Samuel L. Jackson. Kuva: Reuters
Samuel L. Jackson. Kuva: Reuters

Näyttelijä Samuel L. Jackson on lausunut motherfucker-sanan valkokankaalla satoja kertoa. Huffington Postin bloggarit tekivät Jacksonin suosikki-ilmaisusta hulvattoman videokoosteen.

Kun näyttelijä Samuel L. Jackson, 65, lausuu sanan motherfucker (kusipää, paskiainen, mulkku), se on kuin runoutta. Eikä sana kuulosta kenenkään toisen lausumana yhtä uskottavalta. Tämän ovat huomanneet Huffington Post -lehden bloggarit Oliver Noble ja Ben Craw.

Jacksonin tavaramerkistä innostuneet bloggarit ovat koostaneet hulvattoman, reilun kolmen minuutin videopätkän kaikista Jacksonin leffoista, joissa hän päästää suustaan kuuluisan kirosanan. Ja onpa joukossa myös yksi brotherfucker.

Suurimpaan rooliin Jacksonin sadattelu on päässyt vuonna 1997 valmistuneessa Jackie Brown -elokuvassa, jossa Jackson lausuu motherfucker-sanan 37 kertaa. Toiseksi eniten, 26 kertaa, sana toistuu Quentin Tarantinon kulttileffassa Pulp Fiction.

Huffinton Postin bloggareiden koostama lista leffoista, joissa Jackson lausuu motherfucker-sanan:

School Daze (1988): 1 motherfucker
Jungle Fever (1991): 7 motherfuckers
Strictly Business (1991): 1 mother...
Menace II Society (1993): 5 motherfuckers
True Romance (1993): 4 motherfuckers
Fresh" (1994): 1 motherfucker
Pulp Fiction (1994): 26 motherfuckers
Die Hard: With a Vengeanc" (1995): 7 motherfuckers
Hard Eight (1996): 1 motherfucker
The Great White Hype (1996): 2 motherfuckers
The Long Kiss Goodnight (1996): 3 motherfuckers
Jackie Brown (1997): 37 motherfuckers
The Negotiator (1998): 2 motherfuckers
Rules of Engagement (2000): 5 motherfuckers
Shaft (2000): 13 motherfuckers
Formula 51 (2001): 6 motherfuckers
Basic (2003): 2 motherfuckers
In My Country (2004): 1 you mother-
Freedomland (2006): 1 motherfucker, 1 brotherfucker
Snakes on a Plane: 3 motherfuckers
Black Snake Moan (2006): 6 motherfuckers
Soul Men (2008): 24 motherfuckers, 2 mother-
Arena (2011): 1 motherfucker
Meeting Evil (2012): 1 motherfucker
Django Unchained (2012): 4 motherfuckers
Oldboy (2013): 8 motherfuckers
RoboCop (2014): 1 motherfucker

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****