Luuta, Hyvä käytös (2008–2010). Kuva: Iiu Susiraja
Luuta, Hyvä käytös (2008–2010). Kuva: Iiu Susiraja

Suomalaisen taiteilijan Iiu Susirajan kuvat tulevat nyt vastaan joka paikassa. Maailmalla niitä kehutaan oudoiksi mutta kauniiksi.

Vuoden 2011 alussa turkulainen taiteilija Iiu Susiraja, 39, oli Helsingin Sanomien Nyt-liitteen kannessa.

– Siitä se sitten lähti, Iiu toteaa.

Nyt hänen omakuvansa tulevat tuon tuosta vastaan netissä. Aluksi ne halusi Dazed & Confused, sen jälkeen kuvat levisivät Saksaan ja Ranskaan, ja alkuviikosta jopa yhdysvaltainen suosittu Huffington Post -sivusto julkaisi ne. 

Taiteilijasta tämä tuntuu vähän hassulta. Onhan suurin osa nyt netissä kiertävistä kuvista peräisin 2010-luvun alusta, eikä hän todellakaan ole tavoitellut kansainvälistä suosiota.

– En osannut odottaa mitään tällaista. Ehkä ne ovat ulkomailla uutta? Iiu toteaa kysyvästi.

Vuodesta 2007 asti hän on kuvannut itseään. Tuolloin nyt kuvataiteilijaopintojaan viimeistelevä taiteilija sai ensimmäisen digikameransa.

Omakuvissa Iiu poseeraa arkisten esineiden, kuten luudan tai pullapitkon kanssa. Välillä vaatteet päällä, välillä iho vilkkuen. Omakuvien lisäksi hän on kuvannut esimerkiksi moppeja ja peruukkeja, silakoita ja hanskoja.

Huffington Post kirjoittaa Iiun outojen mutta kauniiden kuvien haastavan selfie-kulttuurimme. Dazed & Confused toteaa, etteivät kuvat välttämättä aukea kaikille.


Pussijalat, Hyvä käytös (2008–2010). Kuva: Iiu Susiraja

Nettikirjoittelu ei kiinnosta

Itse Iiu ei hengaa netissä, ja sille on syynsä.

– 2010 tein sellaisen päätöksen, että en lue, mitä minusta kirjoitetaan netissä. Haluan säilyttää vapauteni taiteessa ja tehdä sitä riippumatta toisten ajatuksista. Pelkään, että muuttaisin toisten ajatuksien perusteella itseäni.

Siitä huolimatta, että hänet on huomattu nyt ulkomaita myöten, ei Iiu ollut edes Frankfurtissa, jossa hänen kuviaan on esillä.

– Ulkomaat ovat minulle kysymysmerkki. Olen ollut vain kerran elämäni aikana lentokoneessa, ja silloin olin niin pieni, etten edes muista sitä. Olen kai vähän sellainen ... tynnyrissä asunut, Iiu nauraa.

Ensi vuoden keväällä Iiun uusia kuvia voi ihailla Helsingissä Kluuvissa.

– Asetelmakuvia ja omakuvia, niin kuin ennenkin. Tällä hetkellä näyttely pohjautuu kukkasiin, mutta idea voi vielä muuttua.


Sensuuritaikina ja Vallankahvassa, Täydellinen arki (2012–2013). Kuvat: Iiu Susiraja

Lisää Iiun kuvia hänen kotisivuillaan: iiususiraja.com.

Lue myös:

Palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi: "Koulukiusaus jätti syvät arvet"

Suomalaiset julkkikset alasti kuvannut Marika Kiviharju on kyltymätön

Elokuvan ajankuva on uskottavaa, mutta huumori vanhentunutta.

Työväenteatterin näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) joutuu sisällissodan loputtua vangiksi vankilasaarelle. Samaan vankilaan on vangittu hänen työtoverinsa. Koko teatteriseurue on saanut kuolemantuomion.

Vankilaa johtava kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen) tarjoaa poppoolle mahdollisuuden. Sotavankilaitoksen johtaja on tulossa vierailulle vankileirille. Viihdyttäjien tulee loihtia häntä varten huvinäytelmä, joka saa kunniavieraan ulvomaan naurusta. Näyttelijät siis joutuvat näyttelemään henkensä edestä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää sai inspiraation näytelmäänsä Suomen hauskin mies näyttelijä Jalmari Parikan elämästä. Hän ei kuitenkaan pyrkinyt olemaan uskollinen historian tapahtumille. Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa marraskuussa. Pääosassa nähtiin Martti Suosalo. Nyt on vuorossa samanniminen elokuva.

Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa.

Näyttelijöistä jäävät Suosalon lisäksi mieleen erityisesti Jani Volanen ja Jussi Lehtonen. Volanen näyttelee hyvin ristiriitojen repimää kapteenia, jonka menneisyys saa hänet kiinni.

Lehtosen homoseksuaali hahmo on stereotyyppi, jonka näyttelijä hahmottelee muutamalla maneerilla. Miksi ohjaaja on halunnut näyttelijältään näin kliseisen tulkinnan?

Elokuvan suurin ongelma liittyy huvinäytelmään, jota siinä valmistellaan. Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa. Voin uskoa, että vuosikymmeniä sitten huumoriksi on riittänyt se, että mies keekoilee mekossa.

Elokuvan kliimaksi eli näytelmän esittäminen onkin antikliimaksi. Nykykatsoja ei ihan näin alkeelliselle huumorille enää lämpene.

Suomen hauskin mies ***

 

Lady Bird lunastaa odotukset ja sen dialogi on luontevaa sekä nokkelaa.

Eletään vuotta 2002. 17-vuotias Lady Bird (erinaomainen Saoirse Ronan) aloittaa viimeisen luokan katolisessa Immaculate Heart Of Mary -lukiossa. Nunnat tarkastavat, että tyttöjön hame ei ole heidän mielestään liian lyhyt. Koulun tanssiasissa tanssivan parin välissä on oltava 15 sentin rako ”pyhää henkeä varten”.

Mutta kun nunnien silmä välttää, teinit suorittavat nuoruuteen kuuluvat aikuistumisriitit ekasta kerrasta huumekokeiluihin.

Näyttelijä Greta Gerwig räjäytti indieleffojen ystävien tajunnan vuonna 2012 draamalla Frances Ha. Hän paitsi näytteli nimiroolin, myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä sen ohjaajan Noah Baumbachin kanssa.

”Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin.”

Huikean tyylikäs mustavalkoisena kuvattu draama kertoi naisten välisestä ystävyydestä niin raikkaasti, ettei sille ole vertailukohtaa. Niinpä Gerwigin ohjaajadebyytiltään oli lupa odottaa paljon. Draama Lady Bird lunastaa odotukset.

High school -elokuvat kertovat yleensä humoristiseen sävyyn poikaporukasta, joka hinkuu eroon poikuudestaan. Tyttöjen rooliksi jää olla vain poikien halujen kohde. Gerwig kääntää kliseisen astelman päälaelleen.

Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin. Ihastuksia Kylea ja Dannya (Timothée Chalamet ja Lucas Hedges) paljon tärkeämpi on ystävyys bestis Julien (Beanie Feldstein) kanssa.

Elämä paiskaa Lady Birdin eteen tilanteita, joista monet ovat tuttuja katsojan omasta nuoruudesta. Ne esitetään uskottavasti ja samastuttavasti. Tällainen on esimerkiksi äidin ja tyttären välinen vaivaannuttava seksivalistuskeskustelu tai bestisten välinen juttutuokio masturbaatiosta. Dialogi on luontevaa ja nokkelaa.

Lady Bird ****