Niin aika kuin ihmisetkin ovat ahdistavia Sami Hilvon uusimmassa romaanissa.

Sami Hilvon Pyhä peto -romaanin tarina yltää toisen maailmansodan ajoista lähes nykypäivään. Kirjassa seurataan varsovalaismiestä, jonka elämässä kaikki on vaihdettavissa uuteen: niin arvot, aatteet kuin nimikin, jonka hän on lainannut nuoruutensa salatulta rakkaudelta, Mojsze Warszawski -nimiseltä juutalaisnuorukaiselta. Natsien miehittämässä Varsovassa vale-Mojsze onnistuu selviytymään pettämällä läheisensä, ja sama meno jatkuu sodanjälkeisessä uudessa elämässä Yhdysvalloissa.

Onko luonteen jalous vain ylellisyyttä?

Päähenkilö on kiistatta vastenmielinen tyyppi, mutta tarinan edetessä lukija joutuu pakostakin kysymään itseltään, miten itse toimisi toivottomissa olosuhteissa. Onko luonteen jalous vain ylellisyyttä, joka kestää niin kauan, kunnes oma henki tai omat edut ovat uhattuina?

Romaani ei selitä puhki päähenkilönsä ratkaisuja, ja siitä jää hieman hyytävä olo.

Sami Hilvo: Pyhä peto

(Tammi)

Vierailija

Saako läheisensä pettää, että itse selviäisi? Pyhä peto -romaani kertoo hyytävän tarinan

Kun luin Pyhän pedon, ei minulle kuitekaan jäänyt niin vastenmielistä kuvaa päähenkilöstä. Ehkä juuri siksi, että mitä itse olisin tehnyt samassa tilanteessa? Toisaalta tuntui, ettei päähenkilö oikeastaan päässyt ikinä päättämään omasta kohtalostaan ja kirja kertoo järkyttävällä tavalla, mitä sellaisesta seuraa. Kuitenkin päähenkilö ei missään vaiheessa tunnu luovuttavan, vaan uskoo, että niin maailmasta kuin hänestä itsestään, hänelle itselleen löytyy vielä jotain hyvää, jotain, jonka edestä...
Lue kommentti

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.