Historian jytinää, kärsivä mies, taistelua ja viettelystä. Kyse on tietysti Russell Crowen elokuvasta.

Moni yhdistää yhä Russell Crowen tämän läpimurtorooliin Gladiaattori-elokuvassa vuodelta 2000. Miehen esikoisohjaus Kaivonkatsoja ei murra mielikuvaa. Päähenkilöä esittävän Crowen elokuva on jytisevä sekoitus historiaa, kärsivää miestä, taistelua ja viettelystä.

Connor on australialainen kaivoveden etsijä ja isä, joka menetti poikansa vuosia aiemmin Gallipolin sodassa 1915. Sisäinen tuska ajaa Connorin taikamattojen Turkkiin. Siellä edessä on ylen määrin rytmitöntä seikkailua ja nolohkoa romantiikkaa (toisena osapuolena Olga Kurylenko).

Crowe panostaa visuaalisuuteen ja idän tursuavaan tunnelmaan. Todellisiin tapahtumiin perustuva tarina on toisaalta mielenkiintoinen ja keskittyneesti etenevä, toisaalta se liian äkkiä ryöpsähtää kivuliaasta sotadraamasta flirttailevaksi lemmenlurinaksi.

Roolisuorituksissa ei ole moitittavaa. Usea kohtaus toimii irrallaan mainiosti, ja rikasta on erityisesti eettinen pohdinta, jota Connorin ja turkkilaismajurin ystävyys luo. Oudointa on maagisuus, joka väkinäisen tuntuisesti leijuu läsnä Connorin selvänäkökykyjen myötä.

Kokonaisuus jättää viihdytetyn mutta epävarman olon. Oli kiehtovaa käydä Istanbulissa, mutta syvempi kosketus jäi saavuttamatta.

Katso traileri:

Kaivonkatsoja

***

Ensi-ilta 8.5.

Lue myös:

Suomessa elokuvat katsotaan hiljaa ja hievahtamatta. Piste.

Tämän takia kannattaa käydä yksin elokuvissa

Ranskalaiskomediassa C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan seurataan häitä hääsuunnittelijan näkökulmasta.

Hääsuunnittelijan elämä ei ole herkkua, mikäli Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaamaan ranskalaiseen romanttiseen komediaan C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan on uskominen. Samaa aihetta käsitteli vuonna 2001 Jennifer Lopezin tähdittämä elokuva Häät mielessä. Tällä kertaa hääsuunnittelijana kärsii eläkeikää lähestyvä Max (Jean-Pierre Bacri).

Maxin tehtävänä on järjestää häät 1600-luvulla rakennettuun loisteliaaseen linnaan. Elokuva seuraa hänen viime hetken ponnistelujaan hääpäivän aamusta aina myöhään yöhön. Toisin kuin tosi-tv-sarjoissa, morsian ei ole muuttunut häitä valmistellessaan hirviöksi, vaan sulhanen. Rasittavan sulhon lisäksi Maxin on kestäminen epäpäteviä palkollisiaan, jotka ovat muun koheltamisensa ohella aiheuttaa vieraille ruokamyrkytyksen ja ampua heitä ilotulitusraketeilla.

Huumoria ammennetaan ranskalaisesta temperamentista. Tunteet käyvät kuumina, henkilöt sanailevat kilpaa toistensa kanssa ja ärräpäät lentävät. Siis samanlaista kohkaamista ja meuhkaamista, johon suurin osa ranskalaisista komedioista nykyisin luottaa. Elokuvan pelastavat kaksi lopussa nähtävää juhlakohtausta. Niissä on aitoa romantiikan lumoa ja magiaa.

C’est la vie! – Häät ranskalaiseen tapaan ***

Matt Damon ja Kristen Wiig kutistuvat lilliputeiksi uutuusdraamassa Downsizing.

Väestönkasvun hillitsemiseen ei ole keksitty keinoa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Alexander Payne tarjoilee uutuusdraamassaan Downsizing varsin radikaalin ratkaisun: kutistetaan ihmiskunta peukaloisiksi. Mini-ihmiset kuluttavat vähemmän luonnon resursseja, joten ilmastonmuutoskin saadaan hallintaan. Riittävätkö moiset perustelut vakuuttamaan muut kuin ituhipit? Mites olisi tämä: peukaloliisojen ja peukalolassejen elämä on niin edullista, että jokaisella lilliputilla on varaa luksuselämään. No niin, johan kuulostaa paremmalta! Ei siis ihme, että perusjamppa Paul (Matt Damon) ja hänen vaimonsa Audreykin (Kristen Wiig) päättävät aloittaa uuden elämän pikkiriikkisinä.

Downsizingin alkuasetelma on kuin suoraan 1950-luvun scifikauhuelokuvista. Paynen tyylilaji on kuitenkin satiiri. Ihmisiä kiinnostaa enemmän mässäillä ja mälläillä kuin uhrautua pyyteettömästi luonnon puolesta. Pian käy ilmi, että pikkuistenkin yhteiskuntaakin pyörittävät nälkäpalkalla kituvat siirtolaissiivoojat, jotka on kutistettu vastoin tahtoaan valkoisia palvelemaan.

Satiiri toimii, mutta aivan yhtäkkiä Payne lisää hurjasti kierroksia. Alkaa psykedeelinen ja paatoksellinen trippi, jonka aikana Paul vierailee bergeniläisessä ekoyhteisössä. Haahuilua, batiikkipaitoja ja rummutusta. Kultti vai utopia? Joka tapauksessa turhan kulunutta kuvastoa eikä oivalluksista ole tietoakaan. 

Downsizing **