Samuel L. Jackson. Kuva: Reuters
Samuel L. Jackson. Kuva: Reuters

Näyttelijä Samuel L. Jackson on lausunut motherfucker-sanan valkokankaalla satoja kertoa. Huffington Postin bloggarit tekivät Jacksonin suosikki-ilmaisusta hulvattoman videokoosteen.

Kun näyttelijä Samuel L. Jackson, 65, lausuu sanan motherfucker (kusipää, paskiainen, mulkku), se on kuin runoutta. Eikä sana kuulosta kenenkään toisen lausumana yhtä uskottavalta. Tämän ovat huomanneet Huffington Post -lehden bloggarit Oliver Noble ja Ben Craw.

Jacksonin tavaramerkistä innostuneet bloggarit ovat koostaneet hulvattoman, reilun kolmen minuutin videopätkän kaikista Jacksonin leffoista, joissa hän päästää suustaan kuuluisan kirosanan. Ja onpa joukossa myös yksi brotherfucker.

Suurimpaan rooliin Jacksonin sadattelu on päässyt vuonna 1997 valmistuneessa Jackie Brown -elokuvassa, jossa Jackson lausuu motherfucker-sanan 37 kertaa. Toiseksi eniten, 26 kertaa, sana toistuu Quentin Tarantinon kulttileffassa Pulp Fiction.

Huffinton Postin bloggareiden koostama lista leffoista, joissa Jackson lausuu motherfucker-sanan:

School Daze (1988): 1 motherfucker
Jungle Fever (1991): 7 motherfuckers
Strictly Business (1991): 1 mother...
Menace II Society (1993): 5 motherfuckers
True Romance (1993): 4 motherfuckers
Fresh" (1994): 1 motherfucker
Pulp Fiction (1994): 26 motherfuckers
Die Hard: With a Vengeanc" (1995): 7 motherfuckers
Hard Eight (1996): 1 motherfucker
The Great White Hype (1996): 2 motherfuckers
The Long Kiss Goodnight (1996): 3 motherfuckers
Jackie Brown (1997): 37 motherfuckers
The Negotiator (1998): 2 motherfuckers
Rules of Engagement (2000): 5 motherfuckers
Shaft (2000): 13 motherfuckers
Formula 51 (2001): 6 motherfuckers
Basic (2003): 2 motherfuckers
In My Country (2004): 1 you mother-
Freedomland (2006): 1 motherfucker, 1 brotherfucker
Snakes on a Plane: 3 motherfuckers
Black Snake Moan (2006): 6 motherfuckers
Soul Men (2008): 24 motherfuckers, 2 mother-
Arena (2011): 1 motherfucker
Meeting Evil (2012): 1 motherfucker
Django Unchained (2012): 4 motherfuckers
Oldboy (2013): 8 motherfuckers
RoboCop (2014): 1 motherfucker

Elokuvan ajankuva on uskottavaa, mutta huumori vanhentunutta.

Työväenteatterin näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) joutuu sisällissodan loputtua vangiksi vankilasaarelle. Samaan vankilaan on vangittu hänen työtoverinsa. Koko teatteriseurue on saanut kuolemantuomion.

Vankilaa johtava kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen) tarjoaa poppoolle mahdollisuuden. Sotavankilaitoksen johtaja on tulossa vierailulle vankileirille. Viihdyttäjien tulee loihtia häntä varten huvinäytelmä, joka saa kunniavieraan ulvomaan naurusta. Näyttelijät siis joutuvat näyttelemään henkensä edestä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää sai inspiraation näytelmäänsä Suomen hauskin mies näyttelijä Jalmari Parikan elämästä. Hän ei kuitenkaan pyrkinyt olemaan uskollinen historian tapahtumille. Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa marraskuussa. Pääosassa nähtiin Martti Suosalo. Nyt on vuorossa samanniminen elokuva.

Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa.

Näyttelijöistä jäävät Suosalon lisäksi mieleen erityisesti Jani Volanen ja Jussi Lehtonen. Volanen näyttelee hyvin ristiriitojen repimää kapteenia, jonka menneisyys saa hänet kiinni.

Lehtosen homoseksuaali hahmo on stereotyyppi, jonka näyttelijä hahmottelee muutamalla maneerilla. Miksi ohjaaja on halunnut näyttelijältään näin kliseisen tulkinnan?

Elokuvan suurin ongelma liittyy huvinäytelmään, jota siinä valmistellaan. Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa. Voin uskoa, että vuosikymmeniä sitten huumoriksi on riittänyt se, että mies keekoilee mekossa.

Elokuvan kliimaksi eli näytelmän esittäminen onkin antikliimaksi. Nykykatsoja ei ihan näin alkeelliselle huumorille enää lämpene.

Suomen hauskin mies ***

 

Lady Bird lunastaa odotukset ja sen dialogi on luontevaa sekä nokkelaa.

Eletään vuotta 2002. 17-vuotias Lady Bird (erinaomainen Saoirse Ronan) aloittaa viimeisen luokan katolisessa Immaculate Heart Of Mary -lukiossa. Nunnat tarkastavat, että tyttöjön hame ei ole heidän mielestään liian lyhyt. Koulun tanssiasissa tanssivan parin välissä on oltava 15 sentin rako ”pyhää henkeä varten”.

Mutta kun nunnien silmä välttää, teinit suorittavat nuoruuteen kuuluvat aikuistumisriitit ekasta kerrasta huumekokeiluihin.

Näyttelijä Greta Gerwig räjäytti indieleffojen ystävien tajunnan vuonna 2012 draamalla Frances Ha. Hän paitsi näytteli nimiroolin, myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä sen ohjaajan Noah Baumbachin kanssa.

”Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin.”

Huikean tyylikäs mustavalkoisena kuvattu draama kertoi naisten välisestä ystävyydestä niin raikkaasti, ettei sille ole vertailukohtaa. Niinpä Gerwigin ohjaajadebyytiltään oli lupa odottaa paljon. Draama Lady Bird lunastaa odotukset.

High school -elokuvat kertovat yleensä humoristiseen sävyyn poikaporukasta, joka hinkuu eroon poikuudestaan. Tyttöjen rooliksi jää olla vain poikien halujen kohde. Gerwig kääntää kliseisen astelman päälaelleen.

Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin. Ihastuksia Kylea ja Dannya (Timothée Chalamet ja Lucas Hedges) paljon tärkeämpi on ystävyys bestis Julien (Beanie Feldstein) kanssa.

Elämä paiskaa Lady Birdin eteen tilanteita, joista monet ovat tuttuja katsojan omasta nuoruudesta. Ne esitetään uskottavasti ja samastuttavasti. Tällainen on esimerkiksi äidin ja tyttären välinen vaivaannuttava seksivalistuskeskustelu tai bestisten välinen juttutuokio masturbaatiosta. Dialogi on luontevaa ja nokkelaa.

Lady Bird ****