Luuta, Hyvä käytös (2008–2010). Kuva: Iiu Susiraja
Luuta, Hyvä käytös (2008–2010). Kuva: Iiu Susiraja

Suomalaisen taiteilijan Iiu Susirajan kuvat tulevat nyt vastaan joka paikassa. Maailmalla niitä kehutaan oudoiksi mutta kauniiksi.

Vuoden 2011 alussa turkulainen taiteilija Iiu Susiraja, 39, oli Helsingin Sanomien Nyt-liitteen kannessa.

– Siitä se sitten lähti, Iiu toteaa.

Nyt hänen omakuvansa tulevat tuon tuosta vastaan netissä. Aluksi ne halusi Dazed & Confused, sen jälkeen kuvat levisivät Saksaan ja Ranskaan, ja alkuviikosta jopa yhdysvaltainen suosittu Huffington Post -sivusto julkaisi ne. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taiteilijasta tämä tuntuu vähän hassulta. Onhan suurin osa nyt netissä kiertävistä kuvista peräisin 2010-luvun alusta, eikä hän todellakaan ole tavoitellut kansainvälistä suosiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– En osannut odottaa mitään tällaista. Ehkä ne ovat ulkomailla uutta? Iiu toteaa kysyvästi.

Vuodesta 2007 asti hän on kuvannut itseään. Tuolloin nyt kuvataiteilijaopintojaan viimeistelevä taiteilija sai ensimmäisen digikameransa.

Omakuvissa Iiu poseeraa arkisten esineiden, kuten luudan tai pullapitkon kanssa. Välillä vaatteet päällä, välillä iho vilkkuen. Omakuvien lisäksi hän on kuvannut esimerkiksi moppeja ja peruukkeja, silakoita ja hanskoja.

Huffington Post kirjoittaa Iiun outojen mutta kauniiden kuvien haastavan selfie-kulttuurimme. Dazed & Confused toteaa, etteivät kuvat välttämättä aukea kaikille.


Pussijalat, Hyvä käytös (2008–2010). Kuva: Iiu Susiraja

Nettikirjoittelu ei kiinnosta

Itse Iiu ei hengaa netissä, ja sille on syynsä.

– 2010 tein sellaisen päätöksen, että en lue, mitä minusta kirjoitetaan netissä. Haluan säilyttää vapauteni taiteessa ja tehdä sitä riippumatta toisten ajatuksista. Pelkään, että muuttaisin toisten ajatuksien perusteella itseäni.

Siitä huolimatta, että hänet on huomattu nyt ulkomaita myöten, ei Iiu ollut edes Frankfurtissa, jossa hänen kuviaan on esillä.

– Ulkomaat ovat minulle kysymysmerkki. Olen ollut vain kerran elämäni aikana lentokoneessa, ja silloin olin niin pieni, etten edes muista sitä. Olen kai vähän sellainen ... tynnyrissä asunut, Iiu nauraa.

Ensi vuoden keväällä Iiun uusia kuvia voi ihailla Helsingissä Kluuvissa.

– Asetelmakuvia ja omakuvia, niin kuin ennenkin. Tällä hetkellä näyttely pohjautuu kukkasiin, mutta idea voi vielä muuttua.


Sensuuritaikina ja Vallankahvassa, Täydellinen arki (2012–2013). Kuvat: Iiu Susiraja

Lisää Iiun kuvia hänen kotisivuillaan: iiususiraja.com.

Lue myös:

Palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi: "Koulukiusaus jätti syvät arvet"

Suomalaiset julkkikset alasti kuvannut Marika Kiviharju on kyltymätön

Sisältö jatkuu mainoksen alla