Teoskuva: Riikka Hyvönen Fresh Meat in Fishnets
Teoskuva: Riikka Hyvönen Fresh Meat in Fishnets

Riikka Hyvösen mustelmaisia takapuolia esittäviä teoksia on nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

”Minulla on todella kaunis mustelma pyllyssäni. Haluatko nähdä sen?” alkoi viesti. Ruudulle lävähti kuva verkkosukkahousuihin verhotusta takamuksesta, jota koristi lapsen pään kokoinen sinelmä. Ja totta: Mitkä muodot, mitkä värit. Kuin psykedeelinen miniatyyrigalaksi täynnä tarinoita!

Riikka Hyvönen ei voinut muuta kuin vastata myöntävästi roller derbyä harrastavan ystävänsä viestiin.

Sittemmin Hyvönen on vastaanottanut mustelmakuvia lisää. Niitä lähettävät hänelle jopa tuntemattomat siinä toivossa, että vastavalmistunut taiteilija ikuistaisi heidän peppunsa teoksiinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Derby-naisten asenne teki vaikutuksen Lontoossa Goldsmithin taidekoulussa opiskelleeseen Hyvöseen, ja hän alkoi kuvata lajia harrastavia ystäviään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Fyysisessä ja aggressiivisessa lajissa komeita mustelmia juhlitaan merkkinä hyvästä ottelusta. Mustelma on kuin vastustajan antama lovebite (fritsu), hän valaisee.

– Mustelmien lisäksi derby-naiset ovat ylpeitä pepuistaan: isosta takamuksesta on hyötyä, sillä se auttaa taklaamaan ja blokkaamaan.

Hyvönen otti mustelmat lopputyönsä aiheeksi, ja viime kesänä Lontoossa pidetystä esikoisnäyttelystä Roller Derby Kisses tuli menestys. Nyt Hyvösen teoksia on ensi kertaa esillä Suomessa, Saariaho Järvenpää -galleriassa Helsingissä. Näyttelyn avajaisia juhlittiin 14.tammikuuta.

Naisen esineellistämistä?

Suuret kolmiulotteiset työt ovat jotakin veistosten ja maalausten väliltä. Hyvösen töitä on esillä myös Brysselissä ja Lontoossa, ja muitakin kansainvälisiä näyttelyitä on suunnitteilla.

Huomio on lyönyt ällikällä, etenkin kun opintojenohjaaja aikoinaan torppasi Rovaniemellä varttuneen naisen haaveet taiteilijan urasta. Hyvönen kouluttautuikin maskeeraajaksi ja kampaajaksi ja työskenteli alalla pitkään, kunnes lapsuuden haave alkoi poltella uudestaan.

Pepputöitä on ehditty jo kritisoidakin naista esineellistävinä.

– No todellakin esineellistän, hän nauraa.

– Mutta teen sen täysin heidän ehdoillaan. Estottomuus, ilo ja mauttomuuden eleganssi ovat osa lajia. Eniten haluan haastaa kauneuskäsityksiä sekä kannustaa ihmisiä etsimään kauneutta yllättävistä paikoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla