Softengine edustaa Suomea Euroviisuissa laulaja Topi Latukan (kesk.) johdolla. Nuoret miehet ovat juuri ja juuri täysi-ikäisiä. Kuva Yle Kuvapalvelu
Softengine edustaa Suomea Euroviisuissa laulaja Topi Latukan (kesk.) johdolla. Nuoret miehet ovat juuri ja juuri täysi-ikäisiä. Kuva Yle Kuvapalvelu

Suomen euroviisuedustajan esikuvia ovat Coldplay ja Muse.

Softengine on Suomen euroviisuedustaja biisillään Something Better. Voittaja ratkesi Uuden musiikin kilpailussa lauantai-iltana. Seinäjokelaisessa rockbändissä soittavat Topi Latukka, Ossi Mäkelä, Eero Keskinen, Henri Oskár ja Tuomo Alarinta.

– Aika sekava tunnelma. Siistii! laulaja Topi Latukka sanoi suorassa lähetyksessä.

Bändi on nimennyt esikuvikseen Coldplayn, Musen, Disco Ensemblen ja 30 Seconds To Marsin. Se on julkaissut omakustannelevyn vuonna 2012.

Softenginen lisäksi viisupaikkaa tavoittelivat Mikko Pohjola, MIAU,  Hukka & Mama, Clarissa feat. Josh Standing, Hanna Sky, Madcraft ja Voice of Finlandista tuttu Lauri Mikkola. Toiseksi sijoittui Mikko Pohjola ja kolmanneksi MIAU.

Euroviisut järjestetään Kööpenhaminassa toukokuussa. Softengine esiintyy toisessa semifinaalissa torstaina 8.5. Finaali on lauantaina 10.5.

Lue myös:

Kaikki artikkelit Euroviisuista

Softengine: Something Better

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!

 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****