Teoskuva: Riikka Hyvönen Fresh Meat in Fishnets
Teoskuva: Riikka Hyvönen Fresh Meat in Fishnets

Riikka Hyvösen mustelmaisia takapuolia esittäviä teoksia on nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

”Minulla on todella kaunis mustelma pyllyssäni. Haluatko nähdä sen?” alkoi viesti. Ruudulle lävähti kuva verkkosukkahousuihin verhotusta takamuksesta, jota koristi lapsen pään kokoinen sinelmä. Ja totta: Mitkä muodot, mitkä värit. Kuin psykedeelinen miniatyyrigalaksi täynnä tarinoita!

Riikka Hyvönen ei voinut muuta kuin vastata myöntävästi roller derbyä harrastavan ystävänsä viestiin.

Sittemmin Hyvönen on vastaanottanut mustelmakuvia lisää. Niitä lähettävät hänelle jopa tuntemattomat siinä toivossa, että vastavalmistunut taiteilija ikuistaisi heidän peppunsa teoksiinsa.

Derby-naisten asenne teki vaikutuksen Lontoossa Goldsmithin taidekoulussa opiskelleeseen Hyvöseen, ja hän alkoi kuvata lajia harrastavia ystäviään.

– Fyysisessä ja aggressiivisessa lajissa komeita mustelmia juhlitaan merkkinä hyvästä ottelusta. Mustelma on kuin vastustajan antama lovebite (fritsu), hän valaisee.

– Mustelmien lisäksi derby-naiset ovat ylpeitä pepuistaan: isosta takamuksesta on hyötyä, sillä se auttaa taklaamaan ja blokkaamaan.

Hyvönen otti mustelmat lopputyönsä aiheeksi, ja viime kesänä Lontoossa pidetystä esikoisnäyttelystä Roller Derby Kisses tuli menestys. Nyt Hyvösen teoksia on ensi kertaa esillä Suomessa, Saariaho Järvenpää -galleriassa Helsingissä. Näyttelyn avajaisia juhlittiin 14.tammikuuta.

Naisen esineellistämistä?

Suuret kolmiulotteiset työt ovat jotakin veistosten ja maalausten väliltä. Hyvösen töitä on esillä myös Brysselissä ja Lontoossa, ja muitakin kansainvälisiä näyttelyitä on suunnitteilla.

Huomio on lyönyt ällikällä, etenkin kun opintojenohjaaja aikoinaan torppasi Rovaniemellä varttuneen naisen haaveet taiteilijan urasta. Hyvönen kouluttautuikin maskeeraajaksi ja kampaajaksi ja työskenteli alalla pitkään, kunnes lapsuuden haave alkoi poltella uudestaan.

Pepputöitä on ehditty jo kritisoidakin naista esineellistävinä.

– No todellakin esineellistän, hän nauraa.

– Mutta teen sen täysin heidän ehdoillaan. Estottomuus, ilo ja mauttomuuden eleganssi ovat osa lajia. Eniten haluan haastaa kauneuskäsityksiä sekä kannustaa ihmisiä etsimään kauneutta yllättävistä paikoista.

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.