Laulaja Iisa Pykärin kesään mahtuu kirjoja. Kuva Jonna Öhrnberg.
Laulaja Iisa Pykärin kesään mahtuu kirjoja. Kuva Jonna Öhrnberg.

Millaisen kirjan mökkikassiinsa pakkaa ihminen, joka tekee koko vuoden töitä sanojen kanssa?

”Kesäloma on muusikon keikkatyössä hieman häilyvä käsite, mutta lukeminen on juuri siksi tärkeää: akut latautuvat ihan eri tavalla, kun uppoutuu kirjaan eikä naputtele meilejä tai someta. Lukeminen on pikatie lomamoodiin.

Luen mielelläni ulkona: pihakeinussa, kalliolla, parvekkeella, rantahietikolla, laiturilla, kahvilassa tai terassilla. Kun käynnistelen uutta kirjoitustyötä, lukeminen auttaa tyhjentämään omaa mieltä ja samalla täyttää sitä uusilla ideoilla ja oivalluksilla.”

Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista

Ruotsalaisen romaanin teemat – muistaminen, rakkaus ja identiteetin pohdinta – kiinnostavat, samoin kirjoittajan käyttämä mosaiikkitekniikka. Khemiri itse vaikuttaa viisaalta ja ajattelevalta hahmolta, enkä tiedä, miksen ole tullut lukeneeksi häntä aikaisemmin.

Anaïs Nin: Henry ja June

Ninin päiväkirjoja on ilmestynyt häkellyttävä määrä: hänhän dokumentoi niihin melkein koko elämänsä. Tässä sensuroimattomassa laitoksessa on mukana aikoinaan päiväkirjoista liian tulenarkoina poistetut kuvaukset Henry Millerin ja Ninin suhteesta. 

Päiväkirjat vilisevät kuuluisia taiteilijoita, mutta kiehtovinta on kuitenkin Ninin sielunelämä: hänen tunneherkkyytensä, intohimoisuutensa ja omistautumisensa sekä taiteelleen että rakkaudelle koskettaa minua.

Anne Helttunen, Annamari Saure ja Jari Suominen: Mieli ja maisema – kirjailijoiden työhuoneita

Taiteilijoiden työhuoneet, -tavat ja rutiinit kiinnostavat minua aina. Pihakeinu, kahvin juominen tutusta ruusukupista tai pensasaidassa laulavat mustarastaat saattavat olla isossa roolissa kirjan tai laulun maailmaan saattamisessa. Siinä on yhtä aikaa jotain viehättävän inhimillistä ja maagista. Olen varma, että viihdyn mainiosti jonkun kesäpäivän hengaten kotimaisten kirjailijoiden työhuoneissa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

30 tiukkaa kysymystä – testaa Me Naisten eeppisessä joululauluvisassa, miten hyvin tiedät rakastetut klassikot ja muut sesonkibiisit. Vain todellinen tietäjä saa kaikki oikein!

 

 

The Crown -sarjasta tuttu Claire Foy nähdään uutuusdraamassa Breathe poliota sairastavan miehen omistautuvana vaimona.

Robin Cavendish (1930–1994) halvaantui kaulasta alaspäin sairastuttuaan polioon 28-vuotiaana. Hänen henkensä oli hengityslaitteen varassa. 1950-luvulla hengityskonepotilaat joutuivat viettämään loppuelämänsä sairaalassa. Cavendish vaati kuitenkin päästä kotiin, vaikka lääkäri ennusti hänen kuolevan kahdessa viikossa ilman sairaalahoitoa.

Toivetta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa ilman hänen viimeisillään raskaana olleen vaimonsa Dianan omistautumista. Eikä ilman Robinin yläluokkaisuutta ja sen myötä kertynyttä omaisuutta.

Cavendishien poika Jonathan on tuottanut vanhempiensa tarinasta uutuusdraaman Breathe. Pojan hallitseva rooli elokuvanteossa selittää sen, miksi pariskunnan elämää kuvataan niin sovinnaisesti. Robinin ja Dianan suhde on tasapainoinen ja seesteinen, eikä elokuvassa nähdä ainuttakaan perheriitaa. Luulisi, että omaishoitajan ja hoitajastaan täysin riippuvaisen hoidettavan suhde olisi omiaan aiheuttamaan ristiriitoja.

Monet vammaisaktivistit ovat sitä mieltä, että vammaisten seksi on yhä tabu, jota ei uskalleta käsitellä. Elokuvassa parin seksielämään viitataan vain hienoisesti vihjaillen. Tai sitten Jonathan-poika ei vielä aikuisenakaan halua nähdä vanhempiaan seksuaalisina olentoina.

Elokuva tarttuu vammaisuuteen muutenkin silkkihansikkain. Se kertoo selviytymistarinan: Robin on sankari, jonka urheutta hänen ystävänsä ihailevat. Diagnoosin saatuaan Robin toivoo eutanasiaa, mutta kun hän on hyväksynyt sairautensa, negatiivisia tunteita ei enää juuri näytetä. Hänestä tuli yksi maailman ensimmäisistä vammaisaktivisteista.

Asia on tärkeä, mutta draaman ote on välillä kuin valistuselokuvan. Vammaisista soisi näkevänsä elokuvia, jossa heidät esitettäisiin ennen kaikkea ihmisinä ja sitten vasta vammaisina.

Robinia näyttelee Andrew Garfield ja Dianaa The Crown -tv-sarjan pääosasta tuttu Claire Foy. Elokuva on taattua BBC-laatua: puvustukset, lavastus ja kuvaus hivelevät silmää. Elokuva on Andy Serkisin esikoisohjaus. Hänet muistetaan parhaiten Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa tekemästään liikkeenkaappausroolistaan Klonkkuna.

Breathe ***