Joanna Haartti esittää Selma Vilhusen Pitääkö mun kaikki hoitaa? -lyhytelokuvassa perheenäitiä, jonka päivä ei mene ihan putkeen. Kuva Timo Klaavo
Joanna Haartti esittää Selma Vilhusen Pitääkö mun kaikki hoitaa? -lyhytelokuvassa perheenäitiä, jonka päivä ei mene ihan putkeen. Kuva Timo Klaavo

Suomalainen lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? kilpailee parhaan lyhytelokuvan Oscarista.

Selma Vilhusen ohjaama ja Kirsikka Saaren kirjoittama Pitääkö mun kaikki hoitaa? saattaa saada parhaan lyhytelokuvan Oscarin maaliskuussa 2014. 

– Oli kieltämättä jo iso yllätys päästä short-listalle. Olisi hemmetin hauskaa, jos ehdokkuus tulisi, mutta leffamme ei ehkä ole sitä lajia, jota Oscareissa tavataan nähdä, elokuvan ohjaaja Selma Vilhunen kertoi Me Naisille päivää ennen viiden ehdokkaan julkistamista.

Pitääkö mun kaikki hoitaa? kertoo perheenäidin päivästä, jona kaikki tuntuu aamusta lähtien menevän pieleen.

Lue lisää elokuvasta: Tehdäänkö torstaina suomalaista elokuvahistoriaa?

Parhaan lyhytelokuvan Oscarista kilpailevat

  • Pitääkö mun kaikki hoitaa? (Selma Vilhunen & Kirsikka Saari) – Suomi
  • Aquel No Era Yo / That Wasn't Me (Esteban Cresto) – Espanja
  • Avant Que Tout Perdre / Just Before Losing Everything (Xavier Legrand & Alecande Gavras) – Ranska
  • Helium (Anders Walter & Kim Magnusson) – Tanska
  • The Voorman Problem (Mark Gill & Baldwin Li) – Iso-Britannia

Muut ehdokkaat nähtävillä Oscar-gaalan virallisilla sivuilla.

Keski-ikäisten miesten hippaleikki on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla.

Mitä ihmettä? Aikuiset miehet leikkivät hippaa? Totta vai tarua?

Totta, kuten The Wall Street Journal tiesi vuonna 2013 julkaistussa artikkelissaan kertoa. Yhdysvalloissa asuu kymmenen keski-ikäisen miehen kaverilössi, jonka hippaleikki oli kestänyt artikkelin julkaisuun mennessä yhtäjaksoisesti jo 24 vuotta. Peli tosin on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla. Hippaa pelataan vain helmikuun ajan – mutta sitäkin intensiivisemmin. Kaverukset ovat jahdanneet toisiaan jopa yhden osallistujan isän hautajaisissa.

Esikoisohjaaja Jeff Tomsic on nyt vääntänyt merkillisestä ystävysporukasta komedian Kiinni jäit! Ikuisiksi teineiksi jämähtäneistä miehistähän on viime vuosina väsätty sen tuhannen elokuvaa. Niistä Kiinni jäit! eroaa vain siinä, että se perustuu tositapahtumiin.

Kymmenhenkinen posse on tiivistetty viiteen. Pääosissa sähläävät Jeremy Renner, Jon Hamm, Ed Helms, Jake Johnson ja Hannibal Buress. Kiintiönaisina vilahtavat Isla Fisher ja Annabelle Wallis. Huumori on paitsi poliittisesti epäkorrektia, myös yllätyksetöntä ja jankkaavaa. Ainut mikä saa katsojan hieman hymähtämään on Renner, joka leikittelee itseironisesti toimintasankarin imagollaan.
Kiinni jäit!
ENSI-ILTA 20.7. * 1/2

Jos tekee mieli jotain makeaa ja tirauttaa päälle pieni liikutuksen kyynel, kannattaa mennä katsomaan tämä Mamma Mia! -jatko-osa. Ei voi ihminen jäädä pahalle tuulelle kesän hyväntuulisimman hattaraleffan jälkeen.

Kun Amanda Seyfriedille ehdotettiin paluuta Mamma Mia! -rooliinsa, näyttelijä kummasteli, mitä ihmettä jatko-osassa voisi tapahtua. Mutta ihan näppärän juonen brittiläinen Ol Parker siihen kuitenkin kehitteli.

Abban hitit ja muutama tuntemattomampikin biisi on sijoiteltu taiten viemään tarinaa eteenpäin, eikä tunnu vaivaannuttavalta, kun väki puhkeaa lauluun kesken kohtauksen. Näyttävät tanssinumerot ovat kesän hyväntuulisimman hattaraleffan makeinta antia. Tarina sijoittuu ensimmäisen osan tapaan Kreikkaan, mutta todellisuudessa elokuva filmattiin Kroatian kauniissa saaristossa.

Nykypäivä nivoutuu luontevasti tuttua tarinaa taustoittaviin historiatakaumiin, joissa uusi nimi Lily James saa loistaa. Vanha jengi on koolla myös: Stellan Skarsgård, Colin Firth ja Pierce Brosnan isärooleissaan sekä Meryl Streep, jonka roolihenkilö laulaa nyt pilven reunalta. Myös Abba-miehet Benny Andersson ja Björn Ulvaeus tekevät pienet camoroolit elokuvassa.

Joukon friikein esitys tulee vahakasvoiselta Cheriltä, joka on kuin syntynyt laulamaan Abban Fernandoa. Hän on myös valkokankaan coolein isoisoäiti ikinä!

Mamma Mia! Here we go again ***