Kukan saa viedä luvattakin, muu on epäkohteliasta. Kuva: Shutterstock
Kukan saa viedä luvattakin, muu on epäkohteliasta. Kuva: Shutterstock

Joululahjan hankkiminen toisen selän takana aiheuttaa turhaa harmia lahjan saajalle.

Luulit välttäväsi joululahjastressin tänä vuonna, kun sovit puolisosi ja ystäviesi kanssa, ettette hanki toisillenne lainkaan lahjoja. Joulun lähestyessä korviisi on kuitenkin kantautunut vihjailua lahjaostoksista. Kai sitä on pakko hylätä haaveet lahjattomasta joulusta ja keksiä itsekin jotain annettavaa, vai?

Tapakouluttuja Arja Porvali ei ole samaa mieltä. Hän ei pakottaisi ketään jouluostoksille, jos etukäteen on sovittu muuta.

– Tällaisessa tilanteessa ei ole velvollisuutta antaa lahjaa, vaikka sopimuksen toinen osapuoli niin tekisikin. Jos aikuiset sopivat keskenään jotain, sen pitäisi pitää joulunakin.

Ei-toivotun lahjapaketin edessä ei siis tarvitse nolostella sitä, ettei itsellä ole mitään annettavaa. Jos tilanne tuntuu sopivalta, Porvali neuvoo muistuttamaan lahjan antajaa siitä, mitä joululahjoista oli puhuttu aiemmin.

– Suuressa porukassa en kuitenkaan ottaisi asiaa esiin, vaan kiittäisin kohteliaasti lahjasta.

Porvalin neuvot kannattaa pitää mielessä myös silloin, jos on itse se, joka suunnittelee lahjan antamista sopimuksesta huolimatta.

– Kukan vieminen kyläpaikkaan on kohteliasta, ja lapsille voi aina antaa jotain pientä. Muuten tällaisia lupauksia ei pidä mennä tekemään, jos tietää olevan niin heikko, ettei pysty pitämään niitä.

Lupauksen rikkominen toisen selän takana on epäkohteliasta. Jos lahjan haluaa kuitenkin antaa, Porvali kehottaa kertomaan siitä suoraan.

– Voi todeta, että toisen ei tarvitse hankkia lahjaa, mutta itse haluaisi mielellään antaa jotain. Silloin ei pidä missään nimessä odottaa, että saisi lahjan kaikesta huolimatta, muistuttaa Porvali.

Lue lisää:

Kaupat kertovat: Näissä joululahjoissa Pukki epäonnistuu

Paljastuiko paketista pettymys? Näin reagoit epätoivottuun joululahjaan

Eikö joululahja miellytä? Näin vaihdat tai palautat tuotteen