Samuel L. Jackson. Kuva: Reuters
Samuel L. Jackson. Kuva: Reuters

Näyttelijä Samuel L. Jackson on lausunut motherfucker-sanan valkokankaalla satoja kertoa. Huffington Postin bloggarit tekivät Jacksonin suosikki-ilmaisusta hulvattoman videokoosteen.

Kun näyttelijä Samuel L. Jackson, 65, lausuu sanan motherfucker (kusipää, paskiainen, mulkku), se on kuin runoutta. Eikä sana kuulosta kenenkään toisen lausumana yhtä uskottavalta. Tämän ovat huomanneet Huffington Post -lehden bloggarit Oliver Noble ja Ben Craw.

Jacksonin tavaramerkistä innostuneet bloggarit ovat koostaneet hulvattoman, reilun kolmen minuutin videopätkän kaikista Jacksonin leffoista, joissa hän päästää suustaan kuuluisan kirosanan. Ja onpa joukossa myös yksi brotherfucker.

Suurimpaan rooliin Jacksonin sadattelu on päässyt vuonna 1997 valmistuneessa Jackie Brown -elokuvassa, jossa Jackson lausuu motherfucker-sanan 37 kertaa. Toiseksi eniten, 26 kertaa, sana toistuu Quentin Tarantinon kulttileffassa Pulp Fiction.

Huffinton Postin bloggareiden koostama lista leffoista, joissa Jackson lausuu motherfucker-sanan:

School Daze (1988): 1 motherfucker
Jungle Fever (1991): 7 motherfuckers
Strictly Business (1991): 1 mother...
Menace II Society (1993): 5 motherfuckers
True Romance (1993): 4 motherfuckers
Fresh" (1994): 1 motherfucker
Pulp Fiction (1994): 26 motherfuckers
Die Hard: With a Vengeanc" (1995): 7 motherfuckers
Hard Eight (1996): 1 motherfucker
The Great White Hype (1996): 2 motherfuckers
The Long Kiss Goodnight (1996): 3 motherfuckers
Jackie Brown (1997): 37 motherfuckers
The Negotiator (1998): 2 motherfuckers
Rules of Engagement (2000): 5 motherfuckers
Shaft (2000): 13 motherfuckers
Formula 51 (2001): 6 motherfuckers
Basic (2003): 2 motherfuckers
In My Country (2004): 1 you mother-
Freedomland (2006): 1 motherfucker, 1 brotherfucker
Snakes on a Plane: 3 motherfuckers
Black Snake Moan (2006): 6 motherfuckers
Soul Men (2008): 24 motherfuckers, 2 mother-
Arena (2011): 1 motherfucker
Meeting Evil (2012): 1 motherfucker
Django Unchained (2012): 4 motherfuckers
Oldboy (2013): 8 motherfuckers
RoboCop (2014): 1 motherfucker

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)