettu elokuva kertoo Mason-pojan kasvutarinan lapsesta teini-ikäiseksi.

Boyhoodin päätähti Ellar Coltrane oli seitsemänvuotias, kun elokuvan kuvaukset aloitettiin vuonna 2002. Coltranen lisäksi elokuvassa nähdään  nimekkäitä tähtiä kuten Patricia Arquette ja Rakkautta ennen -leffoissa näytellyt Ethan Hawke. Näyttelijäkaartiin kuuluu myös ohjaajan tytär  Lorelei Linklater.

Boyhood esitettiin Sundancen elokuvajuhlilla alkuvuodesta 2014, ja se saa kansainvälisen ensi-iltansa heinäkuussa. Boyhoodin traileri julkaistiin huhtikuun lopussa.

Richard Linklaterin aiemmat tunnetut elokuvat ovat Rakkautta ennen aamua, Rakkautta ennen auringonlaskua ja Rakkautta ennen keskiyötä sekä roskaruokaleffa Fast Food Nation.

Katso Boyhoodin traileri

Lue myös:

Rakkautta ennen keskiyötä jatkaa Celinen ja Jessen katkeransuloista rakkaustarinaa – lue arvostelu

Konservatiivinen seksikomedia – kuulostaa, eh, ei kovin hauskalta.

Ystävykset (Leslie Mann, John Cena ja Ike Barinholtz) tekevät kaikkensa, että heidän tytärtensä (Kathryn Newton, Geraldine Viswanathan ja Gideon Adlon) neitsyys säilyy koskemattomana vanhojentanssibileissä.

Pitch Perfect -komediatrilogian käsikirjoittajan Kay Cannonin esikoisohjaus on konservatiivinen seksikomedia, jonka arvomaailma on perua 1950-luvulta.

Onhan näitä nähty: elokuvia, joissa isät haluavat tytärtensä olevan ikuisia pikkutyttöjä. Asetelmaa on sentään hieman päivitetty. Yksi tytöistä on lesbo eikä isä halua hänen harrastavan ryhmäpaineen painostamana heteroseksiä.

Pojat eivät jahtaa tyttöjä, vaan tytöt ovat aktiivisia toimijoita ja päättävät itse, kenen kanssa haluavat sänkyyn.

Käsikirjoittajat ovat myös kirjoittaneet henkilöhahmoille repliikkejä, joissa ilmaistaan kriittisen katsojan ajatuksia. Yksi vanhemmista esimerkiksi huomauttaa, että elämme vuotta 2018, joten heidän asenteensa eivät ole ihan tätä päivää.

Mainosten perusteella luulisi, että elokuva on tehty teini-ikäisille. Vanhempien kyttääminen ja stalkkaaminen tuskin sen ikäisiä naurattaa. Leffa sopii paremmin vanhemmille, jotka voivat nauraa omille peloilleen ja ennakkoluuloilleen, joita elokuvan vanhempien ylilyövä käytös heijastelee.

Blockers **

 

Maria Theresia von Paradisin näköä yritettiin palauttaa muun muassa saksalaisen Franz Mesmerin poppaskonsteilla.

Itävaltalaisen hallintoneuvoksen tytär Maria Theresia von Paradis (1759–1824) menetti näkönsä leikki-ikäisenä. Hänen aristokraattiset vanhempansa turvautuivat milloin minkäkin puoskarin apuun, jotta heidän tyttärensä saisi näkökykynsä takaisin.

Yksi von Paradisia hoitaneista ”asiantuntijoista” oli saksalainen Franz Mesmer. Tohtori oli kehittänyt oman poppaskonstinsa mesmerismin. Hoidon ideana oli ohjailla fluidiumia – Mesmerin ”löytämää” eteeristä ainetta – ihmisen elimistössä. Hoito saavutti niin suuren suosion, että suomen kielessäkin on sana ”mesmeroida”.

Itävaltalainen Barbara Albert on ohjannut näistä tosielämän tapahtumista mielikuvitusta kutittelevan draaman. Valitettavasti elokuva keskittyy vain von Paradisin ja Mesmerin potilassuhteeseen eikä kerro Maria Theresian myöhemmistä vaiheista. Hän loi uran pianistina ja säveltäjänä sekä inspiroi Mozartia säveltämään yhden pianokonsertoistaan.

Elokuva on puvustettu ja lavastettu huolellisesti jokaista yksityiskohtaa myöten. Rokokooajan puvut ja huonekalut saavat huokailemaan ihastuksesta. Nimiroolissa nähtävä Maria Dragus näyttelee niin vakuuttavasti, että luulin hänen olevan oikeastikin sokea. Devid Striesow sen sijaan ei vakuuttanut Mesmerinä. Velho onnistui lumoamaan potilaansa varmasti ennen kaikkea karismallaan. Striesowilta sen sijaan moinen henkinen säteily puuttuu.

Madamoiselle Paradis ***