Laulaja Iisa Pykärin kesään mahtuu kirjoja. Kuva Jonna Öhrnberg.
Laulaja Iisa Pykärin kesään mahtuu kirjoja. Kuva Jonna Öhrnberg.

Millaisen kirjan mökkikassiinsa pakkaa ihminen, joka tekee koko vuoden töitä sanojen kanssa?

”Kesäloma on muusikon keikkatyössä hieman häilyvä käsite, mutta lukeminen on juuri siksi tärkeää: akut latautuvat ihan eri tavalla, kun uppoutuu kirjaan eikä naputtele meilejä tai someta. Lukeminen on pikatie lomamoodiin.

Luen mielelläni ulkona: pihakeinussa, kalliolla, parvekkeella, rantahietikolla, laiturilla, kahvilassa tai terassilla. Kun käynnistelen uutta kirjoitustyötä, lukeminen auttaa tyhjentämään omaa mieltä ja samalla täyttää sitä uusilla ideoilla ja oivalluksilla.”

Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista

Ruotsalaisen romaanin teemat – muistaminen, rakkaus ja identiteetin pohdinta – kiinnostavat, samoin kirjoittajan käyttämä mosaiikkitekniikka. Khemiri itse vaikuttaa viisaalta ja ajattelevalta hahmolta, enkä tiedä, miksen ole tullut lukeneeksi häntä aikaisemmin.

Anaïs Nin: Henry ja June

Ninin päiväkirjoja on ilmestynyt häkellyttävä määrä: hänhän dokumentoi niihin melkein koko elämänsä. Tässä sensuroimattomassa laitoksessa on mukana aikoinaan päiväkirjoista liian tulenarkoina poistetut kuvaukset Henry Millerin ja Ninin suhteesta. 

Päiväkirjat vilisevät kuuluisia taiteilijoita, mutta kiehtovinta on kuitenkin Ninin sielunelämä: hänen tunneherkkyytensä, intohimoisuutensa ja omistautumisensa sekä taiteelleen että rakkaudelle koskettaa minua.

Anne Helttunen, Annamari Saure ja Jari Suominen: Mieli ja maisema – kirjailijoiden työhuoneita

Taiteilijoiden työhuoneet, -tavat ja rutiinit kiinnostavat minua aina. Pihakeinu, kahvin juominen tutusta ruusukupista tai pensasaidassa laulavat mustarastaat saattavat olla isossa roolissa kirjan tai laulun maailmaan saattamisessa. Siinä on yhtä aikaa jotain viehättävän inhimillistä ja maagista. Olen varma, että viihdyn mainiosti jonkun kesäpäivän hengaten kotimaisten kirjailijoiden työhuoneissa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Keski-ikäisten miesten hippaleikki on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla.

Mitä ihmettä? Aikuiset miehet leikkivät hippaa? Totta vai tarua?

Totta, kuten The Wall Street Journal tiesi vuonna 2013 julkaistussa artikkelissaan kertoa. Yhdysvalloissa asuu kymmenen keski-ikäisen miehen kaverilössi, jonka hippaleikki oli kestänyt artikkelin julkaisuun mennessä yhtäjaksoisesti jo 24 vuotta. Peli tosin on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla. Hippaa pelataan vain helmikuun ajan – mutta sitäkin intensiivisemmin. Kaverukset ovat jahdanneet toisiaan jopa yhden osallistujan isän hautajaisissa.

Esikoisohjaaja Jeff Tomsic on nyt vääntänyt merkillisestä ystävysporukasta komedian Kiinni jäit! Ikuisiksi teineiksi jämähtäneistä miehistähän on viime vuosina väsätty sen tuhannen elokuvaa. Niistä Kiinni jäit! eroaa vain siinä, että se perustuu tositapahtumiin.

Kymmenhenkinen posse on tiivistetty viiteen. Pääosissa sähläävät Jeremy Renner, Jon Hamm, Ed Helms, Jake Johnson ja Hannibal Buress. Kiintiönaisina vilahtavat Isla Fisher ja Annabelle Wallis. Huumori on paitsi poliittisesti epäkorrektia, myös yllätyksetöntä ja jankkaavaa. Ainut mikä saa katsojan hieman hymähtämään on Renner, joka leikittelee itseironisesti toimintasankarin imagollaan.
Kiinni jäit!
ENSI-ILTA 20.7. * 1/2

Jos tekee mieli jotain makeaa ja tirauttaa päälle pieni liikutuksen kyynel, kannattaa mennä katsomaan tämä Mamma Mia! -jatko-osa. Ei voi ihminen jäädä pahalle tuulelle kesän hyväntuulisimman hattaraleffan jälkeen.

Kun Amanda Seyfriedille ehdotettiin paluuta Mamma Mia! -rooliinsa, näyttelijä kummasteli, mitä ihmettä jatko-osassa voisi tapahtua. Mutta ihan näppärän juonen brittiläinen Ol Parker siihen kuitenkin kehitteli.

Abban hitit ja muutama tuntemattomampikin biisi on sijoiteltu taiten viemään tarinaa eteenpäin, eikä tunnu vaivaannuttavalta, kun väki puhkeaa lauluun kesken kohtauksen. Näyttävät tanssinumerot ovat kesän hyväntuulisimman hattaraleffan makeinta antia. Tarina sijoittuu ensimmäisen osan tapaan Kreikkaan, mutta todellisuudessa elokuva filmattiin Kroatian kauniissa saaristossa.

Nykypäivä nivoutuu luontevasti tuttua tarinaa taustoittaviin historiatakaumiin, joissa uusi nimi Lily James saa loistaa. Vanha jengi on koolla myös: Stellan Skarsgård, Colin Firth ja Pierce Brosnan isärooleissaan sekä Meryl Streep, jonka roolihenkilö laulaa nyt pilven reunalta. Myös Abba-miehet Benny Andersson ja Björn Ulvaeus tekevät pienet camoroolit elokuvassa.

Joukon friikein esitys tulee vahakasvoiselta Cheriltä, joka on kuin syntynyt laulamaan Abban Fernandoa. Hän on myös valkokankaan coolein isoisoäiti ikinä!

Mamma Mia! Here we go again ***