Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater ja Richard Linklater Berliinin filmifestivaaleilla. Kuva: Reuters
Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater ja Richard Linklater Berliinin filmifestivaaleilla. Kuva: Reuters

Rakkautta ennen -trilogian ohjannut Richard Linklater teki Boyhood-leffaansa samojen näyttelijöiden kanssa yli vuosikymmenen.

Rakastetun Rakkautta ennen -trilogian ohjaajan Richard Linklaterin uusinta elokuvaa, Boyhoodia, on kuvattu 12 vuoden ajan samojen näyttelijöiden kanssa. Jo etukäteen hehkutettu elokuva kertoo Mason-pojan kasvutarinan lapsesta teini-ikäiseksi.

Boyhoodin päätähti Ellar Coltrane oli seitsemänvuotias, kun elokuvan kuvaukset aloitettiin vuonna 2002. Coltranen lisäksi elokuvassa nähdään  nimekkäitä tähtiä kuten Patricia Arquette ja Rakkautta ennen -leffoissa näytellyt Ethan Hawke. Näyttelijäkaartiin kuuluu myös ohjaajan tytär  Lorelei Linklater.

Boyhood esitettiin Sundancen elokuvajuhlilla alkuvuodesta 2014, ja se saa kansainvälisen ensi-iltansa heinäkuussa. Boyhoodin traileri julkaistiin huhtikuun lopussa.

Richard Linklaterin aiemmat tunnetut elokuvat ovat Rakkautta ennen aamua, Rakkautta ennen auringonlaskua ja Rakkautta ennen keskiyötä sekä roskaruokaleffa Fast Food Nation.

Katso Boyhoodin traileri

Lue myös:

Rakkautta ennen keskiyötä jatkaa Celinen ja Jessen katkeransuloista rakkaustarinaa – lue arvostelu

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****