Kaikkien aikojen internetkissa Grumpy Cat saapui vuonna 2014 MTV Movie Awardsiin.  Kuva: Reuters
Kaikkien aikojen internetkissa Grumpy Cat saapui vuonna 2014 MTV Movie Awardsiin. Kuva: Reuters

Kuuma lomavinkki New Yorkiin suuntaaville: elokuussa avautuu näyttely, joka esittelee internetin merkittävimpiä kissahahmoja. 

Tunnetko ketään, joka vihaisi kissavideoita? Niinpä.

Tässä siis hyviä uutisia kaikille: New Yorkiin avautuu elokuussa suuri näyttely internetin kissoista. 

Siellä voi katsella vaikkapa Lol Catsejä eli kissakuvia, joiden päälle on kirjoitettu heikolla englannilla jotain iskevää kuten "I Can Has Cheezburger?" (Saisko tää juustohampurilaisen?"). How the Cats Took Over Internet -näyttelyssä on esillä myös valikoima kissavideoita, GIF-animaatioita ja kuvia, kertoo Museum of The Moving Image.

Voisi olettaa, että näytillä on myös materiaalia legendaarisesta Grumpy Catistä, siis siitä katista, jota jatkuvasti näyttää myrtyneeltä. Kissa suhtautuu järjestelmällisen penseästi kaikkeen maailmanmenoon, oli kyseessä sitten joulunvietto tai ihan vain rapsutustuokio:

Grumpy Cat on noussut niin suureen suosioon, että siitä julkaistiin viime vuonna oma elokuva, Grumpy Cat's Worst Christmas Ever

New Yorkin näyttelyssä ei ole luvassa vain kepeää kamaa: tarkastelussa on söpöyden estetiikka. Aiheeseen löytyy kriittinenkin näkökulma: ovatko kissavideot osa ihmisten taipumusta inhimillistää luontokappaleita?

– Internetin kollektivinen pakkomielle kissoihin tarjoaa mahdollisuuden ymmärtää myös ihmisiä, kertoo yksi näyttelyn järjestäjistä, Jason Eppnik, museon tiedotteessa.

– Näyttely tutkii monia syitä tähän ensisilmäyksellä kevyeltä näyttävään ilmiöön.

Kissavideoiden ympärillä on aiemminkin pidetty tapahtumia: Yhdysvaltojen Minneapolisissa on järjestetty kissavideofestivaali vuodesta 2012. Samana vuonna sellaiset järjestettiin myös Suomessa ensimmäistä kertaa.

Keskeytitkö ehkä jotain tärkeää lukeaksesi tämän uutisen? Etkö ehkä jaksa mitenkään enää tehdä sitä, mitä ikinä olitkaan aiemmin tekemässä? 

Ei se mitään, katso lisää kissavideoita. Esimerkiksi tästä:

How Cats Took Over the Internet -näyttely New Yorkin Museum of Moving Imagessa (36-01 35th Avenue) 7. 8. 2015 – 31. 1. 2016. Lisätietoja: movingimage.us

 

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.