Joyce Carol Oatesin romaani Sisareni, rakkaani käsittelee luistelijatytön murhaa koukuttavasti.

Amerikkalaiskirjailija Joyce Carol Oates ei kavahda raskaita aiheita. Sisareni, rakkaani on karmaiseva romaani pienen luistelijatytön murhasta ja sitä seuraavasta mediasirkuksesta.

Yhdysvalloissa lukijat ovat vetäneet romaanista yhtäläisyysmerkit lapsimissi JonBenét Ramseyn murhaan. Tarina seuraa todellisia tapahtumia monissa yksityiskohdissa. Oates tekee kirjassaan ruumiinavauksen pikkutyttöjä seksualisoiville kisoille, ahneille vanhemmille ja murhilla mässäilevälle yleisölle. Bliss-tyttö on pyörityksen keskellä tahdoton nukke, joka muuttuu yleisön silmissä vain kiihottavammaksi kuoltuaan.

Parasta antia on kertojanääni, 19-vuotias veli Skyler, joka muistelee tapausta kymmenen vuoden jälkeen. Hän epäilee itseään ja muistojaan ja vuoroin syyttelee vanhempiaan, vuoroin kaipaa heitä. Aikuisten maailma ja keskiluokkainen naapurusto kuvataan yliampuvan karmeiksi.

Satiirin avulla lukijan on helpompi sietää ahdistava aihe, mutta psykologisessa mielessä romaani jää puolivillaiseksi. Välillä tulee epämiellyttävä olo: tuntuu kuin lukisi Alibia. Lukija joutuu miettimään omia motiiveitaan. Miksi kirja on niin koukuttavaa lukemista?

Parhaiden Oates-suomennosten tasolle uutuus ei ihan yllä, vaikka hieno romaani onkin. Oatesin laajasta tuotannosta tutustumisen arvoisia ovat myös Marilyn Monroen elämästä kertova tiiliskiviromaani Blondi ja vavahduttava pienoisromaani Kosto: rakkaustarina.

Suomalaista saattaa yllättää Oatesin tapa kuvata missikisat ja luistelu samanlaiseksi mauttomaksi pyllistelyksi. Meillä lasten luisteluharrastuksella taitaa olla vähän tervehenkisempi maine.

Joyce Carol Oates: Sisareni, rakkaani 

Suom. Kaijamari Sivill, Otava

★★★★

30 tiukkaa kysymystä – testaa Me Naisten eeppisessä joululauluvisassa, miten hyvin tiedät rakastetut klassikot ja muut sesonkibiisit. Vain todellinen tietäjä saa kaikki oikein!

 

 

The Crown -sarjasta tuttu Claire Foy nähdään uutuusdraamassa Breathe poliota sairastavan miehen omistautuvana vaimona.

Robin Cavendish (1930–1994) halvaantui kaulasta alaspäin sairastuttuaan polioon 28-vuotiaana. Hänen henkensä oli hengityslaitteen varassa. 1950-luvulla hengityskonepotilaat joutuivat viettämään loppuelämänsä sairaalassa. Cavendish vaati kuitenkin päästä kotiin, vaikka lääkäri ennusti hänen kuolevan kahdessa viikossa ilman sairaalahoitoa.

Toivetta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa ilman hänen viimeisillään raskaana olleen vaimonsa Dianan omistautumista. Eikä ilman Robinin yläluokkaisuutta ja sen myötä kertynyttä omaisuutta.

Cavendishien poika Jonathan on tuottanut vanhempiensa tarinasta uutuusdraaman Breathe. Pojan hallitseva rooli elokuvanteossa selittää sen, miksi pariskunnan elämää kuvataan niin sovinnaisesti. Robinin ja Dianan suhde on tasapainoinen ja seesteinen, eikä elokuvassa nähdä ainuttakaan perheriitaa. Luulisi, että omaishoitajan ja hoitajastaan täysin riippuvaisen hoidettavan suhde olisi omiaan aiheuttamaan ristiriitoja.

Monet vammaisaktivistit ovat sitä mieltä, että vammaisten seksi on yhä tabu, jota ei uskalleta käsitellä. Elokuvassa parin seksielämään viitataan vain hienoisesti vihjaillen. Tai sitten Jonathan-poika ei vielä aikuisenakaan halua nähdä vanhempiaan seksuaalisina olentoina.

Elokuva tarttuu vammaisuuteen muutenkin silkkihansikkain. Se kertoo selviytymistarinan: Robin on sankari, jonka urheutta hänen ystävänsä ihailevat. Diagnoosin saatuaan Robin toivoo eutanasiaa, mutta kun hän on hyväksynyt sairautensa, negatiivisia tunteita ei enää juuri näytetä. Hänestä tuli yksi maailman ensimmäisistä vammaisaktivisteista.

Asia on tärkeä, mutta draaman ote on välillä kuin valistuselokuvan. Vammaisista soisi näkevänsä elokuvia, jossa heidät esitettäisiin ennen kaikkea ihmisinä ja sitten vasta vammaisina.

Robinia näyttelee Andrew Garfield ja Dianaa The Crown -tv-sarjan pääosasta tuttu Claire Foy. Elokuva on taattua BBC-laatua: puvustukset, lavastus ja kuvaus hivelevät silmää. Elokuva on Andy Serkisin esikoisohjaus. Hänet muistetaan parhaiten Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa tekemästään liikkeenkaappausroolistaan Klonkkuna.

Breathe ***