Ohjaaja tekee loistotyön, mutta Matthew McConaughey epäonnistuu roolissaan.

11-vuotiaan Jaken (Tom Taylor) palomiesisä on kuollut tulipalossa. Jake on nähnyt siitä lähtien painajaisia, joiden hän uskoo olevan totta. Hänen äitinsä ja isäpuolensa ovat vakuuttuneet siitä, että Jaken mielenterveys horjuu. Kun Jake tempautuu toiseen maailmaan, on selvää, että vanhemmat olivatkin väärässä. Rinnakkaistodellisuudessa mustiin pukeutuva paha taikuri (Matthew McConaughey) yrittää tuhota eri maailmoja yhdistävän Mustan tornin, jota myyttinen revolverimies (Idris Elba) suojelee.

Tanskalainen ohjaaja Nikolaj Arcel on onnistunut tiivistämään Stephen Kingin kahdeksanosaisen fantasiaromaanisarjan Musta torni puoleentoista tuntiin. Ei uskoisi, että kyseessä on Arcelin ensimmäinen Hollywood-elokuva, niin hallittu teoksen synkkä visuaalinen ilme on.

Tom Taylor on lapsinäyttelijäksi suorastaan hämmästyttävän luonteva.

Arcelia voi kehua myös näyttelijätyön ohjaajana. Pääosaa näyttelevä Tom Taylor on lapsinäyttelijäksi suorastaan hämmästyttävän luonteva. Idris Elba tekee tuttuun tyyliinsä varmaa työtä. Toisin kuin voisi kuvitella, Matthew McConaughey ei ole roolinsa tasalla. Näyttelijän luulisi onnistuvan äärimmäistä pahuutta edustavan taikurin roolissa, mutta vaikutelma onkin uhkaavan sijaan etäinen.

Katso traileri:

Musta torni

***

Ensi-ilta 4.8.

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)