Sanni. Kuva: Warner Music Finland / Julius Koivistoinen
Sanni. Kuva: Warner Music Finland / Julius Koivistoinen

Sannin tuore levy on hetkessä kiinni, kuten trendikkään popmusiikin kuuluukin olla.

Reilu vuosikymmen sitten Smak-yhtye julkaisi esikoislevyn, jossa tuntui olevan lähinnä varhaisteini-ikäistä intoa – olivathan bändin jäsenet yläasteikäisiä. Sittemmin yhtyeen kitaristista Henri Salosesta on kasvanut yksi uuden suomalaisen popin pääarkkitehdeista. Salonen on työskennellyt taiteilijanimellä Hank Solo muun muassa Maija Vilkkumaan, Roope Salmisen ja Kasmirin kanssa. Ja nyt Salosen tähänastiseksi päätyöksi nousee hänen omaa ikäpolveaan edustavan Sannin kolmas albumi.

Kokonaisuus on helppo ja hetkessä kiinni, se ei huolehdi huomisesta tai tavoittele ajattomuutta.

Salonen on yhdessä Sannin kanssa luonut soundillisen maiseman, joka koostuu tasapuolisesti niin tahallaan tuotannossa tehdyistä häiriötekijöistä (suhinoista, särinöistä, ujelluksista) kuin popin kliseistä (paikoin suorastaan ärsyttävän tarttuvista melodiakuluista ja överisokeroiduista syntikkariffeistä).

Kokonaisuus on helppo ja hetkessä kiinni, se ei huolehdi huomisesta tai tavoittele ajattomuutta. Se elää ja hengittää vain ja ainoastaan tätä hetkeä, kuten nuoren ja muodikkaan popmusiikin kuuluukin.

Musiikkia kiinnostavammaksi paikantuvat Sannin tekstit, jotka tuntuvat ensikuulemalta pintapuolisilta. Tarkempi kuuntelu paljastaa sanoitukset tarkkanäköisiksi päiväkirjamerkinnöiksi kaksikymppisen selfie-sukupolven elämästä: lähes joka käänteessä kuvataan, ollaan kuvattavana tai ”selataan sun kuvia kuin uutisia”. Sen sijaan ympäröivään yhteiskuntaan Sanni ei kiinnitä mitään huomiota, kuten ei moni muukaan samaan sukupolveen kuuluva.

Kun haluamme viidentoista vuoden päästä tietää, millaista oli parikymppisten elämä vuonna 2016, Sanni toiminee yhä oivana ovisilmänä todellisuuteen, joka silloin tuntuu jo epäilemättä vanhanaikaiselta.

Sanni: Sanni

(Warner)

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.