– Hullut asuu Kallios on yhdistelmä mielikuvitusta ja koettuja juttuja. Muutin Kallioon ja mietin eron jälkeistä fiilistä edellisestä elämänvaihteestani. Tästä tarina syntyi, Vilma kertoo. Kuva: Universal Music
– Hullut asuu Kallios on yhdistelmä mielikuvitusta ja koettuja juttuja. Muutin Kallioon ja mietin eron jälkeistä fiilistä edellisestä elämänvaihteestani. Tästä tarina syntyi, Vilma kertoo. Kuva: Universal Music

Kuka on Vilma Alina, jonka biisiä Hullut asuu Kallios jaetaan nyt sosiaalisessa mediassa?

Vilma Alinan eli Vilma Lähteenmäen , 21, tuoretta biisiä Hullut asuu Kallios on katsottu YouTubessa kolmessa viikossa jo yli 100 000 kertaa. Kappale on esimakua levyltä, joka tulee ”ehkä keväällä tai alkusyksystä”.

Vilma on tehnyt sitä nyt pari vuotta säveltäjä Ilkka Wirtasen kanssa, siis siitä lähtien, kun hänet löydettiin Sara Forsbergin ja Benjamin Peltosen kaltaisten nuorten julkkujen tapaan sosiaalisesta mediasta.

Vilma löytyi yllättäen, ennen kuin hän itsekään uskalsi haaveilla poppistaran roolista.

– Olen kyllä aina haaveillut muusikon urasta ja halusin lähteä opiskelemaan musiikkia, Vilma sanoo.

Hän ehti julkaista YouTubessa muutaman kappaleen, ennen kuin Anssi Kela jakoi yhden niistä. Useampi levy-yhtiö otti häneen yhteyttä nähtyään videon, seuraavana päivänä hän istui jo studiossa.

– Ei se ollut mikään suunnitelma. En ajatellut, että se johtaisi tällaiseen. Olin hankkinut looppipedaalin ja halusin näyttää kavereilleni, mitä sillä voi tehdä, Vilma naureskelee.

Ilman tätä videota Vilma ei olisi ehkä saavuttanut unelmiaan. Video: YouTube

– Jos olisin tiennyt, että jengi jakaa videota niin paljon, olisin tehnyt ja äänittänyt sen paremmin. Nythän se on sellainen tosi yksinkertainen kotivideo, yhdellä otolla kuvattu, Vilma kuvailee ensivideotaan.

Ylpeästi kotoisin somesta

Vaikka Hullut asuu Kalliossa on täysiverisesti tuotettu ja viimeiseen asti hiottu poppihitti, Vilma ei aio pyyhkiä menneisyyttään ja poistaa ensimmäisiä vähän haparoivia YouTube-esiintymisiään.

– Mun mielestä on hyvä, että ovat siellä. On makea nähdä kehityksen kaari: mistä on lähdetty ja mihin päästy.

Vilma tietää itsekin, ettei hänestä ehkä olisi tullut samanlaista poppistaraa ilman sosiaalista mediaa.

– Se on hieno tapa nousta. Somessa kaikki lähtee siitä, mitä nuoret haluavat itse tehdä ilman kenenkään ohjausta ja valvomista. En varmaankaan olisi tässä pisteessä ilman sosiaalista mediaa.

Viimeisen kahden vuoden aikana Vilma on joutunut etsimään oman juttunsa artistina.

– Olen tehnyt tosi paljon duunia, että löytäisin oman ääneni ja juttuni. Kun aloitin, minulla ei ollut selvää kuvaa siitä, mitä haluan olla artistina. Sen löysin matkan varrella.

Hullut asuu Kallios -kappaleen musiikkivideon ohjasivat Kaapo Kamu ja julkkisten stylistinä tunnettu malli Maryam Razavi. Video: YouTube

Lue myös:

Mallisiskokset Maryam ja Shadi Razavi: "Isä valvoi, ettemme pukeudu liian paljastavasti"

Tältä kuulostaa Suomen söpöimmän Instagram-sensaation debyyttisinkku

Youtube-julkkis Sara Forsbergin Hollywood-leffa paljastui – vastanäyttelijä ja Jackass-tähti hehkuttaa

Vilma Alina eli Vilma Lähteenmäki, 21

Soittanut 7-vuotiaasta lähtien klassista pianoa.

Kiinnostui Sibelius-lukiossa laulamisesta.

Opiskelee pop- ja jazzkonservatoriossa muusikoksi. Valmistuu ”ehkä ensi vuonna”.

Vastaa yksin kappaleidensa sanoista. Sävellyksessä auttaa Ilkka Wirtanen.

Musiikilliset esikuvat: Rudimental, Massive Attack ja M83.

Hullut asuu Kallios -kappale julkaistiin marraskuussa 2014. Ensimmäinen levy ulos vuoden 2015 aikana.

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.