Pilvi Takalan Invisible Friendissa näkymättömälle ystävälle voi tekstailla tammikuun 10. päivään asti. Kuva: Helsinki Contemporary
Pilvi Takalan Invisible Friendissa näkymättömälle ystävälle voi tekstailla tammikuun 10. päivään asti. Kuva: Helsinki Contemporary

Ja ystävä saattaakin vastata: "Olenkin miettinyt sinua ja ollut vähän huolestunutkin."

Taiteilija Pilvi Takalan uudessa Invisible Friend -projektissa kuka tahansa voi lähettää viestin näkymättömälle ystävälle. Ystävä on oikeasti yksi projektin seitsemästä eri avustajasta tai he kaikki yhdessä.

Onko Invisible Friend kannanotto jatkuvasti lisääntyvään yksinäisyyteen, taiteilija Pilvi Takala?

– Tämä lähtee henkilökohtaisesta yksinäisyyteen ja epäyksinäisyyteen liittyvästä kokemuksesta. En ole lähtenyt korjaamaan mitään yhteiskunnallista ongelmaa. Mutta tällaiselle palvelulle voisi olla muutenkin tarvetta. Sain ideankin olemassa olevasta amerikkalaisesta palvelusta, jossa teeskennellään parisuhdetta.

– Invisible Friendissa teoksen voima on vuorovaikutuksessa. Myöhemmin teen siitä johtopäätöksiä, joten viestit eivät mene hukkaan, vaan niistä kertyy minulle arkisto. Minulla on tähän, kuten moneen muuhunkin projektiini, tutkimuksellinen ote. En tule julkaisemaan viestejä sellaisenaan missään.

Viestejä on saanut lähettää jo vähän yli viikon. Kuinka paljon niitä on kertynyt?

– Viestejä tulee paljon. Käyttäjiä on noin 200, mutta kukaan ei tiedä, kuka viestit on lähettänyt, vaan käyttäjät ovat anonyymejä. Osa keskustelee päivän verran, mutta moni palaa tekstailemaan. Jotkin suhteet ovat kestäneet jo viikon. Viestejä tulee niin paljon, että hetkittäin meillä on vaikeuksia vastata niihin kaikkiin. Aavistinkin, että kysyntää olisi ollut, ja jo nyt se on osoittautunut oikeaksi.

Mekin kokeilimme! Näin viestinvaihto näkymättömän ystävän kanssa alkoi. Ystävän viestit ovat harmaita, lähettäjän vihreitä.

Millaisia viestit ovat?

– Osaa kiinnostaa projekti, mutta heillä ei välttämättä ole sydämellään mitään. Jotkut aloittavat raskaalla ongelmalla, kun taas toiset iloisella asialla tai pienellä havainnolla, joka liittyy tunteisiin tai kokemuksiin. Moni haluaa jakaa jotain omasta elämästään. Usea kiittelee palvelusta, koska siellä voi sanoa asioita, joilla ei halua kuormittaa lähipiiriään. Kaikki viestit eivät siis ole synkkiä, mutta monessa niissä pohdiskellaan. Keskusteluissa saatetaan puhua aluksi kevyesti säästä kymmenen viestin verran, jonka jälkeen ne muuttuvat hirveän syvällisiksi.

Viesteihin vastailee seitsemän ihmisen porukka, joka muodostaa "näkymättömän ystävän". Miten he jaksavat käsitellä raskaita viestejä?

– En ole vielä ehtinyt kysyä, miltä heistä tuntuu, mutta tiedän, että moni on tunteella mukana. Vastaajia on monta, jotta he saavat taukoa,eikä kukaan ole koko päivää vuorossa. Huolehdimme yhdessä käyttäjistä, joten kukaan ei ole yksin, vaan voi kysyä neuvoa. Minua kiinnostavat myös vastaajien kokemukset. He kertovat toisilleen, miltä tuntuu milloinkin. Joku saattaa kysyä, että mitä pitäisi tehdä, kun on huolestunut viestittelijästä, eikä tiedä, mitä tehdä.

Millainen ystävän ja viestittelijän suhde on?

– Kirjoittajan asenne on ystävän asenne. Ajatus on, että jos vaikkapa kaveri alkaisi laukoa häiritseviä kommentteja, niihin voisi reagoida kriittisesti. En antaisi ystävien sanoa minulle mitä tahansa, vaan puuttuisin siihen. Viesteistä on näkynyt, että niihin kanavoituu pahaa oloa, mutta ei epärakentavasti.

– Tässä tapauksessa viestittelijä ei tunne ystävää oikeasti. Ystävyys on siis kuviteltua ja käyttäjän päässä. Jos käyttäjällä ei ole kaikki hyvin, ystävä reagoi siihen niin kuin ystävä suhtautuisi. Kirjoittajat eivät ole henkisen hyvinvoinnin ammattilaisia, vaan valikoitu kirjoitustaitojensa perusteella. Tämä ei ole terapiasuhde, tavallinen ystävyyssuhde, suhde viranomaiseen, parisuhde tai vaikka sukulaisuussuhde, vaan täysin uudenlainen suhteen muoto. Kirjoittajat välittävät oikeasti käyttäjistä. Uskon, että välittämisen kyky ei lopu, vaikka käyttäjiä on paljon. Suhde loppuu siihen, kun palvelu päättyy tammikuussa. Käyttäjä ei voi tavoittaa ystävää sen jälkeen.

Entä, jos jään kaipaamaan ystävääni?

– Olen ollut alusta alkaen tarpeeksi selkeä siitä, kuinka kauan palvelu on auki, jotta jokainen voi varautua siihen, että ystävyys loppuu. Minullekin sitä käy jatkuvasti, kun ystävä vaikka muuttaa toiseen maahan. On holhoava ja hassu ajatus, että ihminen ei kestäisi ystävän menetyksen surua, ja siksi tällainen projekti olisi vastuuton. Elämässä tapahtuu pahempiakin asioita.

Pilvi Takala on palkittu taiteilija, joka muistetaan muun muassa teoksesta, jossa hän yritti Lumikiksi pukeutuneena päästä sisälle Disneylandiin. Toisessa teoksessaan hän antoi lapsille tuhlattavaksi 7 000 puntaa (noin 10 000 euroa). Invisible Friend on käytettävissä 16.11.2015–10.1.2016 päivittäin klo 8–02. Lisää tietoa projektin sivuilta. Pilvi Takalan näyttely Helsinki Contemporaryssa (Bulevardi 10, Helsinki) 27.11.2015–24.1.2016. Lisää tietoa taidegallerian sivuilla.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.