Historian jytinää, kärsivä mies, taistelua ja viettelystä. Kyse on tietysti Russell Crowen elokuvasta.

Moni yhdistää yhä Russell Crowen tämän läpimurtorooliin Gladiaattori-elokuvassa vuodelta 2000. Miehen esikoisohjaus Kaivonkatsoja ei murra mielikuvaa. Päähenkilöä esittävän Crowen elokuva on jytisevä sekoitus historiaa, kärsivää miestä, taistelua ja viettelystä.

Connor on australialainen kaivoveden etsijä ja isä, joka menetti poikansa vuosia aiemmin Gallipolin sodassa 1915. Sisäinen tuska ajaa Connorin taikamattojen Turkkiin. Siellä edessä on ylen määrin rytmitöntä seikkailua ja nolohkoa romantiikkaa (toisena osapuolena Olga Kurylenko).

Crowe panostaa visuaalisuuteen ja idän tursuavaan tunnelmaan. Todellisiin tapahtumiin perustuva tarina on toisaalta mielenkiintoinen ja keskittyneesti etenevä, toisaalta se liian äkkiä ryöpsähtää kivuliaasta sotadraamasta flirttailevaksi lemmenlurinaksi.

Roolisuorituksissa ei ole moitittavaa. Usea kohtaus toimii irrallaan mainiosti, ja rikasta on erityisesti eettinen pohdinta, jota Connorin ja turkkilaismajurin ystävyys luo. Oudointa on maagisuus, joka väkinäisen tuntuisesti leijuu läsnä Connorin selvänäkökykyjen myötä.

Kokonaisuus jättää viihdytetyn mutta epävarman olon. Oli kiehtovaa käydä Istanbulissa, mutta syvempi kosketus jäi saavuttamatta.

Katso traileri:

Kaivonkatsoja

***

Ensi-ilta 8.5.

Lue myös:

Suomessa elokuvat katsotaan hiljaa ja hievahtamatta. Piste.

Tämän takia kannattaa käydä yksin elokuvissa