Älä pelkää Frantzia, vaikka se onkin taide-elokuva.

Saksalainen Anna (Paula Beer) löytää ensimmäisessä maailmansodassa menehtyneen sulhasensa Frantzin (Anton von Lucke) haudalta surevan ranskalaisen Adrienin (Pierre Niney). Adrien edustaa sodan vastapuolta, eikä häntä katsota hyvällä Saksassa, mutta hän antaa ymmärtää olevansa Frantzin vanha ystävä ja onnistuu kiemurtelemaan Annan ja tämän menehtyneen sulhasen perheen lähipiiriin. Tästä asetelmasta alkaa tarina, joka on kaikkea muuta kuin alku antaa ymmärtää.

Elokuvassa on hitunen vanhojen leffaklassikoiden kauneutta – ehkä juuri värimaailman vuoksi.

Ranskalaisen ohjaajan Francois Ozonin uusin elokuva Frantz on sodanvastainen draama salaisuuksista. Se kertoo suureksi osaksi ensimmäisen maailmansodan hävinneestä Saksasta. Menneen ajan tuntua korostaakseen Ozon on tehnyt osan elokuvasta mustavalkoiseksi ja säilyttänyt värit vain tärkeimmissä tunteikkaissa kohtauksissa.

Mustavalkoisuutta – tai sitä, että Frantz nyt kuitenkin on taide-elokuva vaikeasta aiheesta – ei kannata pelätä, sillä hieman hitaan alun jälkeen tarina vie katsojan mukanaan. Lopputulos on koskettava, ja elokuvassa on hitunen vanhojen leffaklassikoiden kauneutta – ehkä juuri värimaailman vuoksi.

1930-luvun näytelmään perustuva Frantz palkittiin vuonna 2016 Venetsian elokuvajuhlilla, ja se nähtiin maaliskuussa Helsingissä Season Film Festivalilla.

Katso traileri:

Frantz
****

Ensi-ilta 7.4.

Ranskalaiskomediassa C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan seurataan häitä hääsuunnittelijan näkökulmasta.

Hääsuunnittelijan elämä ei ole herkkua, mikäli Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaamaan ranskalaiseen romanttiseen komediaan C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan on uskominen. Samaa aihetta käsitteli vuonna 2001 Jennifer Lopezin tähdittämä elokuva Häät mielessä. Tällä kertaa hääsuunnittelijana kärsii eläkeikää lähestyvä Max (Jean-Pierre Bacri).

Maxin tehtävänä on järjestää häät 1600-luvulla rakennettuun loisteliaaseen linnaan. Elokuva seuraa hänen viime hetken ponnistelujaan hääpäivän aamusta aina myöhään yöhön. Toisin kuin tosi-tv-sarjoissa, morsian ei ole muuttunut häitä valmistellessaan hirviöksi, vaan sulhanen. Rasittavan sulhon lisäksi Maxin on kestäminen epäpäteviä palkollisiaan, jotka ovat muun koheltamisensa ohella aiheuttaa vieraille ruokamyrkytyksen ja ampua heitä ilotulitusraketeilla.

Huumoria ammennetaan ranskalaisesta temperamentista. Tunteet käyvät kuumina, henkilöt sanailevat kilpaa toistensa kanssa ja ärräpäät lentävät. Siis samanlaista kohkaamista ja meuhkaamista, johon suurin osa ranskalaisista komedioista nykyisin luottaa. Elokuvan pelastavat kaksi lopussa nähtävää juhlakohtausta. Niissä on aitoa romantiikan lumoa ja magiaa.

C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan ***

Matt Damon ja Kristen Wiig kutistuvat lilliputeiksi uutuusdraamassa Downsizing.

Väestönkasvun hillitsemiseen ei ole keksitty keinoa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Alexander Payne tarjoilee uutuusdraamassaan Downsizing varsin radikaalin ratkaisun: kutistetaan ihmiskunta peukaloisiksi. Mini-ihmiset kuluttavat vähemmän luonnon resursseja, joten ilmastonmuutoskin saadaan hallintaan. Riittävätkö moiset perustelut vakuuttamaan muut kuin ituhipit? Mites olisi tämä: peukaloliisojen ja peukalolassejen elämä on niin edullista, että jokaisella lilliputilla on varaa luksuselämään. No niin, johan kuulostaa paremmalta! Ei siis ihme, että perusjamppa Paul (Matt Damon) ja hänen vaimonsa Audreykin (Kristen Wiig) päättävät aloittaa uuden elämän pikkiriikkisinä.

Downsizingin alkuasetelma on kuin suoraan 1950-luvun scifikauhuelokuvista. Paynen tyylilaji on kuitenkin satiiri. Ihmisiä kiinnostaa enemmän mässäillä ja mälläillä kuin uhrautua pyyteettömästi luonnon puolesta. Pian käy ilmi, että pikkuistenkin yhteiskuntaakin pyörittävät nälkäpalkalla kituvat siirtolaissiivoojat, jotka on kutistettu vastoin tahtoaan valkoisia palvelemaan.

Satiiri toimii, mutta aivan yhtäkkiä Payne lisää hurjasti kierroksia. Alkaa psykedeelinen ja paatoksellinen trippi, jonka aikana Paul vierailee bergeniläisessä ekoyhteisössä. Haahuilua, batiikkipaitoja ja rummutusta. Kultti vai utopia? Joka tapauksessa turhan kulunutta kuvastoa eikä oivalluksista ole tietoakaan. 

Downsizing **