Molly Moonstone eli Saana Koskinen. Kuva: Jirina
Molly Moonstone eli Saana Koskinen. Kuva: Jirina

Tällaista ei olla Saana Koskiselta alias Miss Saanalta alias Molly Moonstonelta aiemmin kuultu.

Soul-laulaja Miss Saanana aiemmin keikkaillut Saana Koskinen luo Summer Bride -soolodebyytillään itsensä uudelleen. Nykyisin Koskinen tekee musiikkia ja burleskia nimellä Molly Moonstone. Koskisesta on kasvanut todellinen retro-americanan renessanssinainen: levyllä hänen laulujensa tyyli ulottuu bluesista soulin ja rockabillyn kautta aina jazziin. Laulut ovat hänen omiaan, ja hän tulkitsee ne väkevästi.

Vastaavaa ei taida olla kuultu suomalaiselta artistilta yhdellä ja samalla levyllä.

Laulut ovat hänen omiaan, ja hän tulkitsee ne väkevästi.

Vaikka Koskinen kirjoittaa pääosin itse musiikkinsa, osa Summer Bride -levyn onnistumisista lankeaa yhtyeen vakaille harteille. Bändi on sisäistänyt 1950-ja 60-luvun amerikkalaiset tyylit nyansseja myöten. Varsinkin kitaristi Jussi Huhtakankaan soittoa on ilo kuunnella.

Saana Koskinen on sukua eräälle Sauli Koskiselle. Kuva: Qumma
Saana Koskinen on sukua eräälle Sauli Koskiselle. Kuva: Qumma

Myös muusikko Ina Forsman ammentaa osittain samasta musiikillisesta historiakaivosta, ja hänkin on laulajana vähintään yhtä lahjakas. Sekä Mollyn että Inan levyt on julkaissut ulkomainen levy-yhtiö. On suuri sääli, jos se viestittää siitä, etteivät suomalaiset levyjulkaisijat usko tai uskalla tarttua radioformaateista poikkeaviin tyyleihin.

Moonstonen suvereeni tyyli-ilottelu ansaitsee tulla kuulluksi myös kotimaassaan ja marginaalipiirien ulkopuolellakin.

Ja kyllä, Saana on tosi-tv-tähti ja juontaja Sauli Koskisen sisko.

Molly Moonstone: Summer Bride

(El Toro)

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***

 

Hugh Jackmanin musikaali The Greatest Showman nostalgisoi viihteen muotoa, jota ei ole ikävä.

P. T. Barnum (1810–1891) rikastui freak show -esityksillä, joissa yleisö sai pällistellä sellaisia ”kummajaisia” kuin parrakas nainen, maailman lihavin mies tai siamilaiset kaksoset. Nykynäkökulmasta viihde ei ollut eettistä: liikakarvoituksesta kärsiviä naisia, sairaalloisen ylipainoisia miehiä tai yhteen kasvaneita kaksosia ei enää pidetä friikkeinä, vaan ihmisiä siinä missä muitakin.

Tämä on Michael Graceyn uutuusmusikaalin The Greatest Showman ongelma. Se kertoo Barnumin (Hugh Jackman) menestystarinan kyseenalaistamatta yhteiskunnan hyljeksimien ihmisten hyväksikäyttöä. Elokuvassa esiintyjät laulavat ja esittävät huikeita tanssikoreografioita. Todellisuudessa ”luonnonoikkuja” oli tapana esitellä häkeissä.

Elokuvan pelastaisi esiintyjien oma näkökulma. Sen sijaan tapahtumat kerrotaan Barnumin kannalta. Asenne on nostalginen: oi niitä aikoja, kun kansa vielä pääsi nauttimaan näin ihmeellisestä viihteestä! ”Friikit” saavat sentään yhden oman laulunumeron, jossa juhlitaan jokaisen oikeutta olla sellainen kuin on. Tai niin kuin Barnum toteaa kenraali Tom Thumbiksi (suom. Pekka Peukaloiseksi) nimeämälleen lyhytkasvuiselle miehelle: ”Jos sinulle joka tapauksessa nauretaan, on parempi ottaa siitä maksu”. Maksusta tosin valui suurin osa Barnumin omaan taskuun.

Moraaliset pohdinnat sikseen. Musikaalinakaan elokuva ei ole katsomisen arvoinen. Voimaballadit ovat laskelmoituja ja tanssikoreografiat jäykkiä. Barnumin vaimoa näyttelevä Michelle Williams on muovinen kuin Barbie ja Barnumin liikekumppania tulkitseva Zac Efron vahamainen kuin Ken. Elokuvasta on turha hakea mitään tunteita. Ilo, riemu ja taika loistavat poissaolollaan. Niin kuin freak show’sta aikanaan.

The Greatest Showman **